БОРЕЉ ПОРУЧИО КУРТИЈУ: Не чините ви нама услугу, европски пут тзв. Косова блокиран без правнообавезујућег споразума са Србијом

Танјуг

29. 04. 2021. у 15:23

ШЕФ дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, упозорио је данас премијера тзв. Косова Аљбина Куртија, да европски пут Косова може бити блокиран уколико не дође до постизања свеобухватног, правонобавезујућег споразума о нормализацији односа са Београдом.

БОРЕЉ ПОРУЧИО КУРТИЈУ: Не чините ви нама услугу, европски пут тзв. Косова блокиран без правнообавезујућег споразума са Србијом

Фото: Танјуг/АП

-Јасно је да без признатог међународног статуса европски пут Косова нема будућности- рекао је Борељ после састанка са Куртијем у Бриселу.

Поручио је да је ЕУ ту да помогне процесу дијалог, између осталог и у интересу Приштине, а да није "Косово то које чини услугу ЕУ" учешећем у дијалогу са Београдом.

-Спреми да помогнемо новоизабраном представнику Косова да се упозна са процесом који већ траје. Не почињемо ништа из почетка, нити можемо бацити кроз прозор шта је већ урадђено са претхододним властима. Упознајте се да би сте наставили са процесом- поручио је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ оцењује да наставак дијалога и долазак до договора неће бити "ни пријатан, ни лак", али да ће бити за добро народа на Косову, у Србији и на целом Западном Балкану.

Борељ додаје да постоји дугачак списак онога што је ЕУ већ учинила за Косово и да је ”уморан” од навођења шта је урађено.

-Биће добро и за Косовао да буде свеснио подршке коју добија од ЕУ- закључио је Борељ.

Одговарајући на питања о "нон пејперу", Жосеп Борељ је позаво медије да не праве лошу атмосферу преношењем лажних вести, већ да се концентришу на коструктивну помоћ дијалогу.

-Нон пејпери су изгледа у моди. Надам се да сутра неће бити још једног новог. Не радим са нон пејперима, за мене се ти фантомски докумети не постављајују као питање. Жао ми је што циркулишу и лажене вести које нон пејпер приписују једном од мојих цивилих служебеника- закључио је Борељ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nena

08.05.2021. 15:47

@Kolee - Zivi bili na komentare,Sve ovo se desava zbog mesanja,stranog faktora.Upumpavanja novca,ovim divljacima,cast izuzetcima,da se razumemo.Ali ovo je nedopustivo,zasto se ovi pomiritelji,mesaju u Nasu teritoriju,koja je bila odvajkada srpska zemlja.Podstrekaca glava ne voli.Makar neka nas ostave na miru,nista I'm ne trazimo kao ova bagra koja se Bavi drogom I prostitucija to svi znamo.