БЕОГРАДУ И МОСКВИ "КАЧЕ" НОН-ПЕЈПЕР: Власти у Приштини документ о статусу КиМ приписују смишљено другима, иако је освануо у њиховој штампи

Д. М. - Д. Р. Ђ.

29. 04. 2021. у 09:00

У СВОЈЕВРСНОМ рату нон-пејперима за КиМ који се тренутно одвија, мета Приштине и савезника њене нелегалне независности поново је Београд, коме сада покушава да се прикачи етикета аутора ових докумената.

БЕОГРАДУ И МОСКВИ КАЧЕ НОН-ПЕЈПЕР: Власти у Приштини документ о статусу КиМ приписују смишљено другима, иако је освануо у њиховој штампи

Косовска Митровица / Фото П. Милошевић

Тако је председница привремених институција у покрајини Вјоса Османи изјавила је да су сви нон- пејпери и идеје које су у њима представљене дестабилизујући за регион, а да им је извор у Србији. Она тврди и да у свему томе постоји и одређена "умешаност Русије".

Османи је тако Београду покушала да "прикачи" и последњи папир који је објавила приштинска штампа, а у којем стоји предлог о међусобном признавању, стварање аутономног округа северно Косово, привилегован статус СПЦ и обавеза Београда да не блокирамо чланство Приштине у међународним организацијама.

Од овог последњег папира, у којем се Београду заправо нуди север Косова како би "прогутао" признавање лажне државе - већ се оградио званични Берлин. Шеф дипломатије ове земље Хајко Мас казао је да "то не потиче из пера немачке владе".

Председник Александар Вучић поручио је Османијевој и привременим приштинским властима да ни не сањају да би Србија могла признати независност Косова. Он је рекао да је лаж да иза свих нон-пејпера стоји наша држава. Рекао је да у претходне две ноћи није укупно спавао више од пет сати, јер је са својим тимовима анализирао нон-пејпер. Поновио је да мисли да зна ко је морао да учествује у његовом састављању.

В. Н.

- Мене је заста изненадио тај папир, јер је најпаметније написан до сада. Има више у њему за Србију него што је у Ахтисаријевом плану, много, много више. Ту је до сада највише понуђено, макар неформално, а да ли је то добро или није, да будемо јасни - то је ужасно тешко и лоше. Појава нон-пејпера значи да ће притисци на Србију бити све већи да дођемо до неког решења или до проглашења кривца. Партија још траје, као у шаху морамо да будемо врло опрезни да не би дошло до тзв. контумације, искључења једног од играча због пада заставице.

Министар полиције и лидер ПС Александар Вулин сматра да нон-пејпер о КиМ нуди Србима више него и један предлог међународне заједнице од 2012:

- То је несумњива потврда да је Вучићева политика према ЕУ успешна. Али, нон-пејпер је и доказ да и јавна и тајна дипломатија ЕУ поставља замку за Вучића. Он је државник који је сам и само својом упорношћу и храброшћу, више пута спречио да Косово буде признато. Зато од њега тражим да се жртвује још једном и да одбије сваки разговор о нон-пејперу, да одбије сваку могућност признавања Косова, да одмах распише ванредне изборе како би нација рекла шта о томе мисли и да саопшти великим силама да се решење за КиМ не може пронаћи без решења за Републику Српску и национално питање Срба у целини. А, уколико Вучић одбије иницијативу великих сила, то врло лако може да буде његова последња борба.

Појаву нон-пејпера који се односи на КиМ, бивши министар спољних послова Владислав Јовановић сматра "игром жмурки и нерава" у коју су укључени и геополитичари и психолози, са циљем да се Србија притера уза зид и да у што краћем року прихвати да је Косово за њу дефинитивно изгубљено:

- То је врста психолошких и информацијских притисака који треба да код постојећег српског отпора заснованог на праву и Уставу направе неку врсту несигурности и да нас извуку из наше цитаделе. Све је то поигравање са српским ухом јер је претходни нон-пејпер нудио неку врсту компензације у виду РС, што је само једна понуда у магли пошто тако нешто не фигурира у политици западних земаља - указује Јовановић, уз оцену да ће оваквих диверзантских испада, усмених и писмених, бити још, као и да је једна од тежњи да се дезинтегрише политичко јединство нашег естаблишмента.

ЧЕСТИТКА РАМИ ИЗ ЗАТВОРА

БИВШИ председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, који се тренутно налази у затвору Хашког трибунала где му се суди за злочине против човечности, честитао је премијеру Албаније Едију Рами победу на недавно одржаним изборима. Рама је то објавио на свом фејсбук-профилу, наводећи да му је Тачи поручио да поред Албаније брине и о Косову и да се увек борио за уједињење са Албанијом.

КУРТИ НЕЋЕ У БРИСЕЛ

НА очекивања ЕУ да се изјасни о наставку дијалога Београда и Приштине, премијер привремених институција у покрајини Аљбин Курти одговорио је да не долази на разговоре заказане за 11. мај. Притом је Курти то изговорио усред Брисела, где су планирани његови састанци са званичницима Уније. Одлуку да не учествује у дијалогу образложио је тиме да Приштина за те разговоре мора добро да се припреми, а да Београд "мора да се суочи са својом прошлошћу и дистанцира од режима Милошевића, а не да наставља старе циљеве новим методама".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)