ПРЕ ИЗБОРА ХОЋЕ ТВ: Завршен први круг припрема за међустраначки дијалог

В. М.

08. 05. 2021. у 18:54

ПРЕДСЕДНИК Скупштине Ивица Дачић одржао је јуче онлајн састанак са посредничком четворком Европског парламента, чиме је завршен први круг припремних разговара у оквиру међустраначког дијалога о изборним условима.

ПРЕ ИЗБОРА ХОЋЕ ТВ: Завршен први круг припрема за међустраначки дијалог

Фото Танјуг

Како је Дачић пренео, на раније одржаном састанку са опозиционим странкама које нису желеле да прихвате посредовање Европског парламента, договорено да дијалог буде окончан најкасније шест месеци пре избора.

Ипак, уместо изборних услова, током консултација са европарламентарцима у први план је избио захтев ССП Драгана Ђиласа да се додели национална фреквенција телевизији која се, како је рекао, "професионално бави својим послом". Ове речи, у којима је јавност препознала захтев да се слободна национална фреквенција додели телевизији Н1, изазвале су буру међу представницима власти.

СЛЕДИ РАЗМЕНА ПЛАТФОРМИ

СЛЕДЕЋИ корак у међустраначком дијалогу је разговор европске четворке са премијерком Аном Брнабић и са радном групом која ради на имплементацији препорука ОЕБС, а коју води Дејан Ђурђевић. То је јуче најавио Дачић:

- Ја ћу им послати платформе свих странака, укључујући и оне које не желе страно посредовање. А од њих сам затражио, што је парадокс, да ми проследе Ђиласову и Јеремићеву платформу. У међувремену ће они разговарати и са представницима цивилног друштва и земаља чланица ЕУ.

Договорено је да се крајем маја састанемо онлајн, уз очекивање да се у јуну видимо у Београду.

То је јуче коментарисао и председник државе  и лидер СНС Александар Вучић, који је рекао да одлуку о томе који медији ће добити националну фреквенцију одлучује "струка, а не тајкуни и политичари":

- Тај захтев говори да неки људи доживљавају политику као свој приватни лоповски бизнис из кога могу да извуку десетине и стотине милиона евра кроз секунде реклама и серије. Кад су они били на власти, имали сте РТС, тобожњи Јавни сервис, Пинк, Хепи, Б92 и Прву телевизију са националним фреквенцијама. Они су им дали фреквенције, а сад се изгледа жале на сопствене одлуке. Хвала им што су рекли да су тајкуни подржавали тајкуне, тад су им Жељко Митровић и Пецони (власник Хепија) били дивни, а сад им изгледа више нису дивни.

И Дачић је казао да се "види да нема захтева да се разговара о другим стварима и унапређењу изборног процеса, осим о медијима".

Почетак дијалога показао је и да се јаз између некадашњих партнера из СзС не смањује. Вук Јеремић (Народна) отворено је замерио колегама из Ђиласовог блока што су јавно изнели своју платформу и тако, како је рекао, практично започели кампању за изборе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)