ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА: По сваку цену ћу чувати мир! (ВИДЕО)

Novosti online

17. 05. 2021. у 18:53 >> 19:16

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се из Брисела, где борави у радној посети.

ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА: По сваку цену ћу чувати мир! (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

Председник је рекао да су мир и сигурност за нашу земљу од највећег значаја.

- Очигледно је да смо разговарали око граница, ја сам говорио о лицемерју оних који су мењали границе. Задовољан сам! Неопходност је очување мира - рекао је Вучић.

- Многи од присутних земаља чланица су мислиле да су много важније од УН. Садржином папира сам задовољан, то је једна прокламација нашег заједничког пута, подршке на европском путу. Све су свему добар састанак, у отвореном тону, и то је допринос развоју демократије у региону - додао је председник Вучић.

- Желео сам да се унесе тачка где ће морати да се испоштује оно што су усвојиле Уједињене нације - рекао је Вучић.

Председник је, одговарајући на питања новинара, говорио и о захтевима које је изнела Приштина.

Навео је да су говорили о визној либерализацији у Приштини, али да не може да пише "Косово" јер ми не признајемо (тзв.) Косово.

Истакао је да је Србија спремна да учествује у дијалогу, али је данас изнета агенда Приштине у којој "нема ничега рационалног".

- Они су инсистирали на нечему што није писало на документу, да се убаци у документ, што је подразумевало уписивање граница које не постоје. Ја сам се прво трудио да нешто објасним аргументима, потом сам схватио да је узалудно траћити време. Нисам хтео да поступим тако да газим по нашим интересима, то би било гажење Србије - објаснио је Вучић.

- Неки од њихових савезника, земаља које су признале независност, су ми рекли "ми ово не разумемо".

- Ја смем да кажем нашем народу колико је наша позиција тешка, а не желим да улазим у то како су неки други то представили - наводи Вучић и додаје да је већ рекао да ће по сваку цену чувати мир и "да не жели било којој мајци да донесе сина у ковчегу".

- Мој одговор је да нисам оптимиста јер сам данас видео нешто ирационално - рекао је председник.

- Ја суштински нисам видео расположење за озбиљан разговор и дијалог. Ти људи живе у 1999. години. Средина 1999. и 2009. Морате да разговарате, понудите нешто, али ја то нисам видео код њих.

- Ја нисам инсистирао да нешто мора да уђе у документ, него да ако се не слажемо ни ми ни они, да се то одбаци, али они су желели да убаце нешто што не постоји - рекао је Вучић.

- Нису се сви сагласили. Има једна реченица на којој је инсистирао Ђукановић. Да се иде по принципу регате, што значи да Србија и Црна Гора иду први, а нама је битније да видимо шта можемо да урадимо у нашем региону - изјавио је Вучић.

Како је рекао председник, наша економија је пре само неколико година била доста слабија него данас, да је скочила за више од 50 одсто за седам година.

- Причамо о чистим и јасним бројевима. То је земља која може да буде чланица ЕУ што се тиче богатства, зато је важан мир у региону. Зато је било важно да одговарамо пристојно на нешто што није увек било учтиво.

Како је рекао, Србија "никоме ништа не дугује и све плаћа на време".

- У какве год реформе идемо, има све да платимо. Ни долар нигде никоме не дугујемо.

- Ја сам Путина упознао 2013. и постидео се јер је он рекао "Ви Срби ништа не плаћате". Србија не дугује ни долар, Србија све измирује без грешке - рекао је Вучић.

Говорио је и о Српској напредној странци и рекао да су сви људи у њој веома вредни.

- Странка коју водим је изразито демократска, а ако погледате у оне који нас оптужују, они су се раздвојили у 14 странака, међусобно се оптужују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)