ДО ОКТОБРА ЗАХТЕВИ У ЈЕДНОМ ДОКУМЕНТУ: Радна група Владе разматраће предлоге странака и препоруке ОЕБС о изборима

С. С. Р.

30. 04. 2021. у 09:42

РАДНА група Владе за побољшање изборних услова прегледаће предлоге свих странака, али и 29 препорука ОЕБС-а, како би се најкасније до октобра, шест месеци пред изборе планиране за пролеће следеће године, дошло до компромисног договора.

ДО ОКТОБРА ЗАХТЕВИ У ЈЕДНОМ ДОКУМЕНТУ: Радна група Владе разматраће предлоге странака и препоруке ОЕБС о изборима

Са састанка о изборним условима / Фото Н. Скендерија

Ово је укратко план међупартијског дијалога који се води на два колосека, под "бриселском капом" и без присуства странаца, а чији договори треба да се укрсте у једном документу.

На разговору, који се у среду више од четири сата водио без странаца, односно медијације европарламентараца, у присуству представника 26 партија, закључено је да се дају предлози о три теме - измена законске регулативе, медијско представљање и међусобни односи странака. Дискутовали су скоро сви (председници ДСС Милош Јовановић, Двери Бошко Обрадовић, ДјБ Саша Радуловић, ЛДП Чедомир Јовановић), а у неколико наврата им је одговарао и председник Александар Вучић.

Председник Србије рекао је у четвртак да се током прве рунде разговарало аргументима, да ће се разговори наставити и да је уверен у добре резултате:

- Све што могу да кажем је да ти је био цивилизован, одмерен дијалог. Добри резултати значе да се успоставе правила и процедуре које ће да важе за све једнако, за оне у власти и у опозицији, да сви буду једнако задовољни и незадовољни. То је нешто најбоље, да можемо грађане да позовемо на слободне изборе, а народ нека одлучи.

Лидер Двери Бошко Обрадовић поздравио је почетак међустраначког дијалога и додао да касни најмање пет година, али је важно да је почео:

- Посебно је важно то што су били директни разговори са председницима СНС и СПС, а не са њиховим страначким делегацијама, што може да убрза решавање нагомиланих проблема у функционисању демократије. Остварен је помак на речима, сада нам је потребан и на делима.

План је да се дијалог без странаца настави после Ускрса, а да 7. маја буде онлајн разговор са европарламентарцима, после чега ће уследити договор о наредним корацима.

ПОМИЊУ И ГЛАСАЊЕ ЗА ДВЕ ЛИСТЕ?!

У ПРЕПОРУКАМА ОЕБС-а, како сазнајемо, налази се и једна неуобичајена - да се размисли о идеји да се гласачима допусти да гласају за две листе. То, највероватније, неће бити прихваћено. Један од предлога је и да партије подносе извештаје о трошковима кампање пре њеног завршетка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)