ПОМОЋ ЗА ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ У БИХ - Вучић: Улагања у Дрвар, Костајницу, Дубицу и Невесиње

Танјуг

22. 04. 2021. у 11:26

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић најавио је данас, након седнице Савеза за сарадњу Србије и РС у Бањалуци, помоћ Српској у развоју инфраструктуре.

ПОМОЋ ЗА ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ У БИХ - Вучић: Улагања у Дрвар, Костајницу, Дубицу и Невесиње

Фото: С.М.

- Никоме није лако током короне. Ја сам јуче имао разговор са ММФ-ом, и ми им дођемо као успешан ђак, успевамо да држимо стопу јавног дуга испод 60 одсто, али да бележимо највећи раст. То можемо јер имамо убедљиво највише директне стране инвестиције. По том питању није се лако борити са Србијом - објаснио је Вучић да због тога Србија може да помаже.

Пренео је да је данас било речи о четири општине којима ће бити пружена значајна помоћ - да је било рећи о Дрвару, на територији Федерације, и три општине у РС - Костајници, Дубици и Невесињу и да се ради о улагањима од више милионе евра.

Поручио је грађанима тих општина да ће много тога бити урађено на изградњи локалне инфраструктуре, од путева, преко водовода и канализације, до објеката као што су вртићи и школе.

- То ће бити пример шта можемо да урадимо за наш народ и за грађане РС и БиХ - подвукао је он.

Вучић је навео да је разговарано и о пројекту аеродрома Требиње, чија је вредност процењена на између 98 и 100 милиона евра, при чему ће Србија уложити између 73 и 75 милиона евра.

Указао је да то није крај трошкова, јер ће прве три године аеродром пословати са губитком пошто је неопходно више година да се аеродром развија, те истакао да је реч о стратешком пројекту важном за развој тог региона око Требиња, Љубиња, Берковића, Невесиња, али и Мостар, Столац, а како је додао моиже бити важан и за Црну гору, у зависности како ће функционисати аеродроми тамо.

Према његовим речима аеродром Требиње има велики потенцијал и зато ће Србја уложити велики новац да донесе корист РС и Србији као власнику тог аеродрома.

Вучић је, у свом обраћању новинарима, указао и на чињеницу да су после Другог светског рата увек Срби у БиХ и Србији остајали без међусобних комуникација, као, додаје, да је неко желео да направи непробојни зид на Дрини.

- Немамо ниједан аутопут, добру пругу која нас је спајала. Зато је мој предлог и током Берлинске конференције и приликом стварања регионалног економског савеза, који се назива Мини Шенген да правимо пут Београд-Сарајево, који би повезао Србију и РС. Верујем да ћемо у наредном периоду неки одговор добити с тим у вези - објаснио је он.

Вучић је казао да је постигнута сагласност да се пружи значајна подршка грађанима РС кроз помоћ у изградњи аутопута до Бијељине.

Србија ће платити комплетну изградњу моста код Раче преко Саве, и спремна је да плати за деоницу аутопута до Бијељине дугу 17 километара од моста, процењење врендости од 136 милиона евра.

Каже да Србија преузима у том пројекту на себе обезбеђивање 100 милиона евра.


-То значи да РС неће морати да брине о задуживању. То ће значити ближу везу. Остаје да се изгради и пут Бијељина-Вукосавље-Добој. Такође остаје и да се изгради путна комуникација између Бијељине и Тузле и Тузле и Сарајева - додао је он.

Нагласио је да је веома важна и сарадња у бобри против организованог криминала и корупције, у којој су, каже, у претходна два, три месеца, постигнути значајни резулалти, али који могу да буду и неупоредиво бољи.

Додао је да је на седници Савета за сарадњу једна од тема била и енергетско повезивање.

- Ретке су моје посете Бањалуци, посебно сам поносан чињеницом да ћу бити почасни грађанин овог дивног града, што је обавеза више да за ово кратко време док сам председник Србије, учиним све сто могу да Бањалуку зближим са Београдом и да урадимо што је могуће више за Бањалучане и овај град - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)