МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Јавни дуг се мења, а једина константа је огромна количина лажи које изговарате

Novosti online

07. 05. 2021. у 13:15

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали данас је одговорио, како је навео, портпаролу Ђиласове фирме Душану Никезићу на прозивке по питању висине јавног дуга.

МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Јавни дуг се мења, а једина константа је огромна количина лажи које изговарате

Фото: Новости архива

- Бар би требало да знате да висина јавног дуга није константа, већ променљива категорија. Једина констата је огромна количина лажи које изговарате. А што се тиче процената, свима у Србији је више него јасно да знате да их рачунате, али на штету грађана. Иако сте до сада ваше проценте могли само ви да израчунате, поуздам се у државне органе који раде свој посао и веома успешно разоткривају малверзације којима сте се бавили док сте били на власти. Само ми није јасно докле више планирате да понижавате и унижавате интелигенцију људи? - упитао је Мали.

Мали је навео да када је у питању јавни дуг Србије није ништа драматично, као што „експерт" Никезић приказује, јер је под контролом, стабилан и неће прећи 60 процената предвиђених Мастришким уговором.

„Наиме, јавни дуг на крају марта ове године износио је 28,14 милијарди евра, што чини 55,7 процената БДП-а. На крају прошле године, јавни дуг је био 26,66 милијарди евра, односно 57,4 одсто БДП-а. Управо тај податак, за крај прошле године је имао председник Александар Вучић када је давао изјаву, док су информације за први квартал објављене пре неколико дана", објаснио је Мали и оценио да је Никезићева изјава крајње малициозна.

Из свега овога је свима јасно да је за Никезића и фирму у којој је запослен истина једино оно што њима одговара.

- Када је реч о задуживању, ред је да „експерта" још једном подсетим да кредити који се узимају улазе у јавни дуг тек датумом повлачења, а не одмах. У складу са одговорним управљањем јавним дугом, враћају се стара задужења, али и отплаћују енормни дугови, по високој каматној стопи од чак 7,25 процената, које имамо захваљујући штеточинској економији управо екипе из компаније и дотичног Никезића, који је својевремено био државни секретар у Министарству финансија - рекао је Мали.

Он је навео да је иза њега и његових пајтоса из фирме, у којој сада ради, остала само празна државна каса.

- Грађани знају да смо прошли кроз изузетно тежак период фискалне консолидације, јер је држава када је власт промењена, клизила по ивици банкрота. Успели смо да се ишчупамо из безнађа у које сте нас утерали и данас јесмо једна од најуспешнијих економија и планирамо да останемо на том путу. Јавне финансије су стабилне, а и не очекујемо додатне шокове који би могли да оставе негативан утицај на њих. Сада смо фокусирани на што брже отварање наше економије, до чега долазимо захваљујући одлично организованој вакцинацији, а то нам је улазница за боље сутра - рекао је Мали и додао да се Никезић и екипа питају, боље сутра резервисано је само за њихову „елиту", од Малдива, преко Швајцарске, до Хонгконга.

Синиша Мали је навео да се грађани са кнедлом у грлу сећају како су живели у њихово време.

- Безброј је примера безобзирног трошења и крађе новца грађана док су владали. Било је ту и промашених инвестиција од Пазл града, до лажне реплике Теразија, других грандиозних грађевинских подухвата за сопствени џеп, затварања фабрика, као и укидања на хиљаде радних места. Било је и 619 милиона евра прихода Ђиласових фирми - рекао је Мали.

Мали је истакао да политику Ђиласове фирме најбоље описује мисао Иве Андрића – „Дођу, тако времена, када памет зашути, будала проговори, а фукара се обогати".

- Једино што грађанима могу да обећам јесте да нећемо дозволити да  'фукара' настави да се богати. Ми ћемо учинити све да подижемо животни стандард грађана и да их подржављамо када год је то потребно. Могу да буду уверени да ми, за разлику од таквих, нећемо допустити да држава поново склизне у провалију - закључио је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације