ВУЧИЋ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ: Велика помоћ Србије Републици Српској - више од 10 милиона евра за четири општине (ФОТО/ВИДЕО)

NovostiOnline/С.М./О.М.

08. 05. 2021. у 08:54

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар.

ВУЧИЋ У КОЗАРСКОЈ ДУБИЦИ: Велика помоћ Србије Републици Српској - више од 10 милиона евра за четири општине (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: О.М.

Састанак Вучића са начелницима општина Костајница, Невесиње, Козарска Дубица и Дрвар одржава се у хотелу Зептер у Козарској Дубици је завршен, а Вучић и Додик су се обратили медијима.

- Наша намера је да помогнемо РС и нашем народу у четири општине. Председник Додик је то тражио и ми смо разговарали о проблеми са начелницима, а они ће доћи и у Београд на разговоре. Наша помоћ ће бити велика, 24 или 25 милиона марака за четири општине. Нису ни начелници веровали да ћемо оволико да дамо. Нешто ће бити у кешу а нешто кроз пројекте - рекао је Вучић и додао да је захвалан РС што увек разговарају са нама и траже помоћ ако смо у бољој ситуацији.

- Планирамо да уложимо озбиљан новац у Меморијални центар Градина. Да сваки Србин где год да живи зна да може да посети место јасеновачким жртвама. Уложићемо много новца, јер ко нема културу сећања не може да има ни снагу будућности.

Додик: Злочини над Србима су вршени дуго времена

- Захвалан сам за помоћ као и његовом интересу за решавање оваквих питања. Финализујемо једну причу која је дуго на чекању а то је да се изгради спомен обележје у Градини и да се направи мапа страдања, да би сви могли да види усташке злочине. Злочини над Србима су вршени дуго времена, а нико није хтео да ослободи Јасеновац - рекао је Додик.

9:31 Вучић стигао у Козарску Дубицу

Састанку у Козарској Дубици присуствују и председавајуци Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и председник Скупштине Недељко Чубриловић.

08:52 Додик стигао у хотел Зептер

Главна тема састанка су инвестиције Србије и Српске у ове четири општине, које спадају међу неразвијене, као и помоћ у санацији штете од недавног земљотреса у Дубици и Костајници.

09:13 Стигли Председница РС Жељка Цвијановић и премијер РС Радован Вишковић.

Фото: С.М.

 

Вучић ће присуствовати Обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина-геноцида Независне Државе Хрватске у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Обележавању ће присуствовати српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједник Народне Скупштине Недељко Чубриловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија...

ПЛАН ПОСЕТЕ:

Састанак председника Републике Њ.Е. г. Александра Вучића, председавајућег Председништва БиХ Њ.Е. г. Милорада Додика са начелницима општина Костајница, Козарска Дубица, Невесиње и Дрвар

10.45    Полазак председника Републике ка ,,Спомен-подручју Доња Градина“

10.55    Долазак председника Републике у ,,Спомен-подручје Доња

Градина“

 Дочекује:


- Њ.Е. гђа Жељка Цвијановић, председница Републике Српске
-Њ.Е. г. Недељко Чубриловић, председник Скупштине Републике Српске
- Њ.Е. г. Радован Вишковић, предедник Владе Републике Српске

Одлазак до гробног поља ,,Тополе“

11.00    Парастос на српском, јеврејском и ромском језику

11.15-11.30    Полагање венаца

Председник Републике Србије, Републике Српске и председавајући Председништва БиХ заједно први полажу венце, а потом следећим редоследом:

    - преживели јасеновачки логораши

    - министри у Влади Републике Српске
    - представници министарства одбране и оружаних снага БиХ
     - министри у Савету министара БиХ
    - представници градова и оштина
    - представници јеврејских заједница
    - представници удружења рома из Републике Српске и Републике Србије

11.30    Обраћања:

    - Њ.Е. гђа Жељка Цвијановић, председница Републике Српске
    - Њ.Е. г. Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ
    - Њ.Е. г. Александар Вучић, председник Републике Србије

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (20)