ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ: Делегације данас код споменика и спомен-обележја у Крушевцу

С.Б.

09. 05. 2021. у 12:13

ВИШЕ делегација положило је цвеће и венце на спомен обележја у Меморијалном комплексу Слободиште и на Споменик црвеноармејцима у Крушевцу поводом Дана победе над фашизмом.

ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ: Делегације данас код споменика и спомен-обележја у Крушевцу

Фото: ГУ Крушевац

Градоначелница Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Предраг Вукићевић, учинили су то у име Града Крушевца.

Делегације Града, СУБНОР-а и Удружења пензионера “Цар Лазар” су прво положиле цвеће на хумке стрељаних на Слободишту, док су на Споменик црвеноармејцима, поред градског и скупштинског руководства, почаст одале и делегације Расинског управног округа, Војске Србије, Удружења резервних војних старешина, СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида, Удружења војних пензионера, Удружења пензионера „Цар Лазар“, Градски одбор СПС, Удружења за неговање слободарских традиција и Удружења српско-руског пријатељства „Свеславица“.

Како се подсећа у саопштењу Градске управе поводом Дана победе над фашизмом, 9.маја 1945. године, нацистичка Немачка потписала је капитулацију, а истога дана 1950. године, француски министар Робер Шуман представио је предлог организовања Европе, заснован на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње, познат као Шуманова декларација.

Други светски рат био је најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Страдало је 50 милиона људи, од којих су 30 милиона били цивили. Југославија је евидентирала око 1,7 милиона жртава. У рату је учествовала 61 држава са 110 милиона војника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)