ЏАБА ПРЕТИТЕ ТУЖБАМА: На Самиту у Словенији пропао план да се у закључке унесе одредба о непромењивости граница без помињања УН

Д. Р. Ђ.

18. 05. 2021. у 06:45

ИНСИСТИРАЊЕ председника Александра Вучића на принципу да се границе у региону какве познају Уједињене нације не могу мењати, јуче је осујетило намере да се на самиту лидераЗападног Балкана донесе закључак о непромењивости међа, али без помињања УН.

ЏАБА ПРЕТИТЕ  ТУЖБАМА: На Самиту у Словенији пропао план да се у закључке унесе одредба о непромењивости граница без помињања УН

Фото АП

Тако је већ на почетку дискусије у оквиру процеса Брдо-Бриони било јасно да договор о овој теми неће бити могућ. Јер, неке од земаља региона признају "Косово", а оно је према нормама УН - део Србије.

По завршетку састанка, председник Вучић изјавио је да се мењање граница у региону тумачи на два различита начина:

- Једни би да то буде онако како се њима свиђа, а Србија сматра да не треба да буде изван установљених правила организације која је универзално тело. Залажемо се за немењање граница које су признале УН, а не да се према границама опходи како која земља жели, по систему "једном може промена, сутра не може". Та наша иницијатива није прихваћена, а остатком текста смо задовољни. Много тога има доброг у закључцима, али нисмо могли да се договоримо око свега.

ОДЛУЧНО Вучић на самиту, Фото АП

Према нашим изворима, током полемике са представницом Приштине Вљосом Османи, шеф државе је рекао:

- Пробајте да постигнете компромис, а то што претите тужбама: "пала мува на медведа", што би се рекло у нашем народу.

Представница Приштине рекла је да Србија својим идејама о мењању граница "руши косовску независност", на шта је Вучић узвратио да су границе променили они, отцепљењем делова територије суверене државе.

Османијева је оптужила Србију за "геноцид над косовским Албанцима" и ширење "малигног утицаја на Косово", тражећи решавање питања несталих. Први човек Србије је на то одговорио да "не сме ни да каже колико српских породица тражи правду".

- На састанку са представницима европских институција сам рекао да ви можете да укажете на било које место у Србији, јер ми Косово сматрамо Србијом, као и у централној Србији, где се налази место на ком је могуће наћи нестале. Одмах ћемо да их ископамо. Али се албанска страна супротставила нашој идеји јер би то значило да и ми можемо да покажемо места, као на пример у Ђаковици, јер се плашите шта бисте могли да нађете - рекао је Вучић.

Замка Милановић, Османијева и Пахор

 Фото АП

Питање границе Србије и БиХ на Самиту је потегао бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић.

- Џаферовић је говорио о томе да нисмо потписали границу, па сам му објаснио да нисмо, јер смо једно договорили, а онда су они променили своје жеље када су дошли у Београд.

Џаферовићу су једнако криви Србија и Хрватска, по неких шест тачка - пренео је Вучић.

Џаферовић је после састанка поручио да граница са Србијом није потписана јер "званични

Београд инсистира на претходној размени територија, на шта Сарајево није спремно":

Преносећи своје утиске са самита, хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић, изјавио је да расправа "између Косова и Србије" на моменте није била баш пријатна. Он је навео и да је Косово тражило да се у тексту декларације не говори о визној либерализацији "за Приштину, већ за Косово", на шта Србија није пристала.

Вучић је навео и "да има компромиса између Приштине и Београда, опет не бисмо ушли у ЕУ".

- Реална ситуација је да унутар ЕУ постоји замор од проширења, посао нас из региона је да будемо на европском путу. Надам се да ћемо пронаћи нову енергију и да ћемо напредовати.

За нас је важно да што брже сустижемо оне који су развијенији од нас.

По завршетку састанка, Вучић је отпутовао за Брисел на састанак са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, док су остали учесници остали на ручку. Самит се, иначе, одвијао иза затворених врата и на њему су били и председник Албаније Илир Мета, председник Црне Горе Мило Ђукановић, чланови Председништва БиХ Милорад Додик и Жељко Комшић, председник Северне Македоније Стево Пендаровски и председница привремених приштинских институција Вљоса Османи.

* * * * * * *

ПАХОР ПОЗВАО ЕУ ДА УБРЗА ПРОЦЕС ПРОШИРЕЊА

БАЛКАН КАО ГЕОПОЛИТИЧКО ПИТАЊЕ

ЗАПАДНИ Балкан је са Самита лидера региона послао важну поруку, а то је да ЕУ треба на тај регион да гледа као целину, а не као на појединачне кандидате који преговарају - поручио је домаћин Самита и председник Словеније Борут Пахор.

Фото АП

Као другу важну поруку Пахор је истакао да је "подвучено да Брисел на регион мора да гледа као на геополитичко питање", док је као треће издвојио да ЕУ треба да убрза процес проширења, као и да постоји свест да земље региона морају да убрзају интерне реформе.

У декларацији усвојеној на Самиту каже се и да "учлањењем у ЕУ, границе између држава чланица постају мање важне, што пружа шири простор за коегзистенцију плуралитета националних идентитета".

* * * * * * *

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ О НОВИМ ПРЕТЊАМА ИЗ ПРИШТИНЕ

КУРТИ ТУЖБОМ ЗАМАЈАВА ЈАВНОСТ

АЉБИН Курти наставља да замајава и своју и међународну јавност готово свакодневним изјавама о некаквој тужби против званичног Београда за наводне ратне злочине и геноцид. Он је сада отишао и корак даље, најављујући оснивање института који ће те злочине тобоже документовати. Таква могућност не постоји ни у правној литератури нити пракси, а у такве најаве не верује ни стручна ни политичка јавност у Приштини. То је јуче поручио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, коментаришући Куртијеву најаву да ће Приштина основати институт који ће "документовати злочине које је Србија починила" и опет најавио тужбу пред Међународним судом правде.

Петковић је указао да је Београд више пута поновио да је у правном смислу немогуће да једна територија, што такозвано Косово јесте према Резолуцији 1244 СБ УН, тужи сопствену државу за ратне злочине, када не може бити странка у поступку. Зато је напоменуо и да су последње изјаве Куртија ништавне. Д. З.

* * * * * * *

ПРВИ ЧОВЕК ХРВАТСКЕ ОТКРИО ДЕТАЉЕ СА САСТАНКА

МИЛАНОВИЋ: ВУЧИЋ СРУШИО ПЛАН ПРИШТИНЕ

ПОСТИГНУТ је компромис. Неко се морао нечега одрећи. Агенда Вљосе Османи била је нешто захтевнија. Било је одређених прекора, повишених тонова и неспоразума, а због противљења Србије неки делови из приштинске агенде су морали да буду "испуштени" - навео је хрватски председник Зоран Милановић.

Фото Н. Фифић

О томе како је протекао разговор са хрватским колегом, Вучић је навео да он зна наше ставове, као што и ми знамо њихове:

- Ми желимо добре односе са Загребом, али не мислимо да морамо да подилазимо било коме у Хрватској, нити да било ко од њих треба да подилази нама. Како време буде пролазило, верујем да ћемо моћи да изградимо боље односе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)