ИНТЕРВЈУ Др Константин Никифоров: Албанци имају само један циљ - да протерају Србе са Косова

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

09. 05. 2021. у 09:00

ПРИЧА о стварању велике Албаније, коју и ових дана слушамо, прилично је стара и повремено се понавља, али ја у њу не верујем. То што лидери косовских Албанаца прете да ће спојити Косово и Метохију са Албанијом ако им се не призна држава, неозбиљно је.

ИНТЕРВЈУ Др Константин Никифоров: Албанци имају само један циљ - да протерају Србе са Косова

Фото Б. Влаховић

Они се ни о чему не питају и раде и радиће онако како им нареде у Вашингтону. То што су са великим закашњењем одведени у Хаг Тачи и компанија зликоваца, има за циљ да поручи косовским политичарима да не могу да солирају и да морају да слушају шта им кажу у Вашингтону, где су и створили ту лажну државу отимајући територију од Србије.

Ово у ексклузивном интервју за "Новости" каже др Константин Владимирович Никифоров, директор Института за изучавање словенских народа Руске академије наука. Он је неспорно најбољи познавалац историје не само Срба већ свих народа који живе на Балкану. Ових дана је објавио врло интересантну књигу "Од Србије до Србије", у којој пише о догађајима од почетка 19. века до данас. Никифоров је и главни уредник часописа "Балкански алманах".

* Уверени сте да у Хагу неће бити праведне пресуде косовским руководиоцима. Зашто?

- Досадашња суђења Албанцима у Хагу су била фарса. Американци и савезници нису хтели да се осуде вође албанских терориста јер би тако индиректно признали да су били на страни бандита. Главни проблем Американаца сада, кад је Косово у питању, јесте тај што је један број албанских политичара престао да буде до краја послушан. У Приштини као да су заборавили ко им је поклонио лажну државу. Суђење у Хагу је својеврсна порука Албанцима да не забораве ко им је газда и да не покушавају да глуме самосталност и непослушност према Вашингтону.

ЗАГРЕБ НУДИ КИЈЕВУ ТУЂМАНОВ РЕЦЕПТ

* РУСИЈА је покушавала да успоставља сарадњу и са другим народима на Балкану. Са Словенцима имате одличне односе, али у Сарајеву вас "игноришу"...

- Словенци се разумно и рационално понашају. Имају добре односе са Русијом, од чега је обострана корист. Хрватска би хтела да има што више руских туриста, а што се тиче политике воде рачуна пре свега шта им кажу у Бриселу и Вашингтону. Из Загреба дају савете руководству у Кијеву како по Туђмановом рецепту решити проблем Донбаса. У Сарајеву се љуте што Република Српска добро сарађује са Москвом, али породица Изетбеговић и њени истомишљеници не прихватају предлоге Русије за сарадњу. И ја сам путовао у Сарајево и нудио им сарадњу историчара, али нису прихватили.

* А Македонија?

- Русија је увек подржавала њену територијалну целовитост. Али они у Скопљу слушају шта им говоре на Западу. Не желим да се оствари црна прогноза да се једног дана подели Македонија на православни део и албански, који би се потом припојио Албанији или Косову. Али и будућност Македоније зависи од тога шта хоће Америка. Ја лично имам симпатије према Македонцима и нека им Бог помогне.

* Руководство у Београду је у једном тренутку било спремно на компромис, али Албанци то нису хтели. Зашто их Вашингтон није натерао?

- Американци нису битно променили свој став према Србима. Да су хтели да задовоље и поштују и интересе Срба, они би одавно натерали Албанце у Приштини да се договоре са Београдом. Приче о мултиетничком Косову су бајке јер Срби и даље живе врло тешко и често их физички нападају Албанци. Ко боље зна ситуацију и односе на Косову види да је дугорочан циљ Албанаца да се сталним притиском на Србе протерају са својих вековних огњишта.

* Из ваше анализе се може закључити да се на Косову могу очекивати нове провокације против Срба...

- Све зависи од Американаца. Ако они запрете Албанцима да ће бити кажњени, престаће напади на Србе и неће бити погрома. Ни планови о стварању армије Косова не могу се остварити ако то не аминује Вашингтон.

* Ви сте одавно говорили да су нереалне комбинације да ће Запад дозволити да се као "компензација" за Косово Република Српска припоји Србији.

- У ближој будућности Запад неће дозволити да се Република Српска припоји Србији, мада ја не видим будућност БиХ, јер ентитети и даље живе одвојено, а представници народа у централној власти у Сарајеву се више међусобно свађају него што заједнички раде. Осим тога, из многобројних разговора за време боравка у Београду стекао сам утисак да ни Србијанци нису спремни на ту "трампу". За Србе Косово није само територија већ центар духовности, "срце и душа Србије".

Фото Б. Влаховић

* Како видите садашњу ситуацију у Црној Гори?

- У Црној Гори се после избора догодио велики апсурд. Победили су они који симпатишу Русију и православље, а сада су у влади људи који воде антируску политику. Све док највиши црногорски политичари иду по инструкције у западне амбасаде у Подгорици они ће наставити да се придружују антируској политици. Наставља се срамни период политике у Подгорици према вековном савезнику Русији.

* Ви сте годинама критиковали руске власти због погрешне политике на Балкану, посебно према Србима...

- Ја сам историчар и дужан сам да пишем и говорим истину ма колико се она некоме не свиђа. Деведесетих година сам радио у Кремљу, припремао сам говоре председника Јељцина. У то време сам стекао утисак да Јељцин није улазио у детаље спољне политике и без допунских консултација је потписивао оно што су му доносили министар спољних послова Андреј Козирјев и његови људи. Због свега тога Русија је међу првима признала независност Словеније, Хрватске и БиХ. У то време је Русија прихватала западна правила игре. Нажалост, Русија је тада наметала српској страни тзв. вољу "светског друштва".

* У Кремљу је и у то време био немали број људи који је ту политику Козирјева сматрао погрешном...

- Помоћник председника Русије за националну безбедност Јуриј Батурин је инсистирао да Русија води самосталнију политику у решавању југословенске кризе, а не да слепо прихвата то што Запад намеће. Све су били гласније и руски парламентарци и експерти који су се противи политици Козирјева. Зато је почетком 1996. Козирјев смењен, а на његово место је дошао искусни Јевгениј Примаков, који се није устручавао да говори о руским националним интересима. Тада је и почела да се води многовекторна спољна политика. Али, руска дипломатија није могла да заустави негативне тенденције и да добије уважавање и равноправност у односима са Западом.

НАРОД СЕ НЕ МОЖЕ КУПИТИ

* НА Западу не скривају да ће уложити знатно више новца да спрече "малигни утицај" Русије и све присутније Кине на Балкану...

- Могу они новцем да купују политичаре, али не могу да купе цели народ. Ако Русија буде активна и привлачна младим људима са Балкана нико њен утицај на постјугословенском простору не може да уништи. Истовремено и Србија мора бити активнија у својој презентацији у Русији. Тачно је да много младих људи има велике симпатије према браћи Србима, али то не значи да ће тако и остати ако се не буде радило на још већем повезивању управо младих генерација.

* Ових дана су изашли у Америци мемоари Козирјева у којима он "пере руке" тврдећи како је пијани председник Јељцин попуштао Американцима да се НАТО шири на исток.

- Може Козирјев сада да пише шта хоће, али њега је Јељцин сменио из два разлога: прво јер је допустио да се НАТО шири на исток и, друго, због помањкања јасности у односу према Југославији. Неспорно је једно - Козирјев је био прозападно оријентисан политичар и чинио је све да се прихватају ставови и оцене које њима одговарају. Сећам се како су тадашњи руски дипломати исправљали текстове које смо ми припремали за Јељцина. Нису дозвољавали да прође било шта што се не би свидело Западу.

Никифоров са нашим дописником

* Сада Русија и Србија имају добре односе. Шта би требало још да се учини?

- Русија мора још више да помаже Србију. Паралелно са економском сарадњом морају се ширити и друге везе. Годинама се прича о потреби отварања руске ТВ у Београду, али се на томе ништа није учинило. Добро конципиран руски ТВ канал у Београду сигурно би био гледан и у другим бившим југо-републикама. Западне земље преко својих медија које су купили или основали освојили су балкански простор и "пуне главу" својом идеологијом и вредносним системом младим људима. Русија мора да повећа и број стипендија младим људима са Балкана који желе да студирају у Москви и у другим руским универзитетским градовима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)