ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА МАСОМ: Не желимо замрзнути конфликт на Косову и Метохији јер би неко могао да га одмрзне!

Танјуг

23. 04. 2021. у 09:15 >> 10:28

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић примио је данас у Београду министра спољних послова Немачке Хајка Маса.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА МАСОМ: Не желимо замрзнути конфликт на Косову и Метохији јер би неко могао да га одмрзне!

Фото: Printscreen

Питања новинара

Мас је, на питање новинара о вакцинама, рекао да не верује да ће бити пробелема.

- Што се тиче вакцинације и с обзиром на руску вакцину "Спутњик В" која је добила одобрење ЕУ за коришћење, ми сматрамо да са тим не би требало да постоји проблем и да ће све бити у најбољем реду - истиче Мас и додаје:

- Што се испоруке вакцине тиче, не иде баш увек све по плану, али ми пратимо  ситуацију и регулишемо најбоље што можемо. Ми смо дубоко убеђени да се криза може победити ако вакцина буде расподељена равномерно свим државама широм света.

- Ми ћемо бити сигурни и безбедни само ако сви буду вакцинисани. Испоручили смо већ 40 милиона вакцина у склопу Ковакса и у том правцу ће се и даље ићи - рекао је Мас.

Председник Србије рекао је да смо ми као држава већ добили део програма који обухвата Ковакс.

- Хвала ЕУ, хвала Коваксу, ми смо узели добар део вакцина од Ковакса, али знатно већи проценат смо добили од "Синофарма" и "Фајзера". Ми смо почели нашу вакцинацију крајем децембра, па смо онда наставили и од партнера из Кине добили највише вакцина и то без закашњења. Имамо довољно вакцина, али имамо и проблем са антиваксерима у нашем друштву, али свакако да постоје и такви људи са којима се боримо - рекао је Вучић и истиче да је проблем у мишљењу да у Србији има више вакцина него што је потребно то што има толико вакцина да људи не журе да се вакцинишу зато што знају да ће у сваком моменту имати вакцину.

Навео је да смо вакцинисали око 200.000 људи из региона јер "сматрамо да су те вакцине важне и за наше комшије"

На питање о томе хоће ли споразум у Бриселу бити испуњен или не, Мас каже да је то била тема његових разговора и у Београду и Приштини.

- Ово је прави тренутак да се настави разговор о дијалогу и споразуму и да се настави рад на томе.

Како је навео, велику захвалност дајемо Лајчаку и његовом раду, јер "само тако ћемо имати пуно успеха"

- Сада није реч о разговорима, сада нам требају резултати. Свакако ће обе земље посветити и потврдити и развијати све оно што је до сада договорено, јесте да тај конфликт постоји, али не можемо да кренемо преговоре испочетка, сада морамо да испунимо зацртано и обе стране морају дати свој допринос у томе - истиче Мас.

Вучић је рекао да дијалог са Приштином није изражавање жеља већ озбиљан преговор који се мора завршити на озбиљан начин.

- Ако смо ми испунили све обавезе које смо имали, и Приштина ће морати једну једину коју има. Ми са Немачком имамо ту разлику зато што су они признавали Косово као независну државу, ми нисмо, али ми на доброј вери морамо да обезбедимо сарадњу, мир и стабилност за све наше грађане - рекао је председник Србије.

Фото: Принтсцреен

Обраћање након састанка

Након састанка, председник Вучић рекао је да је за Србију веома важно да истакне чињеницу да има најтешње економске односе са Немачком.

- Желео бих да укажем на значај наших односа са Берлином, не постоји ниједан економски партнер као што је Немачка. Чак и у време короне, имали смо раст трговинске размене. Повећали смо наш извоз у ту земљу 2,9 пута.

- Пре неколико година 17.000 људи је радило у немачким компанијама у Србији, а данас чак 70.000 - нагласио је Вучић и додао да су то озбиљне компаније, које мењају свест наших људи.

Нагласио је да је захвалан и канцеларки Ангели Меркел због помоћи Србије у свим областима.

- Нећемо заборавити много тога што је она урадила за нас.

Рекао је да се на данашњем састанку говорило и о Косово и Метохији.

- Немачка је, као што знате признала независност - рекао је и додао да Немачка подржава наставак дијалога, за који је Србија спремна.

- Иако смо на супротним странама јер је Немачка признала Косово, ми желимо да пронађемо компромисно решење. Не желимо замрзнути конфликт јер увек неко може да га одмрзне. Желимо сарадњу са Албанцима и решавање свих међусобних питања. Нама је циљ да са Албанцима градимо мир и у наредних 100 година, а суштина је да сада изградимо добре односе. Тражимо испуњење свих потписаних докумената, односно Бриселског споразума - каже Вучић и додаје да Србија не жели територије суседних земаља већ жели да буде све јача економски.

- Ми и Албанци бићемо највеће насије на Балкану у наредних 100 година - додао је он и поновио да је суштина српске политике мир.

- Морамо да чувамо мир, територију, економију, културу и спорт, али и остале сфере живота, а да нам увек буде главни циљ економски раст у Србији - додаје председник.

Вучић додаје да се на састанку разговарало о владавини права као кључној теми, и наводи да очекује од Србије да ће тек видети све боље резултате у овој обласи.

Како је навео Вучић, говорили и су о усклађености наше спољне политике са ЕУ.

- Указао сам Масу на проблеме са којима се Србија суочава. За нас је сарадња са Немачком од пресудног значаја и верујем да може да буде још већа јер за нас не постоји већи и значајнији партнер на нивоу Европске уније - истакао је председник Србије.

Како је рекао, разговарали су и о утицају вируса корона и додао да верује да ћемо успети да победимо тог стварног непријатеља и да се вратимо стварном животу.

Мас је, с друге стране, рекао да је Немачка свесна да је питање (тзв.) Косова тешко питање за Србију али је напоменуо да ће постизање споразума имати економски значај за Србију и њен пут ка ЕУ.

- Такође, свака земља - истакао је Мас - одлучује којим темпом ће ићи ка ЕУ и зато нам је важно оно што нам је председник Србије рекао да Србија планира да уради по том питању.

Састанак у Председништву Србије почео је у девет сати, а на њему учествују и министар иностраних послова Никола Селаковић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Фото: Танјуг

 

Мас је јуче боравио у Приштини, а уочи доласка у Београд поручио је да жели да утврди како Немачка може да подржи дијалог за нормализацију односа Београда и Приштине

- Још увек нерешени односи Србије и Косова коче развој две земље и целог региона, а тиме и даље приближавање ЕУ. Желим на лицу места, због тога, да сагледам како можемо подржати две земље у дијалогу нормализације под посредовањем ЕУ - навео је Мас у саопштењу.

Ступање на дужност нове владе у Приштини, према његовим речима, прави је тренутак за то.

- Истовремено инвестирамо, отварањем наше нове амбасаде у Београду, видљиво у наше односе са Србијом. Тим подвлачимо и наше опредељење да је будућност држава Западног Балкана у ЕУ - нагласио је Мас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Darija Stankovic

23.04.2021. 10:08

Ne postoji nijedan ekonomski partner kao što je Nemačka. Pre nekoliko godina 17.000 ljudi je radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, a danas čak 70.000. Nećemo zaboraviti mnogo toga što je ona uradila za nas. Podrška Nemačke nam je od velike važnosti za dalji napredak.

Dragana

23.04.2021. 10:12

Ne postoji nijedan ekonomski partner kao što je Nemačka. Čak i u vreme korone, imali smo rast trgovinske razmene. Povećali smo naš izvoz u tu zemlju 2,9 puta. Ovo je važan sastanak za budućnost našeg naroda i napredak nase zemlje.