ВУЛИН ПОРУЧУЈЕ ИЗ МОСКВЕ: Повлачење Кфора и Унмика са КиМ немогуће без сагласности Савета безбедности, очекујемо подршку Русије

Танјуг

14. 05. 2021. у 23:15

ПОВЛАЧЕЊЕ Кфора и Унмика са Косова и Метохије није могуће без сагласности Савета безбедности УН, јер би то значило кршење Резолуције 1244, и водило егзодусу Срба а вето Русије, Кине је једино решење, изјавио је за Спутњик министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

ВУЛИН ПОРУЧУЈЕ ИЗ МОСКВЕ: Повлачење Кфора и Унмика са КиМ немогуће без сагласности Савета безбедности, очекујемо подршку Русије

Фото: З. Јовановић

Вулин, који се налази у дводневној радној посети Москви, Русији је пренео поруку Београда да је за Србију неприхватљива промена мандата Кфора и Унмика, и изразио је наду да ће Русија и друге земље пружити подршку Србији.

Вулин је нагласио да је „Русија, пре свега, промотер међународног права, па самим тим и заштитник легитимног права Србије на простор Косова и Метохије и поштовања Резолуције 1244“.

- „У Резолуцији 1244 јасно се каже ко је сила која се налази на простору КиМ - то је Кфор, а политичка сила је - Унмик. То не може да се промени, то не може да нестане“ - рекао је Вулин, коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да ће „једна велика сила затражити повлачење Кфора и Умника са КиМ“.

Вулин је рекао да је то била и једна од тема разговора у Москви са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим.

- „Имао сам прилику да ту поруку пренесем и господину Патрушеву и да кажем да је за нас неприхватљива промена мандата Кфора и Унмика. Ми са великом захвалношћу и надом очекујемо наставак подршке Русије управо када је ова политика у питању. Повлачење КФОР-а или умањивање Умника би средњорочно водило егзодусу Срба - упозорио је Вулин.

Министар је нагласио да је то „катастрофа о којој не жели ни да размишља“, а да ће се Србија борити до краја и да неће дозволити да до те промене дође.

- „Срби имају ограничено, али, ипак, имају поверења у Кфор и Умник и то је сва међународна заједница којој верују. Нестанком Кфор и Унмика нисам сигуран колико би Срби били у стању да још издрже на тим просторима, а то је катастрофа о којој нећу ни да размишљам. Дакле, борићемо се до краја и нећемо дозволити промену. Очекујемо подршку и Русије и Кине и свих земаља које држе до међународног права“ - нагласио је Вулин.

Говорећи о доследној и принципијелној подршци коју Москва пружа Србији у међународним институцијама, министар је подсетио и да је Русија блокирала усвајање Резолуције о Сребреници и тиме спречила да Срби буду проглашени геноцидним народом.

- „На молбу председника Вучића, 2015. године, председник Путин је ставио вето у Савету безбедности и наша деца неће учити у историји да су припадници јединог народа у историји цивилизације који је оптужен и осуђен за геноцид. После два светска рата, која нису изазвали, у којима су победили, Србе су хтели да прогласе геноцидним народом, а они који су изазвали два светска рата и убили у Другом светском рату преко 50 милиона људи, а у Првом преко 20 милиона, треба да нам суде, онда видите колика је важност тога што је урадио председник Путин, што није дозволио да историја буде тако одвратна према Србима“ - рекао је Вулин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)