ИНТЕРВЈУ Муамер Зукорлић: Намећу нам нову етику, а укидају традицију

Р. ДРАГОВИЋ

17. 05. 2021. у 10:00

ПРЕДЛОЖЕНИ закони о родној равноправности и заштити од дискриминације у више својих делова су противни Уставу Србије.

ИНТЕРВЈУ Муамер Зукорлић: Намећу нам нову етику, а укидају традицију

Фото Н. Скендерија

Њихов циљ је наметање новог обрасца живота и размишљања, који поништава све традиционалне вредности по којима наши грађани живе стотинама година.

Образлажући зашто посланици Странке правде и помирења (СПП) неће подржати контроверзне предлоге закона из домена људских права у Народној скупштини, која о њима сутра почиње расправу, ово поручује лидер ове странке Муамер Зукорлић.

Због чега су за вас предложени прописи неприхватљиви?

- Законски предлози лоше су припремљени, а више одредаба супротно је Уставу. Посебно је проблематично што одређена решења имају амбицију да мењају наш традиционални културни и етички образац. На то не можемо да пристанемо јер би то значило отварање нове странице у политичком, културном и моралном дискурсу грађана Србије. Очекујем зато да их надлежни скупштински одбор не усвоји. У супротном, понудићемо све аргументе како би убедили већину посланика да ове законе не подрже.

Које проблеме у њима видите као кључне?

- Није овде проблем гарантовање нечијих права, већ њихово наметање као општеважећег модела вредности. Потребна нам је стручна анализа ових решења. Постоји намера да нам се на брзину подметну полуистине, ненаучне тврдње и хипотезе као утемељење ових прописа.

То је недопустиво, а посебно њихово наметање као обавезан модел живљења и мишљења са запрећеним санкцијама. То је покушај приморавања да прихватимо идеолошки и етички образац који је у својој суштини ултраматеријалистички и безбожнички и који настоји да укине све оно на чему је до сада почивала људска цивилизација.

Делите ли став да је ова врста родне идеологије императив Брисела?

- Не, јер у темељним начелима на којима је узрасла ЕУ ових поставки нема. Реч је о злоупотреби услова који су Србији постављени у процесу прикључења. Такве намере треба оголити и раскринкати. Само постојање било какве уније подразумева различитост.

Прихватањем идентичних образаца губи се дух ЕУ. Насилно преправљање нашег идејног и идеолошког, културног и етичког модела живљења је апсолутно неприхватљиво. Другим речима, да би се кретали ка ЕУ, овакви захтеви не морају да се прихвате. Не спорим ничије право да има супротан став, али не пристајем да нам се то намеће под изговором евроинтеграција.

МОРАЈУ БИТИ ГЛАСНИЈИ

Брину ли вас покушаји да се учење верских заједница о породичним вредностима сузбије и прогласи за дискриминацију?

- Нажалост, има и тога. Али, за то су одговорне и саме цркве и верске заједнице. Требало би да се гласније и снажније боре за своја уверења. Ово није питање националних и верских подела и разлика. Ово је вредносна ствар која прети духовности подједнако Срба и Бошњака, хришћана и муслимана. Ту морамо бити на истој страни. Имамо поларизацију оних који верују у Бога, и оних који се под изговорима слободе и људских права понашају ултрадогматски и инквизиционо.

Свој политички положај описивали сте као "између власти и опозиције". Да ли вас овакви ставови ипак сврставају у опозицију?

- Ово су велике и значајне теме које надилазе дневнополитичку димензију. ССП има потписан Споразум о партнерству са СНС. Још у припреми овог акта договорили смо се да у питањима која припадају корпусу принципијелних, духовних и етичких имамо пуну слободу да дискутујемо и гласамо према својим уверењима.

Сведоци смо интеграције СНС и мањих партија, попут СПАС Александра Шапића. Како видите позицију ваше странке у овом процесу?

- Интеграција у СНС мени је логична и разумљива. Било би чак поштеније да и друге мале странке крену истим путем, уместо што користе снагу напредњака за излазак на изборе. То се, међутим, на СПП не односи. Ми јесмо мала странка, али по програму и идеологији смо наистанчанија опција на политичкој сцени. Доказујемо да је могуће бити партнер, а не полтрон, да је могуће бити аутентичан Бошњак и муслиман, а не бити противник Србије и већинске власти.

Фото Танјуг

Шта очекујете од међустраначког дијалога о изборним условима и шта су ваши предлози?

- Учествујем у дијалогу, али не очекујем ништа сензационално. Неки помаци могу да се направе. Нашу платформу у 15 тачака послали смо председнику Народне скупштине и европарламентарцима. Дали смо конкретне предлоге. Очекујем веће учешће странака на изборима, јер су многи схватили да је бојкот била грешка. Најозбиљнији уступак власти вероватно ће бити одлагање парламентарних избора, како они не би били заједно са локалним и председничким. Патуљаста опозиција није никоме у интересу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Praetorian

17.05.2021. 10:22

Aferim, potpuno se slazem: "politicka korektnost" - moja malenkost na to godinama, u privatnim razgovorima ukazuje - nije nista drugo do novi fasizam, koji vodi zabrani slobodnog izrazavanja misljenja (nekada, davno u SFRJ je postojao clan KZ -144? -koji se u narodu zvao "Delikt misljenja"). Svedoci smo sta tzv. "cancel" i "woke" pokreti i "kultura" cine na tzv "zapadu".

Tapetec

17.05.2021. 10:46

Stvarno nije dobro kada se promene namecu izvana, po principima oko kojih ne postoji konsenzus u nekom drustvu i bez uvazavanja istorijskog prava i tradicije namecu prava po principu tzv. pozitivne diskriminacije. Ne valja i da se religijske i druge drzavne institucije i nevladine organizacije bore samo za svoje interese, jednako kao i svaki pojedinac ili drustvena grupa samo za sebe. Bez definisanja najmanjeg zajednickog imenitelja nema cilja ka kome se drustvo krece, bilo ono u uniji s drugima ili ne.