ВУЧИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ЕВРОПЕ: Морамо много напора да уложимо у реформе (ВИДЕО)

Novosti online

08. 05. 2021. у 20:30 >> 20:45

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић вечерас присуствовао је свечаности поводом обележавња Дана Европе.

ВУЧИЋ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ЕВРОПЕ: Морамо много напора да уложимо у реформе (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Догађају је присустовао и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици.

Свечаност која се одржала у Скупштини града Београда започела је извођењем химне Републике Србије и химне Европске уније, 9. Бетовенове симфоније која је позната под називом "Ода радости", али у модернизованој верзији.

Присутнима се прво обратио шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици који је поздравио све госте и пожелео им срдачну добродошлицу.

- Ја се свима свим срцем захваљујем што смо се окупили учи годишњице Шуманове декларације. Европа је тада била слаба. Изашла је из рата, из Холокауста. У протеклих седам деценијиа ми смо испунили ту амбицију са трајним миром - рекао је Фабрици.

Говорећи о савременим изазовима, Фабрици је рекао да епидемија корона вирсуа представља последњи стрес који тестира јединство Европске уније.

Председник Србије Александар Вучић честитао је Дан Европе и рекао да Србија жели да буде равноправни члан у ЕУ.

Пуноправно чланство Србије у ЕУ, уз компромисно решење по питању Косова и Метохије, начин је да остваримо циљ и нашу земљу учинимо уређеном и успешном. То би значило да смо на добром, европском путу - рекао је Вучић.

Он је подсетио и на важност реформи.

- Морамо много напора да уложимо у реформе. Посебно су важне реформе у области владавине права којима озбиљно приступамо томе. Добили смо додатну подршку пројекту изградњу пруге Београд-Ниш-Прешево. Тада сам добио и најважније писмо до сада. Подршка превазилази све што смо до сада радили. Када погледате размеру и значај тог пројекта јасно је да је то пројекат који превазилати све остало. Надам се прилици да званичнике ЕУ ускоро поново угостимо. Хвала свима још једном на посвећености и подршци коју пружате Србији, рачунајте на Србију, а ми рачунамо на вас, на Европу - рекао је Вучић.

Председник каже да је ЕУ најважнији трговински партнер Србије.

- Верујем да ћемо новом снагом успети да променимо однос грађана Србије и да добијемо веће поштовање од представника ЕУ. Тачно је оно што је рекао Фабрици, ЕУ је највећи донатор и најважнији трговински партнер Србије - тврди Вучић.

Он се на крају свог говора захвалио челницима Европске уније на сарадњи на најважнијим инфраструктурним пројектима, као што је пруга Београд - Ниш - Прешево, поручивши да се да Европа може да рачуна на Србију. 

- Европу сматрамо својом кућом. Хвала свима још једном на посвећености, рачунајте на Србију, рачунамо и ми на вас. Срећан свима Дан Европе - завршио је свој говор Александар Вучић.

На крају свечаности амбасадор Фабрици и председник Србије симболично су посадили биљке на мапи зелене агенде Европе. У питању је победнички рад студената ФПН које је Делегација ЕУ расписала поводом Дана Европе.

Дан Европе је празник који се обележава поводом представљања предлога креирања организоване Европе од стране Роберта Шумана 9. маја 1945. године. Овај предлог понео је назив "Шуманова декларација" и сматра се претечом успостављања Европске уније.

На Савету Европске уније одржаном у Милану 1985. године, усвојен је предлог да се сваке године обележава Дан Европе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)