ПРИШТИНА ХОЋЕ И ГАРАНЦИЈЕ ЗА УН: Пред наставак дијалога понавља се максималистичка листа захтева, циљ саботажа процеса

В. М.

06. 05. 2021. у 09:00

ПРИШТИНА је наставила са захтевима и уценама упућеним Београду. Вицепремијер привремених институција Бесник Бисљими рекао је да дијалог неће бити технички, да споразума са Београдом неће бити без узајамног признавања и да власти лажне државе имају пет принципа на којима се заснива дијалог.

ПРИШТИНА ХОЋЕ И ГАРАНЦИЈЕ ЗА УН: Пред наставак дијалога понавља се максималистичка листа захтева, циљ саботажа процеса

Приштинске власти одбијају да формирају ЗСО / Фото Танјуг

Он је приликом подношења извештаја скупштинском Одбору за спољне послове рекао да се дијалог са Београдом неће наставити пре друге половине јуна.

Говорећи о принципима за дијалог, Бисљими је рекао да је први да нема преговарања о постигнутим споразумима:

- Не ствара се нови ниво управљања, суверенитет се не дира, нема споразума са Србијом без признавања и гаранција за чланство у УН.

Изјава Бисљимија само је наставак већ утврђене политике Аљбина Куртија да износи максималистичке захтеве покушавајући да дијалог скрајне и блокира. Актуелизована је и стара прича да тзв. Косово намерава да подигне тужбу против Србије због наводног геноцида.

Коментаришући ову ситуацију, председник Србије Александар Вучић поручио је Албанцима у Приштини да не прете Београду тужбама:

- Тужбу за геноцид против државе Србије, која је увек и која и данас формално правно постоји на КиМ, можете да изведете само преко друге државе, Албаније. То би значило де факто почетак уједињења са Албанијом. Упозоравам вас и молим да то не чините казао је Вучић за ТВ Пинк.

Вучић је казао да је за Европу успешна Србија - Србија без Косова.

- Зато су против мини-шенгена и против политике "Балкан Балканцима". Увек желе да подижу друге против нас, да Србија не би била јака, да не буде доминантна.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да су "наметнута решења и ултиматуми који долазе из Приштине још једна потврда у низу да албански политичари не желе истински дијалог, већ на све могуће начине покушавају да га саботирају":

- Ако Курти мисли да са таквим списком захтева дође у Брисел, пред председника Вучића, он очигледно ништа није разумео.

САМО БИ СРПСКЕ ГРАНИЦЕ ДА МЕЊАЈУ

ВУЧИЋ је у среду поручио да не говоре истину људи из иностранства кад кажу да су против промена граница:

- Лажу отворено, они су само за то да се промене границе Србије. Када год кажу да су против промене граница, ја кажем: "Ти си још један од лицемера који жели промену граница, која је остварена на силу када смо имали неспособну власт у Србији".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)