ВУЧИЋ О ПОСЕТИ ЧЕШКОЈ: Земан показао храброст

Novosti online

19. 05. 2021. у 19:58

Председник Србије Александар Вучић укључио се у програм Дневника на РТС и говорио о важној посети Прагу.

ВУЧИЋ О ПОСЕТИ ЧЕШКОЈ: Земан показао храброст

Фото: Принтскрин РТС

- Све више расте наша трговинска размена са Чешком. Људи мисле да се све дешава у две или три велике земље, не. Ово што радимо овде јако је важно. Поново је Балкан важна рута у срцу или главама европских званичника - рекао је Вучић и објаснио да је Србија веома срећна што је у могућности да донира 100.000 Фајзер вакцина пријатељима из Чешке.

Председник је подсетио да ће чешка компанија СЕБРИ уложити више од милијарду евра само у Београду у некретнинама.

- Марина Дорћол ће изгледати величанствено, то је нова зелена агенда, купили су много земље у Београду, имају чувено место Митићева рупа, у центру града, биће величанствена зграда са неким посебним луковима који ће подсећати чак и на Тријумфалну капију, према Београдској улици - наводи Александар Вучић.

Додаје да су Чеси заинтересовани за даља улагања, посебно око рудника Штаваљ код Сјенице, али и у Сокобањи и Алексинцу. Такође, додао је да се преговара око "Шкодиних" трамваја, али и даљим инвестицијама ППФ групе.

- Све више ствари нас везује са Чешком. Све брже расте наша трговинска размена и верујем да могу за две године доћи са 10. на 7-8. место као трговински партнери - истакао је председник.

О извињењу чешког председника за бомбардовање Југославије 1999. године, Вучић каже да је то веома важно за нашу земљу, као и да не очекује да ће то покварити односе Чешке са другим европским земљама.

- Не мислим да је реално да се Чешка замери било коме, али искрено, нисам очекивао такву Земанову реакцију, нисам очекивао то извињење. Не мислим ни да Андреј Бабиш мисли другачије. За нас је важно да се поносимо својом реакцијом, важно је да смо нагласили да смо против промена граница и да су то сви чули. Бабиш ме је питао како је извињење одјекнуло у Србији, ја сам му рекао да је Земан покупио све симпатије. Он их је покупио јер је показао храброст да се супротстави свима који ће да га критикују и толико више је порастао у нашим очима. Честитам грађанима Србије што смо успели после много много година да мењамо слику о нашој земљи, а та слика је веома важна - рекао је Александар Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)