МИНИСТАР ВУЛИН ИЗЈАВИО: "Kриминалци су у Србији предмет озбиљног рада полиције"

Новости онлајн

11. 05. 2021. у 13:19

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин изјавио је данас да криминалци морају да знају да ће бити предмет озбиљног рада полиције, да ће бити хапшени и процесуирани, јер када знају да кривична дела која чине постају статистика, онда се осмеле и понављају их.

МИНИСТАР ВУЛИН ИЗЈАВИО: Kриминалци су у Србији предмет озбиљног рада полиције

Новости

Министар Вулин је на скупштинском Одбору за одбрану и унутрашње послове представљајући извештај о раду МУП-а од октобра до децембра прошле године, навео да је у наведеном периоду забележено смањење укупног криминала на територији Србије за 10,5 одсто.

- Из године у годину постоји тренд опадања криминалних активности, али статистика је статистика, може да покаже све. Али мафијашко убиство и крађа кола нису исто. Зато нам је важан осећај грађана и јавности да ли се осећају безбедно - истакао је министар Вулин.

Министар је истакао да је у извештајном периоду било мање кривичних дела општег криминала, кривичних дела против живота и тела и да су почињена два мафијашка убиства која су расветљена у рекордном року.

Говорећи о заплени дроге у извештајном периоду, министрар је рекао да је полиција запленила 1.884 килограма различитих врста наркотика и да борба против дрога никада неће престати.

Министрар је поновио да држава Србија има јасан став по питању легализације марихуане и нагласио да, док год је председник Републике Србије Александар Вучић и док је он министар полиције, марихуана и ниједна друга врста наркотика неће бити легализована.  

Осврнувши се на опаске да ће се марихуана ретроактивно легализовати због „Јовањице“ , министрар Вулин је истакао да је реч о глупостима и нагласио да је управо држава „Јовањицу“ разрешила. 

- То осим што је у сукобу са здравим разумом у сукобу је и са правним поретком, јер нема ретроактивности у праву - подвукао је министар Вулин.

Према његовим речима, успех државе и полиције треба ценити по томе да свака организована криминална група, која настане после криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, буде мање организована, опасна и краћа у трајању.  

Министар је истакао одличну сарадњу Министарства унутрашњих послова, Безбедносно -информативне агенције и Тужилаштва за организовани криминал у овом случају и указао да све службе сарађују, размењују информације и понашају се као једна служба што омогућава одличне резултате.

Говорећи о кривичним делима насиља у породици, министар је рекао да је број ових дела мањи за 16 одсто, али да је на држави да охрабри жртве да насилнике пријаве и нагласио да се у Министарству унутрашњих послова нико и никада неће смејати и олако прићи жртви  када дође да пријави било који облик насиља.

Према његовим речима, људи који се у полицији баве овом проблематиком су обучени, солидарни, искусни  и нагласио да су у случајевима силовања која су узнемирила јавност означени као најбољи део система, као они који су разумели, хтели да разговарају, пришли на најбољи начин жртви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)