ЈОВАНОВИЋ УПОЗОРИО НА РЕЧИ ЛАВРОВА: Дипломата о опасностима покушаја одустајања од Резолуције 1244

Танјуг

21. 04. 2021. у 19:24

ПРЕДСЕДНИК Београдског форума за свет равноправних и некадашњи министар иностраних послова СРЈ Живадин Јовановић скреће пажњу да, како каже, шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров није због необавештености или нереалне процене дао изјаву о опасности "покушаја одустајања" од Резолуције 1244.

ЈОВАНОВИЋ УПОЗОРИО НА РЕЧИ ЛАВРОВА: Дипломата о опасностима покушаја одустајања од Резолуције 1244

Фото: ЕПА/илустрација

Јовановић је у писаној изјави упитао да ли се у те "покушаје", можда, убраја "закулисно ангажовање Словеније за прекрајање граница које претпоставља бар два "одустајања" - од Дејтона и од Резолуције 1244.

Каже да је изјава Лаврова током недавне посете шефа спрске дипломатије Николе Селаковића Москви, да "у покушајима одустајања од Резолуције 1244 видимо опасност" када је говорио о питању будућег статуса Косова и Метохије привукла пажњу наше јавности.

Он је, међутим, додао да у извештајима медија о тој посети нема назнака ко "покушава да одустане" од опште-обавезујућег правног документа најодговорнијег органа за питања мира и безбедности.

Јовановић је рекао да је Лавров поновио подршку Русије принципијелним ставовима и легитимним интересима Србије, да Косово и Метохија треба да остану приоритет СБ УН, као и да резолуција 1244 треба да се изврши у целини.

Навео је и да, судећи по извештавању медија, прва посета министра Селаковића Москви протекла у знаку афирмације значајних достигнућа у сарадњи и обостране одлучности да се тренд јачања стратешких односа настави и у наредном периоду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)