НЕСВРСТАНИ НА ЈЕСЕН У БЕОГРАДУ: Припрема се скуп поводом шест деценија од оснивања покрета

Д. М.

06. 05. 2021. у 09:48

СРБИЈА би у септембру требало да буде домаћин обележавања шест деценија од оснивања Покрета несврстаних и, уколико то дозволи ситуација са пандемијом вируса корона, угости лидере држава које су поставиле темеље ове организације.

НЕСВРСТАНИ  НА ЈЕСЕН У БЕОГРАДУ: Припрема се скуп поводом шест деценија од оснивања покрета

Фото Танјуг

То је јуче најавио председник Србије Александар Вучић, који је рекао да ће наша земља настојати да се зближи и има још боље односе са земљама из овог покрета, али да то не значи поново оснивање "Несврстаних":

- Србија остаје на европском путу. Гледаћемо и да градимо боље односе са афричким и азијским земљама. Идеја ми је да да се у септембру направи скуп поводом 60 година Прве конференције Покрета несврстаних и да позовем неког од високих индијских функционера и људи који су оснивали ову организацију.

Вучић је додао да ту мисли на Индију, Гану, Индонезију, Египат и друге земље.

ТИТО, НАСЕР, НЕХРУ

ЈОСИП Броз Тито, Нехру и Насер су 19. јула 1956. на Брионима потписали декларацију о заједничкој сарадњи и политици, да би пет година касније, у септембру 1961. била одржана прва званична конференција Покрета несврстаних. Уз Тита и Нехруа, у стварању Покрета учествовали су и Гамал Абдел Насер, председник Египта, Сукарно, председник Индонезије, и Кваме Нкрумах, први председник Гане. У Покрету несврстаних данас је 120 држава, што је две трећине чланица УН. Ту је и 17 посматрача, међу којима је и Србија.

Договор оснивачи Покрета на Брионима 1956., Фото Танјуг

Бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за "Новости", да је добро да Србија не одбацује наслеђе из прошлости и да је политика сарадње са свим земљама у складу са нашом политиком независности и војне неутралности:

- Добро је да се Србија не клацка између Истока и Запада, него да сагледамо свет у целини, поготово део који је можда економски и бројчано и надмоћнији од ова два блока. Те земље су у прошлости навикле на Београд као на престоницу Југославије и ово може да буде прилика да нас поново доживе као духовног настављача те политике. Наравно, може се очекивати да на Западу неће баш благонаклоно гледати на то, јер им не одговара ништа што није потпуно увлачење држава у евроатлантске савезе, чиме онда оне губе део независности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

michael

08.05.2021. 22:11

Драги Председниче Вучићу . Ниси ти Тито, јер си и сувише честит и поштен ,за разлику од њега,хоштаплер,анти Србин,преварант и Аустријски Каплар. Поздрав са Флориде.