НЕ МОЖЕМО НА ОДМОР ДОК НЕ БУДЕ ДИЈАЛОГА: После састанка Савета ЕУ најављено да ће Београд и Приштина обавити разговор пре краја јуна

Г. Ч. - Д. Р. Ђ.

10. 05. 2021. у 20:53

СЛЕДЕЋА рунда дијалога Београда и Приштине ће се одржати пре краја јуна, јер је нова власт у Приштини тражила додатно време да се упозна са ситуацијом из претходних рунди. Не можемо да одемо на одмор без наставка дијалога.

НЕ МОЖЕМО НА ОДМОР ДОК НЕ БУДЕ ДИЈАЛОГА: После састанка Савета ЕУ најављено да ће Београд и Приштина обавити разговор пре краја јуна

Пред министрима и Борељов нон-пејпер / Фото AП

То је у понедељак најавио шеф дипломатије ЕУ Ђозеп Борељ, обраћајући се после састанка Савета ЕУ и дебате о Западном Балкану. Он је најавио да ће следеће недеље организовати традиционалну вечеру за лидере Западног Балкана у Бриселу, на којем ће се размотрити цела политичка ситуација.

Он је током дебате о Западном Балкану позвао министре земаља чланица Уније да представе конкретне предлоге за јачања ЕУ ангажмана у региону:

- Нећемо чекати још две године нити два месеца, пре него што ставимо Западни Балкан поново на ЕУ агенду. Тај регион је од кључне геостратешке улоге за ЕУ. Наша посвећеност Западном Балкану мора да буде видљива и то се не сме доводити у питање.

Шефови дипломатија ЕУ састали су се на иницијативу девет земаља чланица које су захтевале да се региону посвети већа пажња у процесу интеграција, између осталог и зато да друге силе не би имале већи утицај. Пред њима се нашао нон-пејпер, односно незванични радни документ, чији је аутор Борељ, а у којем се наводи да ни Београд ни Приштина немају времена за губљење.

- Имајући у виду да обе владе, у Србији и на Косову, сада имају руководства са чврстим политичким мандатима од стране својих бирачких тела, требало би да искористе прилику за постизање свеобухватног споразума о нормализацији - пише у документу у који су "Новости" имале увид.

Од Србије се очекује да убрза динамику реформи, посебно у области владавине права и управљања, као и да консолидује своју геополитичку оријентацију, у шта треба да се више политички инвестира. У Борељевом документу је оцењено и да је јачање добросуседских односа у региону од највеће важности:

- Хитно су потребни даљи и одлучни напори на проналажењу и спровођењу коначних, инклузивних и обавезујућих решења за билатералне спорове.

Истиче се и да је потребно убрзати процесе европских интеграција Србије и Црне Горе. Што се тиче усаглашавања са спољном и безбедносном политиком ЕУ, наводи се да су неке земље усаглашене сто одсто, док друге "стагнирају између 55 и 70 одсто". Као главни изазов наведена је способност Западног Балкана да испуни политичке и економске стандарде и обавезе који проистичу из чланства.

Истовремено, указано је и на незадовољство грађана региона спорошћу евроинтеграција.

- Морамо да признамо да, упркос непоколебљивој посвећености европским интеграцијама, и поред досада невиђеног нивоа финансијске и економске подршке ЕУ, укључујући и у борби са пандемијом, људи у региону доживљавају дубоко разочарање у процесу проширења - истакао је европски шеф дипломатије.

Ипак, додао је да је, и поред преовлађујуће негативне перцепције, јавно мнење широм региона и даље у великој мери наклоњено приступању ЕУ.

Коначно, наводи се, између осталог, и намера нове америчке администрације да ради на ојачаном заједничком деловању ЕУ и САД на Западном Балкану, "уз консолидацију улоге НАТО у региону."

Уочи састанка, Борељ је саопштио да реторика која доводи у питање интегритет БиХ мора да престане, наводећи да је прича о сецесији, новим границама, даљој етничкој подели или рату, опасна и неприхватљива.

Говорећи о процесу проширења ЕУ, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто поручио је у понедељак из Брисела да је "апсолутно неприхватљво" то што Србији у последње две године није отворено ниједно приступно поглавље у преговорима о чланству са ЕУ, као и да званична Будимпешта не мисли да дијалог са Приштином треба да буде политички предуслов за напредак Србије на путу ка ЕУ:

- Ако ставите такав политички предуслов, који не зависи само од једне стране, то може да створи врло нефер ситуацију.

Он је навео и да је ситуација у погледу ангажамана ЕУ у региону "за жаљење":

- Желимо да видимо напредак, али неке земље чланице дају подршку само на речима, а када дође до дела, она нису тако охрабрујућа. Нова методологија може да убрза приступне процедуре са кандидатима само ако земље чланице не праве политичке препреке.

СИЈАРТО: ИСТИНА О ВАКЦИНАМА

ЧИЊЕНИЦА да је у Србији кампања вакцинације успешно покренута уз коришћење "Спутњика В" и "Синофарма", помогла је мађарском народу да схвати да су, упркос лажним вестима, ове вакцине безбедне и ефикасне. Доказано је да су српско и мађарско руководство били у праву када смо вакцине гледали не као идеолошко и геополитичко питање, већ питање које спасава животе људи - нагласио је Сијарто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)