ДРУГИ ДАН ПОСЕТЕ ПРАГУ: Председник се захвалио премијеру Бабишу на гостопримству

Novosti online

19. 05. 2021. у 07:31 >> 14:47

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас, у оквиру званичне Посете Чешкој, са премијером Андрејом Бабишем.

ДРУГИ ДАН ПОСЕТЕ ПРАГУ: Председник се захвалио премијеру Бабишу на гостопримству

Фото: Инстаграм/ buducnostsrbijeav

Вучић се састао са премијером Чешке и овом приликом му се захвалио путем свог Инстаграм налога.

- Хвала премијеру Чешке Андреју Бабишу на гостопримству и добрим разговорима - о борби против вируса корона, вакцинацији, подршци Србији на европском путу, шта ми можемо да учинимо за чешке компаније, дијалогу Београд-Приштина- писало је на његовом Инстаграм профилу.

Председник Вучић се обратио медијима из Прага

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са премијером Чешке Андрејем Бабишем имао добре разговоре.

- Имали смо добре разговоре. Разговарали смо са представницима више чешких компанија и бизнисмена, и верујем да ћемо направити још боље резултате- рекао је Вучић новинарима у Прагу.

Он је изразио наду да би за две године трговинска размена две земље могла да буде већа од 1,5 милијарди евра.

- Србија већ има суфицит са Чешком. То никада нисмо имали у историји, до 2019. године- рекао је Вучић.

Како је рекао са Бабишем је разговарао о свему, од вакцинације до подршке у Европском Савету, као и о инвестицијама.

Како је рекао разговарали су о привлачењу инвеститора и истакао да су чешке компаније које се баве бањама веома заинтересоване за неколико наших бања, посебно за једну, али да не може да открије о којим тачно се ради.

- Представили су нама пројекте које хоце да раде у Београду. Кренућемо да разговарамо о свему томе. Марина Дорћол ће да буде у зеленилу. Не знате како ће Славија да изгледа. Знам да Деки Станковић нешто ради и сигуран сам да ће Сллавија заједно са Немањином и генералштабом бити нешто посебно- рекао је Вучић.

Вучић за прашки радио: Србија жели у ЕУ, питање Косова и Метохије велики проблем

Председник Србије Александар Вучић који борави у дводневној посети Чешкој изјавио је за тамошњи радио Плус да би Србија волела да постане чланица Европске уније, али да и ако испуни све потребне услове Унија је никада неће прихватити као пуну чланицу. Он је изјавио да још много тога треба да се уради, да се побољша владавина права, али да је питање Косова велики проблем.

- Србија не признаје независност Косова, а 22 земље чланице од 27 га признају- рекао је Вучић и обећао да ће се Србија приближити стандардима и политичким позицијама у вези спољнополитичких питања.

Како је објаснио, он је отворено рекао Бриселу да Србија има сопствене интересе, које мора да брани.

- Не можемо да пуцамо себи у ногу ако имамо подршку Русије и Кине у вези нашег територијалног интегритета. И зато зашто бисмо рекли ишта против њих- рекао је Вучић.

Он је додао да су добри односи са Кином, Русијом, па иТурском помогли Србији у решавању бројних проблема у протеклих 15 месеци.

- Зашто бисмо радили нешто што није у најбољем интересу наше земље. А када би се поједине земље ЕУ буниле против чињенице да сарађујемо са Кином, иако је њихов трговински баланс са Кином хиљаду пута већи него наш, то би било лицемерје- закључио је Вучић.

Фото: Инстаграм/ будуцностсрбијеав

Говорећи о вакцинацији против корона вируса, која је по оцени Чешког радија најбржа у Европи, Вучић подсећа да је у Србији на располагању пет вакцина, од којих руски Спутњик Ве и кинески Синофарм нису одобрене у ЕУ.

- Не занимају ме геополитике. Занима ме здравље људи. Ми спашавамо животе, што нам је битно- рекао је Вучић.

Упитан да ли је забринут да би ЕУ могла да забрани улазак грађанима вакцинисаним неком од нерегистрованих вакцина, Вучић понавља да је хиљаде грађана вакцинисано и да није било никакавих проблема.

Говорећи о новчаној помоћи од око 25 евра свакоме ко се вакјцинише, Вучић је казао да тај систем функционише.

- Раније, вакцинисали смо 10.000 грађана дневно, сада 25.000 и поставили смо одређена ограничења, јер је на почетку било 85.000 дневно. За нас није проблем да понудимо 80 или 100 милиона евра, јер ако то не учинимо, наша економија се неће покренути. Нећемо напредовати као што смо планирали- рекао је Вучић и додао да што се више људи вакцинише, економија ће бити боља.

Рад на набавци вакцина компанија Фајзер и Бионтек почео је прошлог августа, а Вучић истиче да је у то уложено доста рада и енергије.

- Почели смо тако што смо причали са свима- рекао је Вучић и подсетио да је Србија први контигент вакцина добила истовремено када и ЕУ, која је наручила 600 милиона доза, а Србија само два милиона.

- И добили смо их крајем године. То је био наш билатерални споразум. Разговарали смо са њима сваки дан, а они су се према нама односили искрено, били су поуздани и испоручили су све на време- рекао је Вучић.

Председник Србије објаснио је дасе вакцинисао кинеском вакцином и рекао да се одлучио за традиционалну која вероватно најспорије ствара антитела, али је веома безбедна.

Када се ради о кинеским и руским вакцинама, Вучић каже да оне нису поклоњење, већ да је Србија платила сваку вакцину, а да их је бесплатно дистрибуирала и у региону.

- Платили смо све наше обавезе, не дугујемо Русији ни долар, као ни за, на пример испоруке гаса- рекао је Вучић.

Вучић се уписао у Књигу почасних гостију

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се председником Владе Чешке Републике Андрејем Бабишом и том приликом уписао се у Књигу почасних гостију.

Вучић обишао је тзв. Зелену зграду

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је тзв. Зелену зграду ДРН компаније СЕБРА у пратњи потпредседника Владе Чешке Републике и министра индустрије, трговине и саобраћаја Карела Хавличека и сувласника Петера Немеца и Јана Фидлера.

Председника Србије свечано је дочекала гарда испред Резиденције - замка председника Владе Чешке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)