ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА НЕЋЕ ДА ШТИТЕ СРБЕ: Канцеларија за КиМ и Српска листа траже хитну реакцију због напада у Великој Хочи

Д. Зечевић

06. 05. 2021. у 13:14

КАНЦЕЛАРИЈА за Косово и Метохију и Српска листа осуђују напад на Србина из Велике Хоче, крајње је време да се међународни представници одреде према серији инцидената у којима се нападају Срби и њихова имовина.

ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА НЕЋЕ ДА ШТИТЕ СРБЕ: Канцеларија за КиМ и Српска листа траже хитну реакцију због напада у Великој Хочи

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Подсећајући да је мештанин Велике Хоче Мирослав Лукић нападнут синоћ око девет сати од стране тројице Албанаца, који су га прво вербално вређали, а потом га и физички напали, Канцеларија за Косово и Метохију очекује адекватну казну за овај тежак физички напад на Мирослава Лукића, али и хитну реакцију полиције на заштити имовине српских породица у овом делу Косова и Метохије, којима је пољопривреда једини извор прихода. Напад на Србина из Велике Хоче осудила је и Српска листа из које истичу да је крајње време да се представници међународне заједнице јасно одреде према серији инцидената у којима се нападају Срби и њихова имовина.

- Очигледно је да косовска полиција не жели да заштити Србе, посебно јужно од Ибра, јер је невероватно да у тако малој средини као што је Велика Хоча, Мирослав Лукић буде више пута нападнут а да одговорни никада не буду процесуирани - истичу из Српске листе и додају да њихов апел није упућен косовским институцијама, које ни не крију да за њих Срби не треба да буду своји на своме, нити равноправни грађани којима се гарантује безбедност, већ међународним представницима, пре свега амбасадама Квинте, који упорно ћуте на насиље којем су Срби изложени.

- Више десетина напада сваке године који никада не добију судски епилог говоре у прилог чињеници да је ћутање косовских институција знак одобравања за насилнике и есктремисте који ни 22 године наком сукоба не престају са нападима на Србе - подсећају из Српске листе који су у саопштењу за јавност поставили и следећа питања међународним представницима:

- Уважени представници међународних институција, до када ћете ћутати? Да ли осећате одговорност за све оне пребијене Србе који су незаштићени остављени од стране косовских институција на милост и немилост есктремистима које храни патња поштених и добрих људи? Да ли када издајете саопштења и држите пригодне говоре о људским правима осетите бар мало гриже савести јер сте ћутали док се Срби малтретирају, пребијају и прогањају због свог имена и одлуке да остану на својим огњиштима?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)