КАРАЏИЋА У БРИТАНИЈИ МОГУ И ДА ЛИКВИДИРАЈУ: Одбрана забринута после одлуке суда да првог лидера Републике Српске пребаци на Острво

С. Ј. МАТИЋ - Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

13. 05. 2021. у 08:00

БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић казну доживотног затвора, на коју га је због наводног геноцида у Сребреници и ратних злочина током рата у БиХ правоснажно осудио Механизам за кривичне судове у Хагу, издржаваће у Великој Британији. Ово је у среду одлучио Механизам за међународне кривичне судове, а Караџићева одбрана се одмах жалила.

КАРАЏИЋА У БРИТАНИЈИ МОГУ И ДА ЛИКВИДИРАЈУ: Одбрана забринута после одлуке суда да првог лидера Републике Српске пребаци на Острво

Фото АП

Адвокат првог лидера РС Питер Робинсон потврдио је "Новостима" да је одбрана добила одлуку о премештању њиховог клијента и да је на њу уложен приговор. На наше питање какав је његов став о таквој одлуци суда и да ли се Велика Британија може сматрати безбедном за српске осуђенике, с обзиром на то да су неки од њих који су раније тамо служили казни били нападани, Робинсон нам је рекао:

- Сматрамо да је ово веома опасан развој ситуације за Караџића.

Иначе, одбрана не зна ни у који конкретан затвор ће Караџић бити пребачен. Према речима Робинсона, они су ту информацију тражили, али је Механизам одбио да им је саопшти. У приговору који су у среду послали председнику Механизма Кармелу Ађијусу изнете су сумње да Караџић неће бити безбедан у Великој Британији, уз подсећање на искуства Радислава Крстића и некадашњег председника Либерије Чарлса Тејлора:

- Председник Караџић разуме да не може да бира место у којем ће служити казну, ипак, било би неодговорно да га Механизам пошаље у државу у којој би био у опасности или би морао да издржава казну у самици, када су на располагању друге државе у којима ови проблеми не постоје. Буде ли Караџић убијен у затвору у Великој Британији, Механизам ће од њега створити мученика, што ће заувек поткопати рад овог суда.

Додаје се и да Караџић сматра да би у британском затвору био "ратни заробљеник" јер је Велика Британија у рату била на страни босанских муслимана, као и да ће бити у опасности од муслиманских екстремиста.

У одлуци Суда којом се одређује да Караџић издржава казну у Великој Британији каже се да је ова земља обавестила Механизам да је спремна за то и подсећа се да постоји споразум између УН и британске владе о издржавању казни осуђених пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, из 2004. године.

Да ће први председник Српске издржавати казну у Великој Британији јавности је у среду по подне обелоданио британски министар спољних послова Доминик Раб на свом твитер-профилу. Он је навео да се Велика Британија сагласила да се Караџић пребаци у један од њених затвора и да та држава треба да се поноси свиме што је учинила да обезбеди његово хапшење, па до тога да баш у тој земљи издржава казну. Нагласио је и да је Британија у случају "Караџић" 30 година и подржава тражење правде. Интересантно је да је Раб после 50 минута поново твитовао и написао да свима жели срећан Бајрам и да се ове недеље придружио виртуелном ифтару, како би се безбедно прославио тај исламски празник.

Казну у Великој Британији у затвору Вејкфилд у Западном Јоркширу већ је издржавао српски генерал Крстић, којег је Хашки трибунал осудио на 35 година затвора због ратних злочина. Он је тамо стално примао претње од муслиманских осуђеника. Више пута су покушали да га нападну, а почетком 2010. године тројица муслимана, Индрит Краснићи, Иљас Халид и Куам Огумбији, успела су да му приђу и нападну га. Шипком су га ударали по телу, а жилетом исекли по лицу и пререзали врат. Један од њих је покушао да га закоље, али је генерал успео да га одгурне и одбрани се док нису интервенисали стражари. Крстић је после напада тужио британску владу, јер замало није убијен и добио је одштету од 68.000 евра.

САМИЦА КАО ТЕЈЛОРОВА ЗАШТИТА

НЕКАДАШЊИ председник Либерије Чарлс Тејлор, кога Караџићева одбрана помиње у жалби на одлуку Суда, у затвору у Великој Британији држан је у самици у болничком крилу и није имао контакт са другим затвореницима, што је била "заштита" од претњи које су му биле упућиване.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)