ИНТЕРВЈУ Јадранка Јоксимовић: За нас меродавни само споразуми, а не нон-пејпери

Д. МИЛИНКОВИЋ

04. 05. 2021. у 12:00

ОВИХ дана и недеља много тзв. нон-пејпера циркулише у етру, и то по веома осетљивим темама. Они служе за "опипавање пулса" заинтересованим субјектима, регионалним и међународним. И за једно и за друго питање које је било предмет тих нон-пејпера ми имамо јасне оквире. Наш приоритет су равноправно чланство у ЕУ, мир, сарадња и одрживо повезивање региона тзв. Западног Балкана.

ИНТЕРВЈУ Јадранка Јоксимовић: За нас меродавни само споразуми, а не нон-пејпери

Фото З. Јовановић

Све наше иницијативе, посебно председника Вучића, управо су ишле и иду у том правцу. У вези са другим питањем, дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, који се води под окриљем ЕУ, као и јасне и потписане обавезе из Бриселског споразума, за нас су меродаван оквир. Наш пулс је лако мерити по овим питањима, јер смо све радили и радимо у доброј вери и поштујући споразуме и принципе, што очекујемо и од других.

Ово у интервјуу, за "Новости" поручује министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, на питање како тумачи информације о наводним нон-пејперима, у којима се, између осталог, предлаже и ново цртање граница.

* Да ли све отвореније поруке да треба да признамо КиМ да бисмо ушли у ЕУ значе да ћемо се ускоро наћи пред избором - Косово или ЕУ?

- Услови под којима ће Србија постати пуноправан члан ЕУ дефинисани су у нашем преговарачком оквиру. У њему јасно пише да је потребно пре ступања у чланство закључити правно обавезујући споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине. ЕУ има обавезу статусне неутралности и не бави се она признавањем или непризнавањем, то раде државе чланице.

У СНС НЕ ЗАТВАРАМО ОЧИ

* У последње време чују се оптужбе да су чак и поједини министри из СНС радили против председника Вучића...

- СНС је велика странка са јасно структурисаним органима. Нико не затвара очи на проблеме који постоје, и свакако ће се сви надлежни органи странке бавити отвореним питањима. А све радње противне Уставу и законима морају да буду предмет рада надлежних органа, око тога ваљда нема дилеме.

* Може ли ускоро доћи до "одмрзавања" процеса наших ЕУинтеграција?

- Нову методологију по којој ће се водити преговори о приступању, ЕУ и јесте усвојила како би се "одмрзао" овај процес, односно да би се политика проширења спроводила на кредибилнији начин. Зато смо је без оклевања и прихватили. Циљ нам и јесте да убрзамо преговоре, пре свега делотворније спроводећи реформе у области владавине права на које смо се обавезали грађанима Србије. Уз активно учешће председника Вучића и премијерке Брнабић значајне кораке смо направили у тој области последњих месеци и недеља.

Фото З. Јовановић

* Када бисмо могли да отворимо нова поглавља, тј. кластере?

- Крајем јуна очекујемо одржавање политичке Међувладине конференције на високом нивоу. Уколико буде оцене довољног напретка у области владавине права, односно испуњавања прелазних мерила за поглавља 23 и 24 у оквиру Кластера 1 - Основе, могли бисмо до краја године да отворимо један или два цела кластера. Дакле, очекујем напредак.

* Србија не жели да наруши односе са Русијом и Кином, поготово не да уведе санкције Москви, како ће се то одразити на наш европски пут?

- У посебно бременитим временима, у каквим живимо, одговорне владе воде рачуна о свим важним и политичким и економским интересима земље и грађана. Наратив који циркулише о обиму наше сарадње у односу на бројне чланице ЕУ, помало је предимензиониран. Увидом само у трговинску размену између појединих ЕУ земаља са Русијом и Кином јасно је да и те како постоји међусобна велика економска сарадња. Али, односи на глобалном нивоу већ дуже време су на клацкалици и то свакако утиче на очекивања ЕУ према придруженим земљама.

* Како коментаришете то што из Загреба стално стижу претње да ће нас блокирати на европском путу?

- Пракса уношења билатералних питања у приступни процес, а често се потезала не само према нама, и не само од Хрватске, није показала ништа што би био допринос кредибилности процеса и подизању поверења. Мислим да нова методологија управо жели да побољша ове елементе процеса - више кредибилности и поверења, а уз то тешко иду билатерална условљавања.

О "СЛУЧАЈУ ПАЛМА"

* Како гледате на "случај Палма"?

- И као министар у Влади али и као особа која држи до интегритета у политици и у животу, имам јасне ставове и мишљења о принципима ваљаног начина обављања јавне функције и бављења политиком уопште, ма о коме да се ради. Све остало је ствар поступања надлежних институција и актера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)