СКРИВЕНИ АДУТИ У БИЦИ ЗА БЕОГРАД: Почели преговори о уједињењу напредњака и СПАС, име кандидата за градоначелника вероватно накнадно

Д. М.

11. 05. 2021. у 09:00

ДЕЛЕГАЦИЈЕ напредњака и Српског патриотског савеза започеле су у понедељак разговоре о детаљима уједињења, које су најавили лидери Александар Вучић и Александар Шапић.

СКРИВЕНИ АДУТИ У БИЦИ ЗА БЕОГРАД: Почели преговори о уједињењу напредњака и СПАС, име кандидата за градоначелника вероватно накнадно

Први састанак делегација СНС и СПАС / Фото З. Јовановић

Идеја о спајању СНС и СПАС продрмала је како опозициону политичку сцену, тако и редове самих напредњака, али и целе владајуће коалиције. Увелико се спекулише да би Шапић могао бити адут напредњака за градоначелника Београда на изборима наредног пролећа. Лицитирало се и са тим да ли би још неко од традиционалних партнера СНС такође могао да се прикључи најјачој странци или ће сарадња бити настављена по досадашњем моделу - кроз заједничке изборне листе.

Након састанка, који је трајао око сат, Вучић је кратко поручио да је са Шапићем разговарао на много тема, док је лидер СПАС најавио уједињење до краја маја, као и да ће дотад ове две странке бити у дневној комуникацији.

Шапић је рекао да је утисак након састанка добар, да је било све како је очекивао и да су две делегације разговарале о техничким стварима и тачкама око којих ће се ујединити.

На питање да ли је СПАС једногласно донео одлуку на нивоу странке о уједињењу, Шапић је казао да ће се Главни одбор тек одржати, али је напоменуо да су сви у Председништву странке обавештени, као и локални одбори у Србији, те да је реакција боља него што је очекивао.

Поводом разговора са СПАС, члан Председништва СНС Владимир Орлић, за "Новости", каже:

- Председник Вучић и овим потезом доказује да искрена и посвећена борба за Србију захтева у сваком тренутку максималну енергију, најшире јединство и најснажнији фронт људи спремних да се прихвате најодговорнијих задатака за своју државу. Сви наши партнери могу ову иницијативу само да подрже, јер још снажнија СНС значи само још снажнију Србију.

Бојан Клачар, из ЦеСид, сматра да је кровни договор о спајању већ направљен, а да ће се сада само разрађивати детаљи:

- Очекујем да Шапић, за почетак, добије високу страначку функцију, да буде кооптиран у Председништво, а можда да буде изабран и за потпредседника. Вероватно ће и Шапићеви најближи сарадници у странци добити одређене позиције у СНС. У овој фази не очекујем да се направи коначни договор о томе да он буде кандидат напредњака за градоначелника Београда. Није искључено ни да СНС на изборима у престоници наступи без конкретног адута за градоначелника, већ да кандидује тим за Београд.

Ова последња опција, како сазнајемо, је и најизвеснија. Наиме, за очекивати је да Вучић неће до самог краја откривати адуте, не желећи да продубљује сукоб између Шапића и актуелног заменика градоначелника Горана Весића, који су стали у гард чим је обзнањена фусија СНС и СПАС.

Иначе, у делегацији СНС у понедељак су, осим Вучића, били и Синиша Мали, Милош Вучевић, Дарко Глишић и Дејан Ђурђевић, а Шапић је дошао са члановима Председништва СПАС Маријом Лековић и Радованом Тврдишићем.

ПАЛИ ЗБОГ УЛАСКА У ВЛАДУ

ЈОШ једно питање је колико би напредњацима синергија са СПАС могла да донесе гласова на изборима. Према последњем истраживању јавног мњења агенције Фактор плус, које је додуше урађено пре објаве о уједињењу напредњака и СПАС, СНС је и даље партија с највише подршке, од чак 60 одсто. СПАС је по овом опипавању пулса бирача на 6. месту са подршком од 3,4 одсто, што је одређени пад у односу на претходна истраживања. Клачар сматра да је СПАС тај "минус" забележио оног тренутка када је ушао у извршну власт. Додаје и да СНС није толико важно колико гласова ће им се слити доласком ове странке, већ то што укрупњавањем добијају нову енергију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)