СЕЛАКОВИЋ ПОРУЧИО ИЗ МАДРИДА: ЕУ да изврши притисак на Приштину да испуни обавезе

Танјуг

04. 05. 2021. у 18:22

НЕМА простора за приступ у којем ће Европска унија Србији поставити услов за пријем какав ниједна земља није имала, поручио је данас у Мадриду министар спољних послова Никола Селаковић и истакао да Србија не очекује да ЕУ од ње тражи признање тзв. Косова, већ да изврши притисак на Приштину како би испунила своје обавезе из Бриселског спораузма.

СЕЛАКОВИЋ ПОРУЧИО ИЗ МАДРИДА: ЕУ да изврши притисак на Приштину да испуни обавезе

Фото: Танјуг

Селаковић је на заједничкој прес конференцији с министарком спољних послова Шпаније, упитан шта ће Србија учинити ако ЕУ буде затражила признање независности Косова за приступ Унији, одговорио да је тренутна ситуација таква да пет од 27 земаља не признаје тзв Косово.

Додао је да Косово, поред Шпаније, не признају ни Кипар, Словачка, Грчка и Румунија, те да нема званичног става ЕУ у вези са косовским питањем.

Селаковић је истакао да је Београд привржен дијалогу, који види као једино могуће решсење и једини начин за проналазење политичког, дипломатског решења уз поштовање међународног права и националних интереса Србије и Срба на КиМ.

- Сигуран сам да нема простора за такав приступ у којем ће Србија бити земља која ће бити суочена са условом коју нико није имао. Званичан став Србије је да само компромис може бити једино одрживо решење, у којем ће обе стране добити довољно, а ниједна све - рекао је Селаковић.

Приступ у којем Србија мора да да све, а да не добије ништа, па чак ни поштовање својих националних интереса, није прихватљив, нагласио је Селаковић.

Подсетио је да дијалог Београда и Приштине траје већ 10 година, а да је пре осам постигнут први Бриселски споразум, којим су дефинисане четири разлиичите обавезе, три за Београд и само једна за Приштину.

Београд је, истиче, испунио све своје обавезе, али Приштина никада није ни почела да испуњава једину коју је имала, успостаљање Заједнице српских општина.

- Дијалогу је посредовала ЕУ, као што је и сада случај. Очекујемо од ЕУ, не да пита за нас да признамо једнострану проглашену независност тзв Косова, већ да изврши пртисак на Приштину да испуни обавезе које је преузела у дијалогу - рекао је Селаковић.

Шпанска министарка Аранча Гонсалес Лај навела је да никада не одговара на питања која су у домену спекулација.

Поновила је да Шпанија подржава дијалог и разговор, као најбољи начин да се дође до решења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)