ЂИЛАС ГУРА ПРЕДИЗБОРЕ? Поделе у опозицији око идеје о одабиру кандидата за председника и градоначелника

Д. Милинковић

12. 05. 2021. у 10:23

ИДЕЈА о предизборима у опозицији, а како би се изабрали људи који би били кандидовани за председника државе и градоначелника Београда, изазвала је лавину нових подела и међусобних оптужби између странака на овом делу политичке сцене.

ЂИЛАС ГУРА ПРЕДИЗБОРЕ? Поделе у опозицији око идеје о одабиру кандидата за председника и градоначелника

Фото П. Милошевић

И док би за оне који су подржали идеју предизбора у опозицији то било "оживљавање демократије", има и оних који сматрају да би то заправо била њена симулација, која би ишла наруку појединим лидерима. Противници ове идеје као главни аргумент износе то да би предизбори били одличан полигон да поједини шефови партија наметну себе или своје кадрове за кандидате, позивајући и остатак опозиције да их подржи, јер се тако изјаснила - већина.

Ту се прст најчешће упире у лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа. Наиме, иако се у овој странци засад не изјашњавају јавно о предизборима, интересантно је да је њихов главни промотер "Скупштина слободне Србије", удружење активиста и интелектуалаца, које је успостављено након јунских избора 2020. управо на Ђиласов подстицај.

Засад фигурирају две варијанте предизбора у опозицији. Једна, за коју се залаже и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић, јесте по "рецепту из Будимпеште", где је опозиција на последњим изборима преузела управљање главним градом Мађарске, а заједничког кандидата најпре су бирали на такозваним предизборима.

С друге стране, из "Скупштине слободне Србије" траже да о свему одлуче не странке, него - грађани. Односно, да рецимо, 3.000 грађана "предизабере" своје адуте за кључне функције, иза којих би онда стала опозиција.

Међутим, предлог је већ довео до нових сукоба, јер се Народна странка Вука Јеремића оштро противи предизборима. У ДС су засад начелно за ту опцију, тако је новоизабрани шеф београдских демократа Бранимир Кузмановић рекао да су они отворени према тој идеји, али не желе да ово питање изазове поделе у опозицији. За иницијативу "Не да(ви)мо Београд" идеја је неизводљива, а за ДСС - непримерена и погрешна.

- Када се ово предлаже, полази се од чињенице да је опозиција у програмском и идејном смислу јединствена, што није тачно. Предизбори јесу категорија која је позната у свету, али унутар странака и сродних политичких групација. Немам ништа против да у оквиру опозиције која је у сваком смислу окренута ка Бриселу одржавају предизборе, да раде шта год хоће. Мене се то суштински уопште не тиче - каже за "Новости" Милош Јовановић, лидер ДСС и коалиције НАДА, у којој је ова странка са ПОКС.

ЗАМИСАО ДОБРА, АЛИ УТОПИЈСКА

ЗА политичког аналитичара Дејана Вука Станковића идеја о предизборима начелно није лоша:

- Ако би то било спроведено на прави начин, уколико би пронашли кандидата који би носио листу, могли би да крену за њим, уједине се и подигну од малих бројева. Међутим, имајући у виду односе између опозиционох странака, мислим да је идеја - утопија. Плус је питање на који начин би био организован поступак избора, ко би кандидовао, ко гласао, ко надгледао читав процес.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)