МИСЛИЛИ СМО ДА ЈЕ ОТИШАО КУЋИ: Дежурни у смени ВМА о смрти Петра Симића (82), који је мртав био четири дана у тоалету

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

08. 05. 2021. у 18:55

У ВОЈНОМЕДИЦИНСКОЈ академији још се ипитују околности смрти Петра Симића (82), пензионисаног официра, чије тело је нађено у једном од тоалета за пацијенте у Центру за хитну помоћ ове установе, четири дана после пријављивања његовог нестанка 1. маја, када је у Центар за хитну помоћ ВМА дошао на преглед.

МИСЛИЛИ СМО ДА  ЈЕ ОТИШАО КУЋИ: Дежурни у смени ВМА о смрти Петра Симића (82), који је мртав био четири дана у тоалету

Фото: З. Јовановић/Инстаграм

Према сазнањима "Новости", пуковник проф. Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, јуче је позвао целу смену која је 1. маја радила у Центру за хитну помоћ, како би се још једном размотриле све околности овог случаја.

- Седимо нас 12 из смене и сви знамо да нисмо згрешили, зна то и начелник, верује нам, али чињеница је да је човек преминуо у тоалету и неко од нас ће сигурно сносити санкције - прича један од запослених, који је тог 1. маја био на дежурству у Хитној.

Како је досад утврђено, пензионисани пуковник Петар Симић пријавио се у Центру хитне ВМА 1. маја у 8.40 због болова у трбуху. Он је тада предао здравствену књижицу на једом од шалтера, али на преглед није стигао.

- Тог дана нас је у смени било као и обично, не више од 15 чланова здравственог тима - прича саговорник "Новости".

- Нисам погледао извештај за тај дан, али сигурно је било пацијената као и обично: превише за овако малобројну здравствену екипу, у којој би требало да нас буде три пута више, минимум 45 људи. Не правдамо се, али споља нико не може ни да замисли како изгледа кад нас 15 збрињава и по 800 до 1.000 људи у смени. Свако од нас ради "50 ствари одједном", жена на шалтеру, лекар, болничари такође...

ИСПИТУЈЕ СЕ ТРИЈАЖА

У ВМА се сада заправо утврђује како Петар Симић на тријажи није препознат као пацијент који при пријему мора да има приоритет.

- Истина је да је декица сатима седео у чекаоници, за то постоји кривица, али није увек лако, пре свега зато што нас је мало да би се проценило који пацијент је ургентнији, јер је већина ургентна - прича наш саговорник.

Тог дана дежурни лекар био је специјализант, који је на специјализацији три године, и сви из дежурне екипе са којима су "Новости" разговарале рекли су исто - да је изузетно посвећен и пожртвован. Тог дана, кажу, спасао је бар 10-15 живота, Петра Симића није  ни видео.

Несрећни човек је седео у чекаоници сатима, а на шалтер се, како су нам испричали запослени, пријављивао неколико пута. Његова ћерка Маја испричала је за медије да се породици јавио у 14.45, и даље чекајући преглед, и да је био веома љут. Након тога изгубили су сваки контакт са њим, јер му се телефон угасио.

- Пацијент је био сам у ВМА, без пратње породице - каже наш саговорник.

- Када је прозван за преглед, није се одазвао, и логично је било да се помисли да је одустао и отишао, као што се понекад и дешава. Сада нас по разним друштвеним мрежама сви "пљују", како не радимо, и не бринемо, да спремачице не чисте тоалете. Ништа од тога није тачно. Ни они који дођу овде на преглед немају праву слику како је са друге стране шалтера.

Грде нас док не уђу на преглед, а онда када виде да истовремено покушавамо да спасемо девет живота, јасно им је што су чекали три сата, и промене став. Ником није свеједно што се нешто овако догодило у нашој здравственој установи, сви смо под стресом.

У ВМА су испричали да је тоалет у којем је 4. маја Петар Симић нађен мртав, како повијен седи на шољи, био закључан. Чистачице су прво мислиле да је заузет, а онда да је због техничких проблема искључен. Неки су за та четири дана десетину пута прошли поред тоалета за пацијенте, којих има осам, и нису ништа приметили. Тек 4. маја тоалет за који се испоставило да је био заглављен отворен је и чистачица је, објашњавајући да је неком позлило, позвала дежурне у Хитној.

- Отишло је двоје колега и затекли су беживотно тело - каже наш саговорник.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)