ВУЧИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ О ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Бити Србин у НДХ значило је само једно - да си сувишан! (ВИДЕО)

Novosti online

22. 04. 2021. у 19:08

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић отвара вечерас изложбу под називом "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" у Историјском музеју Србије.

ВУЧИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ О ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Бити Србин у НДХ значило је само једно - да си сувишан! (ВИДЕО)

Фото: Петар Милошевић

Осим Вучића, обратиће се и патријарх српски Порфирије, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Поставку чине радови монахиње Марије (Антић), припаднице сестринства српског православног манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу који се налази у оквиру Епархије пакрачко-славонске.

Изложено је 25 радова, од којих су неки цртежи, а неки комбинација акварела и туша са златом.

Изложбу су приредили Одбор Српске православне цркве за Јасеновац, Музеј жртава геноцида и Историјски музеј Србије.

Изложба је отворена у 19 часова, а поводом обележавања 22. априла, Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату и 80. годишњице успостављања НДХ и система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, саопштила је прес-служба председника.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ - СРБИ У НДХ СУ БИЛИ СУВИШНИ

Председник Србије је, обраћајући се окупљенима, поручио да су нам истински пријатељи они који негују сећање на данашњи дан и на стравичан злочин над нашим нарадом.

- Данашњи дан је опомена на то колико је мало потребно за зло. Цео један народ је учињен сувишним, и сваки припадник српског народа био је сувишан, као и њихово име, вера и постојање. Лудило које је проистекло из те поставке дало је јаме, клање, логоре... Најстрашније је и највише опомиње опседнутост страшним послом - уклањањем сувишних - рекао је Вучић између осталог у свом говору.

Председник је рекао да узимамо на себе право које нам припада - да ствари називамо правим именом.

Фото: Петар Милошевић

 

Мотив нам, каже, нису само застрашујуће бројке, бројна свратишта, нити јаме, школе и цркве натопљене крвљу, већ речи Нобеловца који је преживео логор и рекао да "сви који су заборавили убијене, убили су убијене још једном".

- Говорећи о нашем страдању, не заборављамо наше грехе. Прихватили смо их и платили и немамо разлога да више ћутимо о греху сувишности и истребљења у хрватском логору Јасеновац - рекао је Вучић.

Данашњи дан обележавамо као дан сећања на најтежи злочин над нашим народом у Другом светском рату, а због будућности у којој неће бити сувишних, рекао је председник на крају говора.

Фото: Петар Милошевић

 

ОКУПЉЕНИМА СЕ ОБРАТИО ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ

- У Јасеновцу су страдали Срби, Јевреји, Роми, многи људи који су били за нијансу другачији од оних који су хтели да све буде само у две боје. Радујем се што сам овде вечерас - казао је патријарх.

ДОДИК СЕ ОБРАТИО ПРИСУТНИМА - ЈАСЕНОВАЦ НАЈТУЖНИЈА РЕЧ МОГА ДЕТИЊСТВА

Председавајући председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Јасеновац однео више од 500.000 српских живота, што је доказ да су на овој планети живели монструми.

- Неки су одлучили да истребе читав један народ. Далеке 1945. тек њих 1.000 од страшног броја одлучило је да на данашњи дан изврши пробој, јер су знали да их чека смрт. Од 1.000 остало их је само 100 - подсетио је Додик.

- Сећање на тужне приче мог завичаја. Јасеновац је најтужнија реч мога детињства, на страдања, приче које сам слушао као дечак.

Фото: Петар Милошевић

 

Веома је важно у свакој прилици, окупити се око тог сећања и не дозволити да оде, већ да га држимо у колктивном памћењу нашег народа, јер само тако наша борба има смисла.

Јасеновац је доказ да су на овим просторима живели монструми - рекао је Милорад Додик.

Додаје да је истина о Јасеновцу дуго скривана.

- Најстравичнија прича је чињеница да је након 1945. архива коју је водила једна жена, а која је спасавала децу, покупљена је од стране тадашње удбе у Загребу и уништена. Тако се тај режим прикључио стравичном злочину. Захвалан сам свима који чувају сећање на страдање нашег народа - рекао је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Pera

22.04.2021. 22:23

@Nikola - Nije lako bilo biti Srbin u NDH ali nije lako ni biti Srbin u "demokratskoj" Hrvatskoj od 1990 pa sve do danas. Biti Srbin u Hrvatskoj je biti građanin drugoga reda. Uostalom ko čita i gleda vidi odnos Hrvata prema Srbima. Mi smo njihov kompleks.