ОСМАНИЈЕВА ИЗГУБИЛА КОМПАС: Не одустаје од тужбе против Београда, а припрема се за наставак дијалога

Танјуг

13. 05. 2021. у 19:57

ПРЕДСЕДНИЦА привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је данас да је словеначког председника Борута Пахора, који борави у посети Приштини, обавестила да ће Приштина наставити дијалог са Београдом, али да неће разговарати о промени граница и да неће одустати од тужбе против Србије за геноцид.

ОСМАНИЈЕВА ИЗГУБИЛА КОМПАС: Не одустаје од тужбе против Београда, а припрема се за наставак дијалога

Фото: AP Photo/Visar Kryeziu

- Наш статус утврђен је 17. фебруара 2008, такође границе, због тога сам нагласила спремност (тзв.) Косова да буде део дијалога. (Тзв.) Косово ће седети за столом и разговарати о важним питањима као што је питање несталих особа - рекла је Османи на заједничкој конференцији за новинаре са Пахором.

Она је нагласила да Приштина неће одустати од тужбе против Србије за геноцид.

- Већ сам раније изјавила, то је заједнички споразум три институције, јер сваки став координишемо са премијером (Аљбином) Куртијем и председником парламента, а тужба за геноцид је оно око чега се у потпуности слажемо. Наш одговор је да је геноцид почињен на (тзв.) Косову. Припрема тужбе мора бити врло озбиљна, са детаљним истраживањем и сарађиваћемо са било којом државом која нам помогне да постигнемо правду - рекла је Османи.

Османи је рекла да је са Борутом Пахором разговарала о убрзању европских интеграција целог региона и тврди да је тзв. Косово испунило критеријуме за либерализацију визног режима.

​Она је рекла и да је Пахор, током састанка, оценио да ће либерализација визног режима "ојачати кредибилитет Европске уније на (тзв.) Косову".

Пахор је рекао да је са Османи разговарао о предстојећем Самиту лидера Западног Балкана Брдо-Бриони, 17. маја, и најавио да ће се тада разговарати и о недавно објављеном „нон пејперу“, чији је садржај, како је навео, потпуно супротан његовом мишљењу.

- Не слажем се са променом граница, мој став о овоме је потпуно супротан. Желим да убедим саговорнике на предстојећем самиту да наставе процес проширења и реформе - поручио је Пахор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)