АЛБАНСКА ПРОВОКАЦИЈА У ПРЕШЕВУ: Срби напустили заседање јер им није обезбеђен превод

Ј.С.

10. 05. 2021. у 14:53

У ОПШТИНИ Прешево јутрос у десет сати започела је конститутиван седница коју су двојица представника Српске листе напустила, након потврђивања одборничких мандата јер није обезбеђен симултани превод са албанског на српски током конститутивне седнице.

АЛБАНСКА ПРОВОКАЦИЈА У ПРЕШЕВУ: Срби напустили заседање јер им није обезбеђен превод

Фото: Ј.С.

Бранко Трајковић председник општинског одбора СНС -а и један од двојице одборника у овом скупштинском саставу каже за Новости, да није ствар у томе да ли они разумеју Албански већ у непоштовању.


-   Извесно је да Срби неће бити део владајуће коалиције, нити нас је ко звао нити ко разговарао са нама. У Србији се седнице локалног парламента не могу одржавати на албанском језику, а да се не обезбеди превод. Због тога смо напустили заседање које још траје – каже Трајковић.


Српска листа нашла се у опозиционим редовима заједно са сранком досадашњег председника општине Шћиприма Арифија,  Алтернатива за промене. Шипримова странка има 14 мандата, док Срби имају два, тако да ће по свему судећи у парламенту општине Прешево које броји 38 одборника  бити опозиција.


Јучерашњим споразумом, већина у Скупштини постају Покрет за реформе Самија Салихуа (5 мандата), Демократска партија Албанаца Рагмија Мустафе (9 мандата), Партија за демократско деловање народног посланика Шаипа Камберија, у Прешеву предвођена Ардитом Синани (7 мандата) и Демократска унија Албанаца Насера Азирија (1 мандат).

-  Прича о свеалбанској коалицији сада не пије воду. Нисам оптимистичан да ће дуго трајати оваква власт, а што се тиче уласка Срба чини ми се да Албанци имају идеју да траже реципроцитет са Медвеђом и да просто тргују утицајем – сматра народни посланик СНС -а Ненад Митровић.


Подсећамо ванредни локални избори у Прешеву одржани су 28. марта, а гласало је 18.499 од 41.847 уписаних бирача, што је излазност од око 45 одсто, већа него претходних година. Највише гласова (6.020) и мандата (14) припало је партији Алтернатива за промене одлазећег председника општине Шћиприма Арифија, коме остале партије замерају добру сарадњу са председником Александром Вучићем.


На изборима у Прешеву учествовала је и заједничка листа на којој су били кандидати из СНС, СПС, ПУПС, СРС, ЈС, Покрета социјалиста и Српске странке Заветници.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dragan

10.05.2021. 18:38

...ne razumem Srbiju,.. nek probaju da to urade bilo gde drugde u svetu, pa da vide sta se desava,.. sluzbeni jezik je srpski, pa gospodo ako hocete da zivite i uzivate blagodeti drzave Srbije naucite Srpski (velikim pocetnim slovom)... Dosta je vise...

Srbijo Zuta kuco

11.05.2021. 07:21

Uvesti prinudnu upravu pa ponovo organizovati izbore uz pomoc OEBS, OUN, Kine (da bi shvatili kojim metodama ce se sluziti Ujguri kada Zapad resi da je razbije), Rusije, SAD, Nemacke (da bi pokazala na licu mesta na cijoj je strani i zasto nema napredka u "dijalogu"), Spanije i svih drugih zemalja sa slicnim problemom da bi se upoznali sa metodama kojima se sluzi iredenta.