ЂИЛАС И ВУК ХОЋЕ ДА ИХ БРАНИ БРИСЕЛ: Лидери ССП и НС своје платформе за међустраначки дијалог о изборима послали ЕУ уместо нашој скупштини

Д. М.

23. 04. 2021. у 09:33

УМЕСТО да парламенту Србије доставе своје платформе за међустраначки дијалог, лидери бојкот опозиције Вук Јеремић и Драган Ђилас одаслали су их пут Брисела, уздајући се да ће посланици Европског парламента, који посредују у разговорима, изнети и бранити њихове листе захтева.

ЂИЛАС И ВУК ХОЋЕ ДА ИХ БРАНИ БРИСЕЛ: Лидери ССП и НС своје платформе за међустраначки дијалог о изборима послали ЕУ уместо нашој скупштини

Јеремић и Ђилас

То је потврдио и председник Скупштине Ивица Дачић, који је рекао да није добио никакав документ ни од групације окупљење око Ђиласове Странке слободе и правде, ни од шефа Народне странке. За Дачића је непримерено да се Ђилас и Јеремић не обраћају парламенту као некоме ко треба да буде покровитељ дијалога, а све "надајући се да ће све што они предложе ЕП изнети као свој захтев током међустраначког дијалога". Дачић је поручио и да се "на тај начин сигурно неће водити дијалог".

Део опозиције који се противи да се странци мешају у дијалог у Србији осуђује потез Јеремића и Ђиласа. Душан Стевановић, члан Председништва ДСС, која ће учествовати само у дијалогу без посредника ЕП, каже, за "Новости", да је то - понижавајуће:

- То је понижавајуће не само за њих лично, него и за државу. То би било као да се комшији жалите на проблеме у својој породици. Ако ми као опозиција нисмо способни да сами решимо проблеме, не видим како ће то учинити неко са стране.

Бојан Клачар, из ЦеСИД-а, стратегију НС и блока око ССП тумачи на два начина:

- Прво, ове странке су успоставиле политику избегавања директне комуникације са Дачићем и парламентом, већ су актери којима се они обраћају људи из ЕП. И сад је очигледна тактика да се врши притисак на домаће институције преко европарламентараца. Друго објашњење зашто нису доставили платформе српском парламенту је то да НС и ССП на тај начин шаљу поруку и својим бирачима. Јер, након одлуке о бојкоту прошлих избора и оцена да је за њих парламент нелегитиман па чак и нелегалан, тешко да могу да напусте тај оквир, с обзиром на то да су већ подигли одређена очекивања код бирача.

ЗАВРШЕН ПРВИ КРУГ КОНСУЛТАЦИЈА

ОНЛАЈН консултације посланичких група са међународним посредницима у дијалогу између власти и опозиције завршене су у четвртак. Са европским посланицима разговарали су представници Странке правде и помирења Муамера Зукорлића и посланичка група Уједињена долина-СДА Санџака. Претходних дана консултације су обављене са СНС, СПС, ЈС, СДПС, СВМ и ПУПС. Дачић је разговоре без присуства странаца заказао за среду 28. априла у парламенту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (15)