ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АТЛАНТСКОГ САВЕТА: Знам Бајдена и Блинкена, амерички је интерес да има Србију као савезника (ВИДЕО)

Novosti online

22. 04. 2021. у 15:15 >> 15:55

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић путем видео линка разговараo je са представницима Атлантског савета о ситуацији у вези са пандемијом КОВИД-19, као и о регионалним питањима и спољнополитичким приоритетима земље.

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА АТЛАНТСКОГ САВЕТА: Знам Бајдена и Блинкена, амерички је интерес да има Србију као савезника (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Вучић је на почетку истакао да је Србија набавила вакцине са свих страна света и да је то питање здравља, а не геополитике.

Вучић каже да је мир и стабилност веома важан у региону.

Председник је такође истакао да је Србија пружила и економску помоћ грађанима и привреди за време пандемије вируса корона.

Вакцине

Нисмо учествовали у тестирању кинеских или било којих других вакцина, већ смо све купили након што су прошле све фазе тестирања, истакао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у разговору са представницима Атлантског савета, казао да не верује да је оно што је урадио тим на који је поносан, а чији је он део, нешто огромно историјско, иако је наша земља својим наприма добила више вакцина од осталих. Рекао је да је Србија купила и добила све вакцине након што су прошле све фазе тестирања, подсетивши да је први аранжман постигнут са Фајзером.

- Они су тачни у испоруци као швајцарски сат. Увек испоручују као што смо се договорили и задовољан сам тиме - објаснио је Вучић.

Подсетио је да је Србија добила и велике испоруке вакцина из Кине, АстраЗенека, као и Спутњик из Русије.

Вучић је на почетку истакао да је Србија набавила вакцине са свих страна света и да је то питање здравља, а не геополитике. Говорећи о помоћи региону, Вучић је истакао да је Србија помогла државама у окружењу достављајући вакцине.

Недавно, указао је, постигнут је договор и са Модерном о њиховој вакцини против короне, које ће у Србију стићи крајем октобра.

Односи са САД

Једна од тема разговора је и нова администрација Џоа Бајдена у САД. Добри односи са САД су предуслов за напредак економије, сматра Вучић.

Вучић је подсетио на своје састанке са Бајденом и истакао да је био изненађен тиме колико је Бајден био упознат са ситуацијом на овим просторима. 

- Председника (Доналда) Трампа сам срео само два пута, а само једном сам имао прилику да причам са њим о политици. Знам председника Бајдена боље од председника Трампа, али не могу да кажем да очекујем боље односе између две државе. Када год је Бајден био у Београду, желео је да нас саслуша. Надам се да се тога сећа. Биће политичких потешкоћа за Србију - рекао је Вучић и подсетио да зна и Ентонија Блинкена.

Фото: Притнскрин

Председник је рекао да се нада да је амерички интерес да има Србију за савезника на Балкану.

Говорећи о стању демократије и корупцији у Србији, Вучић каже да је свестан да стање није савршено.

- Морам да признам и да прихватим да постоје озбиљни проблеми са којима ћемо морати да се суочимо. Спремни смо да чујемо све критике - рекао је председник.

Он је додао да се нада да ће Србија у погледу демократије и људских права постићи резултате као у економији и вакцинацији, те истакао да нема разлога да тако и не буде.

Он је казао да се нада да ће имати озбиља приступ одговоран приступ развоју односа.

- Можда САД нису наш најбољи пријатељ, али су пријатељ са којим имамо заједнички интерес и заједничку будућност - рекао је председник.

Снажење економије Србије

Снажењу економије Србије, додао је, допринеле су и директне стране инвестиције, а подсетио је да је прошле године Србија привукла скоро 70 одсто свих инвестиција у региону.

Истакао је да не осећа никакве националистичке тенденције, и да му је најважније очување мира и стабилности у региону, као и да Србија подржава своје суседе. С тим у вези је подсетио да не одговара на увреде из других делова региона. Вучић је истакао да је успех Србије у набавци вакцина везан за успехе у економији. Подсетио је да је Србија по расту друга у Европи, и да ММФ прогнозира Србији раст од пет одсто за текућу годину, док су домаћа предвиђања између 6 и 6,5 одсто раста БДП-а.

То, додаје, је најважнији стуб нашег привредног раста, поред веће јавне потрошње. Указао је да је јавни дуг на нивоу који је мањи од 60 одсто, у чему је за 80 одсто чланица ЕУ боља.

Косово и Метохија

Председник је, говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, рекао да обе стране морају да испуне оно што је потписано у Бриселу.

- Од Београда не чујете никакве уцене. Не претимо ратном компензацијом и тужбама, али то сваки дан чујемо од Приштине и нема реакције САД и ЕУ - рекао је председник и истакао да је важно да се повећа поверење између две стране и да се не сме стварати непријатељска атмосфера.

Председник је истакао да "не могу сви добити све". 

Вучић је рекао да је потребно да Албанци пристану на одређени компромис.

Мали Шенген

Говорећи о "малом Шенгену", Вучић каже да је захвалан америчкој администрацији због тога што више подржавају ту идеју од европских земаља.

Председник је истакао да је то "велика политичка идеја и будућност региона".

Такође, Вучић је рекао да разуме проблеме премијера Албаније Едија Раму због тога што Приштина без јасног разлога одбија да учествује у преговорима.

- Морамо да разумемо њихове страхове од српске доминације у региону боље него што иначе разумемо и морамо их убедити да то није добро само за Србију, већ је још боље за њих - рекао је председник.

Он је истакао да би "мали Шенген" донео двоструко већи економски раст земљама који прихвате да у њему учествују.

Председник је истакао и да Србија напредује у погледу екологије.

Ћутање на албанску реторику

Председник је истако да нико од званичника Србије не говори о Великој Србији, али да албански лидери сваког дана говоре о тзв. "Великој Албанији" и нико на то не реагује.

- Људима је доста ратова овде, због тога су напуштали Србију. Данас се високообразовани људи враћају у Србију и све интелигентне, младе људе који су отишли желимо да вратимо у Србију - рекао је председник Србије. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

milordlukovic

22.04.2021. 17:30

Nema predaje!!! Svih 10000000 milliona nas Srba ima da izgine za pravdu pa dosta je bilo 1914 ,1945,1999 dokle vise .samo neka krenu ima da ih pokosimo sve ima za dva dana da pijemo kaficu u Berlinu !