УНИШТИО НАМ ВОЈСКУ, КРИВЕ МУ "НОВОСТИ": Драган Шутановац ћути о последицама свог петогодишњег управљања системом одбране

Е. В. Н.

17. 05. 2021. у 09:00

ЈЕДИНА одбрана коју Драган Шутановац, суочен са катастрофалним резултатима политике коју је као министар спроводио, може да изнесе јесте - замена теза, простаклук и примитивизам.

УНИШТИО НАМ ВОЈСКУ, КРИВЕ МУ НОВОСТИ: Драган Шутановац ћути о последицама свог петогодишњег управљања системом одбране

Фото А. Станковић

Са истим жаром са каквим је испуњавао стране налоге приликом "реформисања" Војске Србије, данашњи лидер невладине организације Савет за стратешке политике, поново се обрушио на "Новости", чији текстови не одговарају његовом поимању истине и објективности.

Гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, Шутановац се осврнуо на чланак објављен у нашем листу посвећен последицама његовог петогодишњег управљања системом одбране. Уместо да понуди кредибилан одговор где су завршили тенкови, ракете и друго наоружање са стокова Војске Србије, Шутановац је своју одбрану конципирао на старим и опробаним оптужбама да су "Новости" смеће, као и да шире лажне вести. Додао је, међутим, и једну нову, коју, како је сам признао, не може да докаже - да у "Новостима" раде уредници које незванично плаћа Руска Федерација.

Шутановац као човек који се две деценије изјашњава као демократа требало би да зна да су овакве увреде и квалификације вид притиска на медије, незамислив у било ком демократском друштву. Ове тврдње, иначе, садрже елементе због којих би наша кућа могла да потражи и судску сатисфакцију.

Фото Архива

Шутановчев примитивизам "Новостима" је добро познат још од времена када је био министар одбране, када је, незадовољан писањем, новинаре и уреднике наше куће, ван рефлектора јавности, проглашавао за "националисте" и "русофиле". У обрачуну са нашом кућом, као опозиционар, међутим, још је агилнији. Ситним новцем америчке амбасаде, његова кафић-организација (чију адресу, телефон и структуру вешто прикрива) спровела је прошле године квазиистраживање које је показало да генератор лажних вести у Србији нису таблоиди, него "Новости"!

Његови млади и јавности непознати сарадници никада нису до краја објаснили методологију на основу којих критеријума су утврдили (не)истинитост новинског садржаја, али њиховог шефа то није спречило да примљени новац оправда вишенедељним пљувањем по нашем листу.

Извори финансирања организације Драгана Шутановца свакако нису били тема писања "Новости", али учинак петогодишњег министровања - јесте. А он је добро познат: системско урушавање борбене готовости, морала, патриотизма, слепа послушност америчкој политици и више или мање прикривено промовисање НАТО. И незабележена распродаја наоружања.

Иако у тексту "Новости" ни речју није поменуто претапање тенкова нити "Сартид", Шутановац се темељно припремио и проучио технологију рада високе пећи у смедеревској железари, па одговорност предупредио одговором да се тамо топи чист челик, а не легурни од кога су израђени тенкови.

ПОБУНА ГЕНЕРАЛА 2008. ГОДИНЕ

КОЛИКО је Шутановац био ефикасан у модернизацији Војске Србије сведочи и побуна у Генералштабу која се догодила крајем 2008. године. Део генералског кора дигао је тада глас против начина на који Шутановац води министарство одбране, а посебно личним маркетингом који је притом водио. Међу највећим замеркама војног врха тадашњем министру била је што средства одвојена за опремање војске није успео да потроши и реализује преко потребне набавке. Сукоб је 2009. године смирен на иницијативу тадашњег председника Бориса Тадића, који је посредовао између министра и незадовољних генерала.

Ни гласа, међутим, није пустио о осталом наоружању које је у његовом мандату отписано, распродато у бесцење или исечено као секундарна сировина. То је случај са 200 тенкова Т-55, 120 оклопних транспортера, 90 хаубица калибра 122 милиметра, 36 "прага"... Ову ратну технику Шутановац је са својим сарадницима просто пребрисао, иако за војску ништа слично, или савременије, није купио нити набавио. У Војсци Србије од капиталних набавки из тог времена запамћена је куповина осам ракета за авионе "миг-29", који су тих година летели само симболично.

Фото Архива

Илустративан је пример ракета за ПВО систем "стрела 2М" - изузетно убојит лаки преносни систем, врло делотворан у дејству на циљеве који лете на малим висинама. Својом одлуком, а новцем САД, од 2003. до 2008. године, уништено је чак 9.200 ових пројектила. Ове ракете проглашене су за вишак наоружања, а због тобожње безбедности у руковању све су демонтиране и делаборисане.

УНС: НЕОСНОВАНЕ ОПТУЖБЕ

УВРЕДЕ Драгана Шутановца на рачун "Новости" и уредника и новинара запослених у нашој кући осудило је јуче и Удружење новинара Србије (УНС), уз оцену да је реч о "неоснованим оптужбама".

- Позивамо Драгана Шутановца, као и остале политичаре и јавне личности, да престану са изношењем неоснованих оптужби на рачун медија, да престану са њиховим омаловажавањем и дозволе им да раде без притисака - наводе у УНС.

Овај посао урађен је у Војнотехничком институту и ваљевском "Крушику", при чему су Американци систему одбране платили свега 200 долара по једној уништеној ракети. Сваки стручњак за ракете зна да је овај износ само симболичан спрам штете која се чини и обима посла приликом "ликвидације" оваквих пројектила. Колико је овај потез био погубан, сведочи чињеница да се "стрела 2М" добро показала у рату на КиМ 1999. године, као и да је слично наоружање задавало велику главобољу снагама САД у Ираку.

Процес уништавања крупне борбене технике и ПВО ракета заустављен је тек 2014, у време када се на челу Министарства одбране нашао Братислав Гашић. Тада је први пут основан фонд у који су се сливао новац од продатог вишка наоружања, а прикупљена средства коришћена су за набавку нове опреме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)