ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА СРБЕ НА КИМ: Петар Петковић о средствима издвојеним ребалансом буџета

Д. Зечевић

21. 04. 2021. у 13:19

СРЕДСТВА од четири милијарде динара издвојена ребалансом буџета Србије намењена српском народу на Косову и Метохију, осим за финансијску помоћ грађанима намењена су и за капиталне пројекте као што су изградња нових болница, вртића, зграде Универзитета у Косовској Митровици - саопштио је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА ЗА СРБЕ НА КИМ: Петар Петковић о средствима издвојеним ребалансом буџета

Фото Танјуг

Како је Петковић изјавио за "Новости", Влада Србије је на иницијативу председника Александра Вучића определила значајну финансијску помоћ за српски народ на КиМ и да то, како је нагласио, говори да наша држава улаже у мир, будућност и опстанак српског народа у јужној српској покрајини.


- Део средстава се односи на једнократну помоћ у изосу од 200 евра за незапослене грађане док ће по 100 евра добити сви остали, деца млађа од 18 година, пензионери и запослени.Тако ће једна просечна породица добити између 500 и 800 евра помоћ, што ће посебно значити Србима јужно од Ибра, који ипак живе теже него Срби на северу Косова и Метохије - рекао је Петковић, појашњавајући да ће средства бити уложена у изградњу нове болнице у Грачаници ка којој гравитира готово 60.000 људи из Метохије, косовског поморавља и са централног Космета. Он је најавио и пројекат реконструкције КБЦ  Косовска Митровица и изградњу нове зграде Универзитета у северном делу Косовске Митровице и додао да ће се градити и неколико вртића.

-Такође, обезбеђена су средства за санацију штете од поплава и других непогода, а повећан је и буџет за помоћ пољопривреди, малим и средњим предузећима - казао је Петковић, нагласивши да је до краја године у плану градња 15 зграда са 180 станова за Србе на Косову и Метохију.
 

НАПАДИ И НЕПОШТОВАЊЕ БРИСЕЛСКОГ СПОРАЗУМА


Опомињући да ситуација на Косову и Метохији није ни мало лака, Петковић је казао да је у протеклих неколико месеци било 33 напада на Србе, подсећајући да је прошло 2.924 дана од потписивања Бриселског споразума, а да Приштина ништа није испунила из тог споразума, а пре свега првих шест тачака које се односе на формирање ЗСО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)