ВУЧИЋ О ПРЕДСТОЈЕЋЕМ САМИТУ: Србија само за границе утврђене одлукама УН

Novosti online

14. 05. 2021. у 22:50

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу са одлуком УН, и навео да је у том смислу унео један амандман у предлог закључака Самита “Брдо-Бриони“ - да је Србија против промене граница, у складу са повељом УН и одлукама органа УН.

ВУЧИЋ О ПРЕДСТОЈЕЋЕМ САМИТУ: Србија само за границе утврђене одлукама УН

Фото: Принтскрин

- Послали су ми предлог закључака Самита у којима стоји да треба сви заједно да се противимо промени граница. Ја сам унео један мали амандман и то је сада пакао за њих - рекао је Вучић за ТВ Прву.

Подсетио је да ће на Самиту у понедељак учествовати и Вјоса Османи, Зоран Милановић, Мило Ђукановић, Шефик Џаферовић… те да су се сви они сагласили са тим предлогом, а затим послали и њему да се сагласи.

- Ја сам додао уметнуту реченицу и рекао - може, али да је у складу са повељом УН и одлукама било ког органа УН. А то неће бити прихваћено, јер би подразумевало Косово у саставу Србије - рекао је Вучић.

Додао је да нема никаквог разлога да брине, јер му је савест мирна, а да на Самиту могу да усвоје шта год хоће, али без Србије.

- Сумњам да ће хтети нешто да усвајају без Србије. То што су планирали да усвоје нема ништа од тог посла - рекао је Вучић. - Можете неког да преварите једном, други пут, али ако преватите трећи, онда ви нисте преварант, онда је тај будала. Да нас варате три пута на исте трикове - не иде.

Председник је и данас, након састанка са председником Словеније Борутом Пахором, који је и боравио у Београду поводом предстојећег Самита, говорио о томе да Србија подржава принцип непроменљивости граница у складу са одлуком УН.

- Говорио сам данас, оно што говорим увек - рекао је Вучић и додао да је издржао све притиске и у Вашингтону, „у собичцима, кулоарима“, када је тражено од Србије да прихвати обострано признање.

- Рекао сам да нећу, по цену главе - рекао је Вучић.

Додао је да ће на Брдо код Крања отићи свечано одевен, да ће тамо бити „великани политичке сцене Балкана“, који ће рећи шта мисле, а о Србији мисле најгоре, док је његово да штити и брани Србију, и да гледа да извуче највише што може за нашу земљу.

Додао је и да данас није био љут на конференцији са Пахором, већ пристојан, али је рекао истину, и како каже, уверен је да грађани немају шта да му замере.

Вучић је упитао када су западне силе почеле да примењују тај принцип о непромењивости граница 90. те или 91. касније или 2021, пошто се, како је навео, тада мењали границе државе Србије.

- Напали су Србе на КиМ 2004. године, очекујући да се понови Олуја. Онда су 2008. донели одлуку супотно свим одлукама УН. Променили границе суверене земље. А, кад сте се сетили да поштујете принцип непормењивости граница - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)