ПАЛЕСТИНА МРСИ КОНЦЕ АЛБАНЦИМА? Исламским земљама стигао захтев да прекину односе са Приштином због отварања амбасаде у Јерусалиму

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

20. 04. 2021. у 09:00

ПАЛЕСТИНА је затражила од земаља чланица Организације исламске сарадње да прекину односе са "Косовом", због одлуке власти у Приштини да отворе амбасаду у Јерусалиму - сазнају "Новости".

ПАЛЕСТИНА МРСИ КОНЦЕ АЛБАНЦИМА? Исламским земљама стигао захтев да прекину односе са Приштином због отварања амбасаде у Јерусалиму

Јерусалим / Фото Б. Субашић

Према нашим информацијама, тај захтев навео је министар спољних послова ове земље Ријад ал Малки у писму упућеном генералном секретару ОИК.

Како је образложио Ал Малки, односе треба прекинути јер "Косово" својом одлуком крши међународно право и резолуције, али и отворено напада палестински народ и његова права. Уколико би чланице ОИК прихватиле палестински захтев, Приштина би се суочила са великим губитком подршке, јер је независност "Косова" признало 30 од 57 земаља које су у овој организацији. Оне, како се процењује, не би званично повукле одлуке о признавању, али велики број њих сасвим извесно не би више пружао подршку "Косову" у настојањима да се учлани у међународне организације.

Приштина је дипломатске односе са Израелом формално успоставила 1. фебруара и на њихову најаву да ће амбасаду отворити у Јерусалиму, из ОИК је већ 3. фебруара стигла осуда јер, како је указано, тиме би се прекршила Резолуција СБ УН 478. Намеру приштинских власти критиковала је и Европска унија, али је упркос томе амбасада званично отворена 14. марта.

Пре Приштине, дипломатскa представништвa у Јерусалиму ималe су само Америка и Гватемала, од 2018. године. Овој тројки придружила се и Чешка, која је у марту отворила дипломатску канцеларију у Јерусалиму, као испоставу амбасаде у Тел Авиву.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан недавно је изјавио да чин отварања амбасаде "Косова" у Јерусалиму представља кршење принципа којим се воде арапске и исламске земље, које сматрају да је Јерусалим окупиран град, а што потврђују многобројне резолуције УН, као и да Резолуција 478 забрањује државама да преместе или отварају амбасаде у Јерусалиму. Он је навео да се оваквом потезу противи и Турска, и упитао: Колико вреди добити признавање једне земље, а изгубити поверење више од шездесет?

- Све чланице несврстаних које имају сличан став као и ОИК ће негативно гледати на тај акт. Дакле, читав свет ће на то гледати негативно јер се коси са међународним правом и сигурно не даје Приштини пролазну визу ка УН - навео је амбасадор Набхан, апелујући на Србију да не премешта своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим.

ОД ТУРСКЕ ДО КАТАРА

МЕЂУ чланицама ОИК које признају "Косово" су Турска, Албанија, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Кувајт, Катар, Бахреин, Пакистан, Либија... Земље попут Омана, Египта и Гвинеје Бисао су своје одлуке о признавању већ замрзле и пре спорне одлуке о амбасади, док "Косово" никада нису признали Палестина, Азербејџан, Индонезија, Иран, Алжир, Тунис, Казахстан...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

rajaram

20.04.2021. 10:17

Prosto nevjerovatno koliku podrsku tzv Kosovo imaju od USA, ovo je najočitiji primjer, zato treba iti strpljiv, drzati se principa, pomoci crkvu i arod, saradjivati sa prijateljskim zemljama i cekati "dogodine u Prizren", jer i Jevreji su vjekovima cekali taj Jerusalim, mi smo 500 godina pod Turcima bili..nece ni ovaj poredak biti dovijeka...