НА КОСОВО СЕ ВРАТИЛО СВЕГА ДВА ОДСТО РАСЕЉНИХ: Петковић разговарао са шефицом Канцеларије Високог комесаријата УН за избегице у Србији

Д. ЗЕЧЕВИЋ

14. 05. 2021. у 19:20

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас са шефицом Канцеларије Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) у Србији Франческом Бонели.

НА КОСОВО СЕ ВРАТИЛО СВЕГА ДВА ОДСТО РАСЕЉНИХ: Петковић разговарао са шефицом Канцеларије Високог комесаријата УН за избегице у Србији

Фото: Канцеларија за КиМ

Петковић је, како се наводи у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију, Бонели упознао са напорима које Влада Србије улаже како би помогла повратак интерно расељених лица (ИРЛ) на Косово и Метохију, указавши на проблеме по питању обезбеђивања права на повратак и у проналажењу начина и ефикасних механизма за повраћај имовине расељених, као и у унапређењу квалитета њиховог свакодневног живота и социо-економског статуса.

- Од 1999. године до данас 220.000 људи са Косова и Метохије се воде као интерно расељени, од којих се само два одсто вратило у средине из којих су прогнани или у друге српске средине на КиМ - то је најмањи проценат повратка у постконфликтним областима у свету- констатовао је Петковић.

Према његовим речима, у оквиру бриселског дијалога ова тема је опште прихваћена, али са стране Приштине сагласност о стварању услова за повратак ИРЛ само је декларативна. Петковић је саговорници посебно скренуо пажњу на најновији напад, пети по реду, на повратнике у селу Дубрава, у општини Исток, који није појединачни инцидент, већ се, како наводи, ради о смишљеном и систематском застрашивању и планирању поновног протеривања повратника са њихових огњишта.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да је, поред свакодневних физичких напада на повратнике, њихову имовину и имовину Српске православне цркве, рад на повратку и решавању актуелних проблема расељених лица нарочито отежан и због новонасталих околности, услед пандемије короне.

Фото: Канцеларија за КиМ

Као први модел одрживог повратка на Косово и Метохију, Петковић је представио пројекат „Сунчана долина“, подсетивши да до сада ниједан модел међународне заједнице на том плану није имао значајнијег успеха.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)