УДАРАЈУ НА БЕОГРАД ПРЕКО ТИРАНЕ? Адвокат Гаши тврди - Албанија може у име лажне државе да тужи Србију

Novosti online

21. 04. 2021. у 16:44

НАЈАВА Вјосе Османи да ће тзв. Косово покренути тужбу против Србије "за геноцид у периоду од 1998. до 1999. године на Косову и Метохији", може бити остварена уз помоћ Албаније, поручио је адвокат Том Гаши. Гаши објашњава да иако (тзв.) Косово није члан Уједињених нација, то неће поколебати косовске лидере у намери да туже Србију.

УДАРАЈУ НА БЕОГРАД ПРЕКО ТИРАНЕ? Адвокат Гаши тврди - Албанија може у име лажне државе да тужи Србију

Фото АП

- Има индиција и да Албанија може да поднесе одређену тужбу за геноцид против Србије. То је једина могућност. (Тзв.) Косово је признало више од 115 држава, али с обзиром да је Албанија члан Уједињених нација, она има право да поднесе тужбу у име (тзв.) Косова пред Међународним судом, за злочине за време рата од 1998. до 1999. године - наводи Гаши.

Према његовим речима, сада следи проналажење правних темеља за подношење тужбе. Гаши изражава очекивање да ће одлука суда бити у корист тзв. Косова. 

- Сада смо у ситуацији када ће премијер и председница оформити једну екипу правника и адвоката који ће поднети тужбу против Србије. Ово није први пут да се Србија тужи пред Међународним судом правде за злочине почињене на (тзв.) Косову, раније је била тужба Хрватске, Босне и Херцеговине и ово ће бити трећа тужба која ће имати неколико правних препрека, али ће суд решити случај у корист (тзв.) Косова - казао је Гаши.

Он сматра да се "мора доказати кривица Србије", упркос томе што је прошло више од 20 година, од када су, како каже, почињени злочини.

- Апсолутно нема застарелости за кривична дела за ратне злочине и за геноцид, превише времена је изгубљено, али Међународни суд има право и одговорност да прихвати ову тужбу - закључује Гаши.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nikola

21.04.2021. 17:50

Srbija da tuži albaniju za oružanu agresiju 98 i 99-te za pomoć teroristima i aktivno učestvovanje u napadima regularnom vojskom. Tužiti za pomoć i saradnju u otimanju mučenju i ubijanju Srba i vađenje organa! Mislim da je vreme da se albancima zapuše usta za navek,pa što da ne i blatom!

BOGDAN

21.04.2021. 21:29

1999.GODINE ALBANIJA JE BILA AGRESOR I ZAJEDNO SA ZAPADNE ZLOCINCE VODILA RAT PROTIV SUVERNE I NEZAVISNE DRZAVE FEDERALNE JUGOSLAVIJE CLANICE UN.JUGOSLOVENSKI VOJNICI NA PASTRIKU BRANILI SVOJE GRANICE OD ALBANSKE VOJSKE I NJIHOVE SAVEZNIKE NACISTICKE TVOREVINE TAKOZVANO NATO ALIJANSA.DANASNA DRZAVA SRBIJA JE NASLEDNIK FEDERALNE JUGOSLAVIJE KOJU SU JE UNISTILI ZAPADNI IMPERIJALISTI I SUSEDNA ALBANIJA.DANAS JUZNU SRPSKU POKRAINU OKUPIRAJU ZAPADNI NATO I SUSEDNA ALBANIJA.SLOBODNO MOZEMO DA KAZEMO DA JE SUSEDNA ALBANIJA OKUPATOR SRPSKE JUZNE POKRAINE I TO DRZAVA SRBIJA TREBA POD HITNO DA PROGLASI DA JE SRBIJA OKUPIRANA DRZAVA I DA SPREMA SRPSKI NAROD ZA RAT PROTIV SVE OKUPATORE KOJI OKUPIRAJU DEO SRPSKE DRZAVE.HVALA.