ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: "Оно што се десило данас ући ће у уџбенике, то је историјски догађај"

Новости онлине

18. 05. 2021. у 20:12

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обраћа се вечерас грађанима из Чешке Републике где се налази у дводневној службеној посети.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Оно што се десило данас ући ће у уџбенике, то је историјски догађај

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Председник је рекао да је чешће говорио о Хагу него о Прагу, и да му се зато догодио лапсус, али да он то не крије.

- Веома је важно оно што се десило данас. То ће ући у уџбенике. Да сам знао да ће то Милош Земан рећи спремио би се другачије. То је историјска ствар за нас, и остаће упамћено да се један председник током свог мандата извинио за бомбардовање - казао је Вучић.

Председник је рекао да су изузетно важни и разговори о економији, и да смо за само неколико година удвостручили размену са Чешком, и да чак имамо суфицит.

- И желим да се похвалим, да људи виде ко су наши највећи извозници у Чешку. Смедеревска железара, Меита, Џонсон Електрик и друге. То су све компаније које смо ми довели. Шта год неко говорио, резултати су најважнији - навео је Вучић.

Он је рекао да представници свих земаља који су били на Брдо-Бриони процесу желе да признају такозвано Косово или су га већ признали.

- Направљена је ситуација да не можемо ми бити криви. Ми имамо подршку једног од три члана Председништва БиХ - Милорада Додика. Успели смо и у Бриселу да добијемо додатне гарантије за наставак КФОР-овог мандата. То је велики успех. Можете ли да замислите какав би хаос избио да се КФОР повуче. Имаћемо важне вежбе и са Американцима и са Русима, и захвалан сам Столтенбергу што поштује нашу неутралност - каже Вучић.

Председник је истакао да ћемо резултате посете Чешкој тек видети, поготово што се тиче трговинске размене.

- То су изванредне ствари за Србију, и на те резулате сам изузетно поносан - казао је Вучић.

Председник је потом одговорио на увреде које стижу од делова опозиције, рекавши да се њихова политика сводила на трчање почасних покајничких кругова у региону и свету.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- У августу ће бити девет година како слушам ту причу. Па ја сам онда највећи мађионичар, ако се девет година ништа не дешава, а ја причам да ће нешто да се деси. Али хајде да не гледамо само речи, него да видимо дела. У чије време су Ђилас и његови кумови, који се проглашавају за некакве четничке војводе, када се одвојила Црна Гора. А када је Косово прогласило независност? А када су вршили погром над Србима? То сам само питао да видите како нису радили у интересима нашег народа. Ништа од тога се није догодило од 2012. до данас - рекао је председник.

Он је потом записао да ли њега и СНС проглашавају издајницима због тога што су открили споменик Стефану Немањи, обновили Храм Светог Саве, отворили Народни Музеј, изградили путеве и довели велики број фабрика.

- Због чега са друге стране њихови кумови говоре да ја уствари нећу Србију у ЕУ зато што нећу да признам Косово. Ја хоћу Србију у Бриселу, али нећу да пристајем на уцене. Какве год резултате да имате, напади неће престајати. Те приче ја слушам већ девет година, иако некада то није лако трпети, на крају крајева мој је посао да то истрпим - истакао је Вучић, и још једном поновио да су резултати најбитнији.

Председник је казао да би се забринуо када би нешто лепо рекли о њему из опозиције, и да му не смета када му говоре да је гладан пас.

- Ја нисам правио никакве метафоре када сам говорио о ћевапима, био сам врло прецизан. Ти људи су то тражили. Ја сам употребио именицу коју су они користили. Дакле ја нисам ништа претерао, нисам се уживљавао у улогу, ти људи су стварно правили ћевапе од људског меса и слали свом налогодавцу, за кога кажу да је фин и породичан човек. То клање је било такво да су сечиво и секире користили на најјезивији начин - истиче Вучић.

Председник је казао да све што он зна знају и надлежни органи, и да траје покушај да се сакрије монструозност криминалаца.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

- А постоје и неки који се надају да ће криминалци да дођу на власт. Лажу о Јовањици, а када дођу на суђење зову мог брата па хоће да се договоре. И он их је на крају победио на суду. Сви они који се баве политиком воле да праве најпоквареније договоре да не би били мета напада. Нећу да се додворавам мафијашима и таблоидима Милована Бркића. Они то раде тако да када он објави нешто, зову га да се види са њим. Па ако му понуде 10.000 евра он се мршти и наставља још јаче да их пљује. А за 50.000 уради два интервјуа са њима и прави од њих Господа Бога - каже председник, па додаје:

- Нажалост наша политичка сцена је таква, препуна лажних компромиса. Када бисте ви сутра твитовали лоше о мени, постали бисте највећа звезда свих времена, зато што сте се окренули против злочинца Вучића. Да Влада Ђукановић то уради био би највећа звезда. Небојшу Стефановића су највише пљували, а сада им је највећа звезда. Зато што они немају план ни програм, већ само мржњу. А мржњу имају зато што нећу да им плаћам рекет, већ хоћу да Србија ради и напредује - наводи председник.

Вучић је рекао да већ два месеца говоре о смени Небојше Стефановића, и истиче да свако има право да оснива своју странку.

- Па да ли је смењен? Хајде да поставимо ствари да буду чисте. Говоре о томе два месеца. Један од њих каже: "Биће смењен због слика Данила Вучића и прислушкивања Вучића", због тога треба да буде ухапшен. То би био злочин да је радио, ја сам сигуран да није, иначе не бих разговарао с њим. То би био злочин да пријатељима радите такву ствар, то је државни удар. Проблем је у томе што ти људи мисле да је ситница, јер код њих пријатељство и закони не постоје. Њих само мржња интересује и то је једино што могу да понуде људима. Ја у то не верујем да је истина, али ако јесте, то је државни удар - рекао је председник. 

- Ја сам једну променио, био сам оснивач друге, и у трећу никада нећу ићи. За разлику од шест странака Маринике Тепић. Али реците ми, је ли избачен Чедомир Јовановић из Тадићеве странке - јесте. Јесу ли Драгољуба Мићуновића, иако је прочитао више књига од свих њих заједно, избацили из странке и шиканирали. Једни о другима су говорили да су лопови и диктатори, Јеремић и Ђилас. А да не говорим о другима. А ја сам једино рекао пре седнице Главног одбора да се људи који су у нашој странци изјасне. Али ће бити промена на Скупштини - казао је председник, и рекао је да неће да ради на начин на који раде друге странке.

Он је потом истакао да се опозиција служи инверзијама и заменом теза, иако су они први радили ствари за које га оптужују.

- Замислите каква је то политичка перверзија да ви који сте све то радили оптужујете некога за стаљинистичке чистке. То вам је као када вам о издаји и Хагу причају они који су многе послали тамо. Ја нисам у торбама и кесама испоручивао кило српског меса било коме. А ја никога нисам испоручио, то су те инверзије и замене теза којима се они служе. Али народ све види, наш народ цени рад - рекао је председник.

Вучић је казао да му притисак не дижу промене у странци, већ проблеми који су пред Србијом, и питање да ли ће моћи да се остваре планови из програма Србија 2025.

- Видеће људи на Скупштини да ја нисам толико властољубив. Док сам ту и док дишем, имаћу више енергије због оних који су земљу пљачкали и лепо живе док уживају у народним парама које су опљачкали. Имаћу увек снаге и даха да им се супротставим, и наша политика ће наставити континуирано да се развија као у претходних девет година. Нећу правити никакве аранжмане, могу сви да се уједине, ми на једну страну, а на другу они који сматрају да Србију треба да оптуже за геноцид и који мисле да је у Моровићу дрога а не кокошке - каже председник.

Фото: Принтскрин ТВ Пинк

Он истиче да му не смета што су његову поруку да воли свог сина Данила протумачили као изјаву да га воли из ината.

- То је дозвољено, иако је примитивно. Тиме нису угрозили ни мој ни његов живот. А ја сам објавио његову слику зато што су нас тог дана нападали са безброј лажи и неистина. Они који познају мене и моју децу знају да су то васпитана и пристојна деца. Наравно, нису они идеални. Ја сам далеко од идеалног, а они су бољи од мене. А све то што не угрожава његову безбедност је дозвољено, то је демократија. Ако мисле да им то доноси политичке поене, нека раде. Оно на шта немају право је да угрожавају нечији живот неистинама - каже председник, и истиче да су и он и његова породица огуглали на такве нападе.

Он је казао и да ће испунити обећање које је дао у Рудној глави, иако су се многи смејали.

- Идем да видим за Видовдан, за ону фабрику у Рудној Глави. Смејали су се томе, а тамо ће радити више од 90 жена. 90 породица добија плату. То су ствари које ће људи памтити. Ја сам данас слушао председника Земана, рекао је да за 2 године њему истиче мандат. Он је три пута губио посао, увек је био бунџија и нападали су га. Он и данас брани Русију, иако је сви нападају. Он размишља шта ће остати иза њега, а и ја размишљам тако. Није ми проблем када ме зову псом, зато што мислим да је пас дивна и племенита животиња. Притом никога не вређам, па иако ништа нисам од њих паметно чуо, нећу их називати животињама - истиче Вучић, и додаје да морамо као Сергеј Бубка - постављати што више циљеве.

Председник је рекао да је и Шапићу потврдио - да иде на победу, и да је глас народа глас Бога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)