ХРВАТИ ХОЋЕ БАЗУ У СРБИЈИ: Министар Радман провоцира - сања о војном кампу на Косову и Метохији

Новости онлине

06. 05. 2021. у 17:27

ХРВАТСКИ министар спољних послова Гордан Грлић Радман најавио је у Приштини да ће његова земља формирати војни камп на КиМ ради веће безбедности и нагласио подршку дијалогу са Београдом и укидању виза ЕУ за житеље српске покрајине.

ХРВАТИ ХОЋЕ БАЗУ У СРБИЈИ: Министар Радман провоцира - сања о војном кампу на Косову и Метохији

Фото: ЕПА

- Подржавамо билатерални дијалог између Косова и Србије и надамо се да ће решење бити пронађено - рекао је Гордан Грлић Радман на заједничкој конференцији за новинаре с министарком лажне државе Доником Грвалом.

Истакао је да је Хрватска против сваке промене граница у источној Европи.

- Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности. Хрватска је недавно донела одлуку о повећању свог војног контингента у оквиру мировне НАТО операције на Косову, а операција Кфора има посебан значај за Хрватску, јер се налази у нашем непосредном суседству, што може да има посебне импликације на стабилност целе регије - навео је Радман.

Фото: АП/ Virginia Mayo

Гордан Грлић Радман

Изразио је наду да ће дијалог Београда и Приштине бити настављен у јуну и пренео очекивање да ће једнострану независност Косова признати и земље које то нису учиниле.

- Република Хрватска даје пуну подршку либерализацији визног режима. Не смемо да заборавимо чињеницу да је Хрватска међу првим земљама признала независност Косова. Дали смо велику подршку Косову да уђе у регионалне и међународне организације. Одлучили смо да на Косову поставимо војни камп који ће допринети стабилности - рекао је Радман.

ХРВАТИ ДОНИРАЛИ 10.000 ВАКЦИНА ЗА СТАНОВНИКЕ КиМ

Додао је да су Хрватска и Косово "традиционално две пријатељске земље које имају веома добре односе" и открио да је Хрватска обезбедила 10.000 вакцина против ковида-19 за становнике на КиМ.

Доника Грвала је рекла да је Хрватска подржавала Косово и пре једнострано проглашене независности и да је подршка настављена у каснијим фазама развоја.

- Разговарали смо и о спољнополитичким приоритетима Косова и евроатлантским интеграцијама и потреби да имамо континуиране консултације са хрватском државом, како бисмо имали користи од хрватског знања и искуства - додала је Грвала.

Хрватски министар се касније у Приштини састао са председницом лажне државе Вјосом Османи, а онда и с премијером Аљбином Куртијем.

Османи је пренела хрватском министру да процес дијалога са Београдом не би требало да буде повезан с либерализацијом виза јер је према њеним речима Приштина већ испунила критеријуме упркос чињеници да је било двоструко више критеријума од осталих земаља.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)