МИНИСТАР МАЛИ У ПРАГУ: Чеси желе да инвестирају у наше бање, енергетику, телекомуникацију

Танјуг

19. 05. 2021. у 11:46

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас у Прагу да ће наша земља учинити све како би у што краћем периоду привукла чешке инвеститоре који желе да инвестирају у наше бање, телекомуникацију, енергетику и транспорт.

МИНИСТАР МАЛИ У ПРАГУ: Чеси желе да инвестирају у наше бање, енергетику, телекомуникацију

Фото: Инстаграм

После састанка са потпредседником Владе Чешке и министром индустрије, трговине и саобраћаја Карелом Хавличеком, Мали је рекао да је са чешким министром имао конструктиван и успешан састанак који је, истиче, потврда изузетних односа две земље који има велики потенцијал за даљу економску сарадњу.

- Ми ћемо учинити све како би конкретне инвестиције о којима сам разговарао са министром, а то су улагања у туризам и наше бањске капацитете, улагања у телекомуникације, енегетику и транспорт, како би у што краћем периоду све те инвеститоре поново довели у нашу земљу и како би потписали уговоре и кренули у њихову реализацију - рекао је Мали српским новинарима у Прагу.

Подсетио је да је спољно-трговинска размена прошле године већ достигла 1,2 милијарде евра и додао да је у прва три месеца ове године била за 18,2 одсто већа.

Мали је истакао да је Чешка сада међу топ 10 спољно-трговинских партнера и навео да је важно да Србија настави да разговара о свим потенцијалним инвестицијама и свему што може даље да допринесе економској сарадњи две земље.

Министар је указао да Србија остварује суфицит у тој размени, односно да у Чешку више извозимо него што увозимо, додајући да је то за грађане Србије важно јер је већи девизни прилив и бољи платни биланс.

- Посебно је важно што су носиоци извоза у Чешку компаније које је Вучић довео у Србију, за које је поставио камен темељац и отворио их, Јазаки из Шапца, Џонсон електрик из Ниша, Хбис у Смедереву - навео је Мали.

Истакао је и да је важно да чешки инвеститори виде колико је Србија напредовала и да је прошле године, у доба пандемије, чешка економија пала 5,6 одсто, а српска само 0,9 одсто.

- За ову годину Чеси планирају раст од 3,2 одсто, ми планирамо раст од седам одсто БДП. Види се колико се Србија у односу на друге боље показала и колико брже напредујемо да стигнемо ниво развоја у ЕУ - рекао је Мали.

Истакао је да су због тога за Србију од великог значаја тренутни разговори са чешким инвеститорима, јер они значе могуће нове фабрике у Србији, већу запосленост, више новца у буџету и више новца за нове инфраструктурне пројекте, пензије, плате...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)