ПИСМО МИНИСТРА ЛОНЧАРА УРЕДНИЦИМА DW И АРТЕ: Помислио бих да Вам савест неће дозволити да мирно спавате после оваквог прилога

Novosti online

06. 05. 2021. у 21:11

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар упутио је писмо уредницима DW и АРТЕ као реакцију о репортажи коју су емитовали о Србији током пандемије вируса корона.

ПИСМО МИНИСТРА ЛОНЧАРА УРЕДНИЦИМА DW И АРТЕ: Помислио бих да Вам савест неће дозволити да мирно спавате после оваквог прилога

Фото: Танјуг

Писмо преносимо у целости: 

Цењени уредници,

Искрено верујем да је врло нелагодна ситуација у којој сте се нашли и да је изузетно тешко прихватити чињеницу да не постоји један светски медији, посебно међу оним најутицајнијим у водећим државама света који не преносе објективну слику о борби Србије са пандемијом и о нашој изузетној организацији вакцинације, односно спремности руководства наше државе да учини све како би на време заштитило своје становнике, али и становнике региона, па и шире, тако што ће обезбедити довољне количине вакцина различитих произвођача. До јуче сте у Србију долазили само како би делили лекције из демократије, слободе јавне речи, успостављања владавине права и сличним постулатима иза којих сте невешто крили своје праве амбиције, па сада не чуди да Вам је тешко да признате оно што цео свет види и на глас нам одаје признање. Чуди, можда, једино то што Вам је требало толико месеци да се припремите, организујете и објавите нешто попут прилога под насловом "Прича се о вакцинама, ћути о мртвима од ковида".

Помислио бих да Вам савест неће дозволити мирно да спавате после оваквог прилога, али знам да Ви савести одавне немате. Наша савест је мирна и можемо спокојно да спавамо, али последњих 14 месеци имали смо мало прилике за сан, јер смо ноћи и дане проводили у борби за сваки живот наших суграђана, да обезбедимо услове за рад наших медицинских радника, да обезбедимо опрему, материјале, лекове и напослетку довољне количина вакцина од различитих произвођача, када то много развијеније државе нису биле у стању. Можда Вас је све то погодило, можда Вам је засметало то што смо се ухатили у коштац са Короном, а нисмо навијали за њу, као Ви и Ваши саговорници.

Све у свему, чак ни Ви не можете побећи од чињеница. А оне су овакве...

Прилог "Србија: Прича се о вакцинама, ћути о мртвима од ковида" стоји у потпуној супротности са тренутном реалношћу која се одвија у Србији, где је 33 одсто грађана добило обе дозе вакцине, а где је број случајева Kовид-19 опао за 66 процената током последњег месеца.

Kовид-19 нас је све потресао и сваки живот изгубљен овом пандемијом увек ће ме оптеретити, али истина је да никада нисмо скривали информације нити заварали јавност. Неке земље су ревидирале своје податке и извештавале о различитим подацима из дана у дан. Неки су чак и престали да објављују број преминулих. Србија то није учинила. Погрешили смо на опрезу, пријављујући чак и оне који су умрли са симптомима Kовид-19, али тестирани негативно.

Током читаве пандемије остали смо доследни - настављамо да тестирамо по високим стопама и хоспитализујемо пацијенте по потреби. Ово је спречило смрт и одржало наш број на ниском нивоу. Међутим, сигурно ћемо извршити ревизију података када се заврши борба против Kовид-19.

Неке друге државе су одабрале различите приступе као одговор на овај вирус. Неки су претрпели петомесечне блокаде, док су други попут Србије користили другачији приступ. Ограничења примењена у априлу показала су нам да можемо да контролишемо број случајева када они постану превисоки. Месец дана касније, бројевима је сада лакше управљати, а циљане мере су помогле да се избегне катастрофална штета за нашу економију.

Наша успешна кампања вакцинације - која потиче од припремљености, отвореног приступа набавкама и усредсређености на дигитализацију - такође је била пресудна у овој борби. Данас нудимо Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sputnik V and AstraZeneca - све вакцине које су одобриле регулаторне власти у Србији и њиховим матичним земљама и које испуњавају све могуће сигурносне стандарде.

Иако се и у Србији суочавамо са гласовима против вакцине, далеко мањим од оних које имамо широм света, активно радимо на едукацији наших грађана о предностима ове вакцине. Снажно подстичемо вакцинацију, али она није обавезна и грађани морају потписати одрицање пре него што приме вакцину - као и свуда другде.

Лажне информације се брзо шире у кризним временима, али наш циљ јесте и биће и даље заштита наших грађана. То нам је приоритет.

Уз жељу да се и у Вашим државама што пре достигне проценат вакцинисаних који је данас у Србији, желимо Вам свако добро и спокојан сан.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)