МУК У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Потресно сведочење Смиље Тишме - "тешка тишина", а онда аплауз

Танјуг

11. 05. 2021. у 18:04

НАЈСТАРИЈА посланица Скупштине Србије Смиља Тишма и оснивачица Удружења логораша Јасеновац сведочила је данас у парламенту о догађајима на територији Независне Државе Хрватске и позвала парламент да усвоји резолуцију о извршеном геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату које је то удружење раније упутило.

МУК У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Потресно сведочење Смиље Тишме - тешка тишина, а онда аплауз

Смиља Тишма / Фото З. Јовановић

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић подсетио је на седници да је први председавајући новог сазива скупштине била управо Смиља Тишма из његове Социјалистичке партије Србије (СПС) као најстарији посланик.

- То није само политичка сатисфакција, него и показатељ колико Србија жели да се саопшти пуна истина о свему томе и да се никада не заборави - рекао је Дачић у парламенту.

Он је додао да је било разговора са удружењима који су предложили одређени текст резолуције, наводећи да су у току консултације.

- Пошто удружења нису овлашћени предлагачи, а тема је од изузетног значаја за државу Србију и српски народ, и наравно консеквенце те одуке су значајне, у току су консултације и сигуран сам да нећемо остати без одговора на ову иницијативу - поручио је Дачић.

Потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић захваилла је Тишми на сведочењу управо због, како каже, последњих догађаја у вези са филмом “Дара из Јасеновца”.

Она је навела да је то први филм у последњих неколико десетина година који је снимљен о дечјем логору који се налазио на територији НДХ, подсетивши да је било оних који су оспоравали те историјске догађаје.

- Оно што нас је највише заболело, а чули сте Тишму, да је то била обична српска политичка пропаганда. Волела бих да они који су тако оцењивали слушали оно што је Тишма имала да им каже и да чујемо како могу да одговоре једном сведоку - рекла је Гојковићева.

Она је навела да шта год Срби да кажу о својим страдањима, неко се, каже, увек труди да им држи лекције и тера их да ћуте.

- Ви сте одржали час историје који недостаје у нашим уџбеницима - поручила је Маја Гојковић Смиљи Тишми.

Поводом резолуције, она је рекла да је тешко донети добру одлуку која, како каже, неће имати велике реперкусије по нашу државу, јер “шта год ми да урадимо, добијемо ударац по глави”.

- Али сам убеђена да ћемо наћи начина да у парламенту као неки други народи, поучени њиховим примером, донесемо резолуцију о извршењу геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату - навела је Гојковићева.

А Тишма је у свом излагању рекла да удружење предлаже да се усвоји та резолуција и да 28. април буде обележен кад Дан геноцида, наводећи да је то био “дан када су усташе почеле покољ и заклале 37 људи”.

Она је замолила председника скупштине да се предузму све мере да се та резулиција нађе на дневном реду.

- Над српским народом извршен је покољ. НДХ је настала 10. априла и одмах су ишли са списковима, издвајали су људе, домаћине српских породица и затварили их. Међу њима је била и моја породица и мој отац - рекла је Тишма.

Каже да је било “класирања”, да су младе жене и мајке слали за Немачку, а децу даље у логоре.

- Ја сам таквом политиком усташке Хрватске са две сестре и братом обишла пет логора… Судбина нам је била тешка, али не смемо да заборавимо и морамо се борити да се настави прича и трагање за историјом и истином - поручила је Тишма.

Док је она говорила, у сали је била приметна “тешка тишина”, а њено излагање је на крају пропраћено аплаузом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Milan

11.05.2021. 18:29

Konacno da se sete da spomenu makar takvu rezoluciju. Nakom dubojih naklona bivsih predsenika koji su isli po regionu i izvinjavali se za tudje zrtve, Srbija se setila svojih zrtava. Ne samo doneti takvu rezoluciju, nego i kaznjavati one koji kazu da jasenovac i drugi logori nije bio genocid. Tako je i u drugim drzavama

Marko Radišić

11.05.2021. 18:38

Poznavajući one koji odlučuju u Srbiji:i njihovu hrabrost i oportunizam, inicijativa nema šanse da bude prihvaćena, jednostavno preći će se preko nje bez riječi i bez donošenja bilo kakve odluke. Tragično je da je jedini narod u Evropi koji je uz Jevreje i Rome bio žrtva genocida u XX vijeku, genocida vršenog na najstrašniji način, bude osuđen kao genocidan, a da njegovi predstavnici u vlasti ne smiju o tome ni riječ da kažu. Proglasiti Srbe za gemocidne na inicijativu Hrvata i Bošnjaka isto je kao kad bi na inicijativu Nijemaca za genocidan narod bili proglašeni Jevreji. Ponavljam, uskoro čemo se svi u to uvjeriti, da niko neće preduzeri ništa u vezi sa ovom, malo je reći opravdanom inicijativom.

milovan

11.05.2021. 18:49

Pa Srbi nisu smeli da Jasenovac proglase mestom genocida 75 godina.??!!!!!!! Nece smeti ni sada. Jedino kada bi im netko platio oni bi izglasali. Ovako,nema sanse.Pre bi izglasali da smo mi Srbi napravili genocid nad hrvatima.

ByK

11.05.2021. 19:16

Даће Бог, јер је крајње време за тако нешто. Да ,,сусједи" коначно буду постављени на своје место, а ки да кренемо да узрастамо национално, као што смо увек после тешког страдања.

Vasa

11.05.2021. 20:23

Тематика геноцида над Србима треба бити заступљена у свим уџбеницима у нашем школству за све предмете које ово дотиче (историју, географију, Српски језик, грађанско васпитање, веронауку, психологију, социологију, фиозофију,...) Када кажем геноцид над Србима, то мислим на сва зла која су задесила Српски народ (римско царсто, ромејска држава, Хуни, Монголи, Бугари, турци, аустријско царство, мађарска краљевина, Наполеоново царство, Аустро-Угарска, Немачка, Италија, хрватска фашистичка држава, бугарска, Мађарска, албанија, Словенија, хрватска, БиХ, албанија, НАТО. Нисам неписмен, када пишем Српски, то је велико слово увек и тако увек треба да буде. Нека су слова мала и то са разлогом.