МИНИСТАР МАЛИ: Србија је и у тешким временима уз привреду и грађане

Тањуг

01. 05. 2021. у 10:55

СРБИЈА је у тешким, кризним временима показала да је ту за своју привреду и грађане спроводећи три обимна пакета помоћи у вредности од око осам милијарди евра, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

МИНИСТАР МАЛИ: Србија је и у тешким временима уз привреду и грађане

Синиша Мали / Фото Танјуг

Он је рекао да критике опозиције да се пребацује терет кризе на грађане и да ће морати да отплаћују помоћ коју добијају од државе немају основа и да грађани то знају.

Навео је да је просечна нето зарада у 2020. години номинално повећана за 9,4 одсто, односно 7,7 одсто реално и да је износила 60.073 динара, као и да је према подацима раст плата настављен и почетком 2021. године.

Мали је казао да Србија има један од најбољих резултата када је реч о привредном расту у 2020. години у Европи и да је незапосленост задржана на нивоу пре пандемије.

- Да ли све ово значи да пребацујемо терет кризе на грађане. Мислим да је оптужбе опозиције сувишно коментарисати - рекао је Мали.

Подсетио је да је 28. априла почела пријава грађана за помоћ од 60 евра, два пута по 30 евра на порталу Управе за трезор и да ће трајати до 15. маја.

Мали је навео да од 5. маја почиње са радом контакт-центар преко којег ће грађани моћи да се пријаве за ту врсту помоћи.

Министар је казао да ће пензионерима првих 30 евра бити исплаћено 6. маја, а 7. маја примаоцима социјалне помоћ и лицима за установама за извршење кривичних санкција.

- Исплате за остале грађане ће почети 12. маја, а очекујем да ће све бити завршено до 20. маја - рекао је Мали.

Додао је да ће 10. маја бити исплаћена половина минималне зараде за април за све привредне субјекте који су се пријавили за ту врсту помоћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)