ПАНДЕМИЈСКИ МИЛИЈАРДЕРИ: Часопсис "Форбс" побројао 50 медицинара које је корона учинила богатим

Д. Д. С.

09. 05. 2021. у 23:32

КАО "пандемијске милијардере" је недавно амерички пословни часопис "Форбс" описао 50 људи из области медицине које је уврстио на светску листу људи чија имовина прелази милијарду америчких долара.

ПАНДЕМИЈСКИ МИЛИЈАРДЕРИ: Часопсис Форбс побројао 50 медицинара које је корона учинила богатим

Илустрација

Неки од њих су "класични" доктори, али међу њима је већина "здравствених предузетника". Нови милијардери-медицинари су из 11 држава, а највише их је у Кини.

У врху су, ипак, два научника са Запада који су развили вакцину против ковида 19. Први је Турчин из Немачке Угур Шахин, оснивач "Бионтека", компаније која је, заједно са "Фајзером", креирала цепиво. Други је Стефан Бансел, пореклом Француз, директор у бостонској "Модерни". Богатство им је, међутим, приближно исто - Шахинов иметак процењује се на око 4,2 милијарде долара, а Банселов на 4,1 милијарду.

Истина, Шахин и Бансел су били поприлично богати и пре проглашења пандемије. Турчин је 2016. године продао своју прву компанију за 460 милиона долара, док је Француз претходно био извршни директор у биотехнолошкој компанији "Биомриу".

"Модерна" је, међутим, уз Бансела, током пандемијске године "лансирала" још двојицу милијардера, научника са престижних америчких универзитета. Богатство харвардског професора Тимотија Спрингера се увећало на две милијарде долара, а Роберту Лангеру са универзитета Ем-Ај-Ти на 1,5 милијарди долара.

Уз то, "Модерна" је ангажовала и фирму Италијана Серђа Стеваната за производњу стаклених бочица за транспорт и примену вакцина. Захваљујући томе се Стеванато пробио на листу супербогаташа са 1,9 милијарди долара.

Међу онима који су највише зарадили су и творци лекова и суплемената за подизање имунитета. Издвајају се Канађанин Карл Хансен са 2,9 милијарде, и Американац Огаст Трендл са 1,3 милијарде долара.

КИНЕЗИ НАЈБРОЈНИЈИ

МЕЂУ најбронијим новопеченим милијардерима, иако не и најимућнијим у просеку, јесу Кинези. Првопласирана из Кине је уједно и најбогатија жена на листи Јуан Липинг, која има и канадско држављанство. Она је власница 24 процента водећег кинеског произвођача вакцина, "Шенжен кангтаи биолоџикал продактс". Има 4,1 милијарду долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)