ИСПОВЕСТ ЋЕРКЕ РАДИСЛАВА КРСТИЋА: Мог оца тамо умало нису заклали 2010. - оласила се након информације да Караџића премештају у Британију

С. Ј. М. - Д. Р. Ђ.

14. 05. 2021. у 09:00 >> 12:52

ДА је тата остао у затвору у Великој Британији, он сад сигурно не би био жив. Ниједног тренутка није имао проблема са затвореницима Британцима, али са исламским екстремистима свакодневно. Пре 11 година га умало нису заклали.

ИСПОВЕСТ ЋЕРКЕ РАДИСЛАВА КРСТИЋА: Мог оца тамо умало нису заклали 2010. - оласила се након информације да Караџића премештају у Британију

Фото АП

Ово, за "Новости", прича Тамара Крстић, кћерка српског генерала Радислава Крстића, којег је Хашки трибунал осудио на 35 година робије и који је у почетку казну издржавао у Британији. Она нам каже да је њен отац тамо променио пет затвора и да је због тога што је осуђен за ратни злочин увек био смештен у високоризични одељак где су и терористи.

Баш због свега што је Крстић доживео иза британских решетака, одбрана бившег председника Републике Српске Радована Караџића је више пута суду у Хагу предочавала да је ризично да он тамо буде послат на издржавање доживотне казне. Аргументација је послата и седам дана пре него што је Механизам за међународне кривичне судове у Хагу у среду донео баш такву одлуку.

Тамара Крстић нам каже да у затвору Вејкфилд њен отац од муслиманских екстремиста није смео ни да изађе у ходник да би их позвао телефоном:

- Стално су га вербално малтретирали и претили му. У том затвору су као у Схевенингену имали могућност да купе намирнице и себи спремају оброке, али џаба вам све кад не смете да уђете у ту кухињу. Није смео да изађе ни у шетњу, па је месецима био у ћелији. Кад бисмо долазили у посету били смо у једној великој просторији, где је још 50 људи, па су тада и нама свашта добацивали. Било је грозно.

Крстићева кћерка прича и да су један Албанац и двојица муслиманских екстремиста, 7. маја 2010. године ушли у генералову ћелију и оборили га на под:

БРИТАНЦИ ЛАЖИРАЛИ ИЗВЕШТАЈЕ СУДУ

БРАНИЛАЦ генерала Радислава Крстића Томислав Вишњић рекао је за "Новости" да је веома изненађен што је Трибунал изабрао Велику Британију за земљу у којој ће Караџић издржавати казну, нарочито имајући у виду искуство које су имали са Крстићем:

- Није био проблем само безбедност и напад исламских екстремиста на Крстића, већ што су британске власти све време суду слале лажиране извештаје, а после напада, у којем замало није убијен, умањивале су своју одговорност. Сећам се да је судија Патрик Робинсон био веома љут и наложио је да се Крстић врати у Холандију, не због напада на њега, већ због тог лажирања. Крстић је у Енглеској све време био дискриминисан и имао је један непримерен третман. Безбедност му је константно била угрожена, а ускраћена су му и силна права - од шетње, до часописа и односа службеника према њему. Претрпео је страховит терор.

- Исекли су га жилетом стављеним у четкицу за зубе. Покушали су да га закољу. Неколико милиметара је недостајало да му пресеку главну артерију на врату. Преживео је, јер је за исламистима ушао један Енглез, затвореник, и почео да виче, па су одмах дотрчали и стражари. Донели су пешкире да зауставе крварење. Ужас. Тата сад казну издржава у затвору у Пољској, где ради у библиотеци. Два пута месечно се чујемо путем "Скајпа" и телефоном, а због короне нисмо могли да га посетимо више од годину дана.

Као аргументе због чега за њега Велика Британија није прихватљива да у њој издржава казну, Караџић је у свом допису Механизму (пре него што је одлука донета) навео да би његово присуство у британским затворима било "велико искушење" за неке екстремисте.

- Једина мера против те опасности била би самица за мене, али то не би били хумани услови за остатак мог живота. Пресуда не прописује ову додатну казну, а нико други нема право да је уведе. Осим тога, ја не намеравам да се одрекнем културних или професионалних потреба и интереса, што значи да ће ми бити потребно много књига и публикација, компјутер за писање, интернет, мада у контролисаним условима. Намеравам да наставим да се борим за правду, за моју слободу, као и да наставим да пишем своје књиге. Нисам сигуран да бих за ове потребе имао разумевање у британским затворима - навео је Караџић.

Караџић је написао и да је Британија била веома активан учесник у југословенској кризи са значајним ангажманом на страни српских противника:

- Током конфликта у Босни заузели су непријатељски став према Србима и подржавали исламско-фундаменталистичку странку (СДА) и њен режим одбијајући да помогну муслиманске секуларне странке које су биле у сагласју са Србима у покушајима да се избегне рат. Влада Велике Британије има све доказе о одговорностима за догађаје у Босни, али је показала веома слаб интерес да се истина установи. Доћи ће време када ће свима бити познато, и када ће се земље које су учествовале у овом неправедном подухвату стидети, што не желим Великој Британији.

Иначе, Караџић не жели да служи казну у Британији и из моралних принципа, јер, како сазнајемо, он не може да опрости Енглезима то што су били предлагачи Резолуције о Сребреници у УН, којом би се српски народ прогласио геноцидним.

СОЊА КАРАЏИЋ ЈОВИЧЕВИЋ, ЗА "НОВОСТИ":

СВЕСНО ПРИПРЕМАЈУ РАДОВАНОВО УБИСТВО

АПСОЛУТНО и са разлогом страхујемо за Радованов живот након вести да га пребацују у Велику Британију на издржавање казне затвора. Поражавајуће је за људска права и за право уопште да постоји толика жеља једног човека да се Радован Караџић доведе у стање константне и жестоке животне опасности - каже, за "Новости", Соња Караџић Јовичевић, ћерка Радована Караџића.

Она истиче да има разумне основе да сумња да је одговор једне друге земље давно стигао, али да је сакривен и игнорисан само да би се прогурало овако најгоре решење по Радована.

Потпуно је несхватљиво, како каже, да Савет безбедности као оснивач Хашког трибунала допушта да један човек крши правило која је СБ успоставио захваљујући Нелсону Мандели, а то је да сваки затвореник мора да служи казну што ближе својој породици.

- Што се нас породице тиче, ситуација је знатно отежана. Радовану је угрожен живот, а нама, члановима његове породице, отежана је могућност да га посећујемо и због виза и свих других околности. Потпуно је урађено све супротно пракси Савета безбедности, а да не говорим о томе да постоји жеља да га ставе у самицу или да 24 сата константно буде угрожен. Ово је припрема убиства Радована са предумишљајем - уверена је Соња Караџић Јовичевић.

Према њеним речима председник суда у Хагу ниједном Србину затворенику, у којем казамату да је био, није дозволио смањење казне или пуштање на слободу након одслужене две трећине казне. (С. М.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

HadžiAleksandar

14.05.2021. 09:18

ЕЈ СРБИЈО, МЕЂУ ШЉИВАМА!!! СТИДИ СЕ!!! Остали милионе улажу да спасу своје грађане, тј сами себе од осуде, а нас баш брига за наше људе који су бранили наш народ!!! СРАМОТА!!! ЖИВЕЛА СРБИЈА!!!

Šator

14.05.2021. 13:45

Све су радили да не побиједе у рату. Жали боже толико погинулих младића чије су побједе продали. И сад се још и жале...