ВЕЛИКИ ИНТЕРВЈУ: Председник Вучић уживо са Сенадом Хаџифејзовићем за "Фаце ТВ" (ВИДЕО)

Novosti online

19. 04. 2021. у 20:04 >> 22:29

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је за сарајевску Фејс ТВ у интервјуу познатом новинару из БиХ Сенаду Хаџифејзовићу, кога је угостио у Београду.

ВЕЛИКИ ИНТЕРВЈУ: Председник Вучић уживо са Сенадом Хаџифејзовићем за Фаце ТВ (ВИДЕО)

Фото: Printscreen

Цео интервју погледајте на приложеном видео-снимку:

На самом почетку интервјуа Хаџифејзовићу је упитао Вучића шта то треба да добије Србија, на шта је председник рекао:

Фото: Принтсцреен

- Србија треба да добије правично решење за многа питања. Не можете да на Балкану правите мир тако што ћете да унизите некога, нарочито бројчано најјачи народ. Управо сам се увек залагао не за залеђени конфликт са Приштином, већ за решења. Увек сам штитио интересе српског народа, али и покушавао да разумем интересе других народа - рекао је Вучић.

Циљ Србије је мир у региону

- Немате разлога за страх било какав јер је апсолутни циљ Србије мир у региону. О свим проблемима треба да говоримо озбиљно - рекао је Вучић.

Фото: Принтскрин

- Проблем је у томе што Србија данас није слаба, што је снажнија економски, ја се тиме поносим. И људи у БиХ треба да буду срећни зато што Србија расте, и Срби и бошњаци. Ја сам један од ретких политичара који не мора да се додворава никоме ни у Европи ни у свету. Ми овде можемо да будемо машина за раст, а сви би да утекнемо са Балкана  - рекао је Вучић и додао да цео регион треба да сарађује.

Вучић: Желимо да 2025. године просечна плата буде 900 евра

На питање зашто људи напуштају Србију, Вучић је рекао:

- По индексу који су радили Аустријанци и Швајцарци, највише стручних људи се враћа у Србију. Хвала што сте ме ово питали. Да ли нам је добро? Није. Зато желимо да 2025. године просечна плата буде 900 евра - навео је Вучић.

- Људи одлазе зато што не виде перспективу у политици региона. Људи, хајде да седнемо и рационализујемо ствари - рекао је.

На питање да ли је Србија треба да добије ентитет у БиХ "који се зове по његовом народу", Вучић је рекао да му то никад није пало на памет.

- Србија подржава интегритет БиХ. Ви имате подељене надлежности између РС, ФБиХ и централне државе. То су ваше ствари - рекао је Вучић и додао: - Ја Републику Српску волим, као што поштујем БиХ. Моје питање за вас, што желите да некога представите као непријатеља тамо где га немате. Многи људи из сарајевске јавности, а да не причам о политичарима.

О Додику и Вулину

- Милорад Додик је врло интелигентан човек. Он има своју политику и своју политичку странку и ми не морамо да мислимо увек исто. Додик износи своје мисли, а у моје име не треба нико да говори. Не треба ми потпарол. Увек говорим све у лице. Оно што кажем, то и радим. Када будем желео нешто да вам кажем рећи ћу вам сам - рекао је Вучић.

Председник је прокоментарисао да се ни у многим стварима не слаже ни са Вулином, те да они говоре искључиво у своје име, а не у његово.

Фото: Принтскрин

- Вулин је мој дугогодишњи саборац и пријатељ, али он има другачије виђење по многим питањима него ја. Себе не видим као председника свих Срба, како он каже, већ свих грађана Србије.

О Јанезу Јанши и "нон-пејперу"

На оптужбе поводом "нон-пејпера", председник Вучић упитао је Хаџифејзовића да ли мисли да Јанезу Јанши неко може да суфлира шта да каже, те јасно истакао:

- Не само да нисам учествовао у писању било ког папира већ га нисам ни видео. Видео сам само спекулације. Ви кажете да ће Србија да призна независност Косова да би добила Републику Српску. То се неће догодити. То није ни реално, а није ни добро.

Фото: Принтскрин

- Морам да укажем на лицемерје. Када питају бошњачке политичаре за Косово, они кажу да је независно. То је последње место где бих то очекивао, уз много разлога. Ко сте ви да рушите интегритет Србије? То су изјавили највиши представници бошњачког народа. Шта хоћете од Србије? Да призна да је бомбардовање Србије било богоугодни чин.

Председник је рекао да Србији није потребна територија БиХ, те додао:

- Србија је најстабилнија у региону у сваком смислу, а то желим БиХ.

О војсци

Хаџифејзовић је упитао председника Вучића зашто Србија толико често има војне вежбе и зашто се хвали наоружањем, на шта је председник рекао:

- Наравно да ћу да се хвалим, па нећемо ваљда да се хвалимо уништавањем војске.

На питање зашто је војна вежба названа "Одговор", председник Србије је одговорио:

 - Не мислите ваљда да ја одлучујем о томе.

О Црној Гори

- Срби немају Владу у Црној Гори. То је Влада Црне Горе. Оне за које кажу да су српски представници су избацили из владе и забранили им да уђу у владу. Говорим о онима који кажу да су Срби - рекао је Вучић.

Такође, председник је рекао да не измишљају постојање и настајање неког рата, јер рата неће бити.

- Немојте ви да умирујете људе у Србији. Рата неће бити - категоричан је био Вучић и подсетио:

- До пре две године Хрватска је имала значајно јачу војску него Србија, па никоме није сметало.

Председник је нагласио да "неће да се игра рата и да неће да иједна мајка икада види своје дете у сандуку", те нагласио:

- Ми хоћемо мир, моја реч вам је гаранција.

Фото: Принтскрин

Србија је велика када је економски стабилна

На оптужбе да се прави "велика Србија", председник је рекао да су то нетачне информације, те да је за њега Србија велика када је економски стабилна и напредна.

- Велика Србија се не прави! За мене је Србија велика када је успешна, када је економски напредна и када су људи њом задовољни. За мене је Србија велика када сем Бањалучана који воле Београд, дођу Сарајлије који кажу: Па лепо смо се провели и нико нас није попреко погледао. И ја хоћу да људи то осећају овде - казао је председник.

- Ја сам за то да се увек чува сећање на жртве. Да се зна шта су Срби у Јасеновцу, Јадовну прошли. Моју породицу су побили Хрвати и спалили нам куће. То је кривично дело, али геноцид има ментални елемент и физички. Геноцид је затирање једног народа. Зашто БиХ која је била окупирана од стране НДХ, зашто вам никада није пало на памет да оптужујете неку другу државу за геноцид. Јасеновац је био логор за затирање људи, али то је део историје, не мислим да данас треба да говорим сваком Хрвату да су починили то и то. Као председник државе немам право да доносим такав закључак. Ја могу да кажем шта мислим приватно, али као председник државе немам право на такво мишљење. Шта је смисао правне квалификације, осим ако не планирате неке потезе против Србије у будућности? Ви живите за прошлост. Мене не интересује никаква Велика Србија, већ да Србија буде велика у економији - одговорио је Вучић на потпитање водитеља да ли је у Сребреници било геноцида.

О СРС и четницима

- Ја нисам био четнички војвода и нико у породици ми није био четник. Мислио сам да СРС има најбољи програм и тада сам био млад, имао сам 23 године и стварно сам изгарао за ту странку. Био сам близак сарадник Војислава Шешеља. Никад му нисам носио пиво, он пиво никада није пио. Његов однос и данас са поштовањем говори о том периоду. И пре неки дан је рекао: "Вучић је немогућ, и мени је било тешко да радим са њим, али је био изузетно вредан и могао је да ради без престанка" - нагласио је Вучић.

Фото: Принтскрин

О Европској унији

На питање да ли је заиста за ЕУ, Вучић је рекао:

- Јесам за ЕУ. Ја сам човек који је рационалан и неко ко гледа интересе своје земље. Мој посао је да грађани Србије живе боље. С друге стране, да смо најбољи на свету, не би нас примили у овом тренутку, никог од нас, јер нису спремни - рекао је Вучић и додао да регион мора да сарађује:

- Морамо да се удружујемо. Моја идеја је да отворимо границе између себе, да сарађујемо.

На питање да ли би признао Косово, ако из ЕУ кажу да ћемо сутра постати чланица ЕУ, Вучић је рекао:

- Они то не могу да кажу због својих прилика. Ја бих рекао: "Да, заслужујемо да будемо део ЕУ, али то не значи да имам право да комадам своју земљу на било који начин". Поштујем Устав Србије. Спреман сам да разговарам о свим могућим компромисима и да не остављамо замрзнут конфликт будућим генерацијама. Не могу да говорим о идеалном решењу јер бих откривао део наших карата пред дијалог - објаснио је Вучић.

О економији

- Ми смо 2014. године спровели тешке реформе. Тада смо ишли на доношење новог Закона о раду. Смањили смо плате и пензије. Донели смо нове законе који су послужили за подстрек страним инвеститорима за долазак у нашу земља - рекао је Вучић и објаснио:

- Србија је прошле године имала најмање осам пута више страних инвестиција. Ми 3,1 милијарду евра, а БиХ 450 милиона. Данас у Србији имате 75.000 људи који раде у немачким компанијама. Ми смо некада исплаћивали 60 одсто пензија из буџета, а сада 20 одсто, остало исплаћујемо од доприноса. То говори о запослености.

На крају Хаџифејзовић је рекао да може да се слаже или не слаже са Вучићем, али му је честитао на раду на процесу вакцинације.

На крају емисије председник Србије послао је поруку у којој је нагласио да је једини циљ Србије мир у региону.

- Под један презирем људе који би починили злочине. Под два, оно што је веома важно је да је мир највећи интерес Србије. Под три, Србију толико волим и за њу живим и за њу се борим, да ми не пада на памет да њене интересе угрозим, а не пада ми на памет да угрозим ни интересе других народа. Оно што је за мене важно је да исто тако Србија тражи поштовање и да не буде унижавана од стране Европе и света и других из региона. Као што нећу да дозволим да Србија буде понижавана, тако ћу увек дати све од себе да нико не унизи Бошњаке, ни припаднике свих других народа. А о свему томе говориће резултати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

RAKONI

20.04.2021. 00:19

Lep govor gos. Vucic i politicko korektno !!! Reporter je dosao na pogresnu adresu sa nekoliko pitanja ! Prvo sto se tice Velike Srbije, kada ce Bosnjaci da shvate i da priznaju da je to bila opsta mantra koju su svi koristili da bi rasturili Jugoslaviju na sto vecu stetu Srbije i Srpskog naroda !! Drugo, Bosnjaci nisu hteli da zive u Jugoslaviji i napustili su je u suprotnom Srbi u Republici Srpskoj ne zele da zive u BiH i imaju isto pravo da je napuste !! Ako napuste BiH i zele da se spoje sa Srbijom to je volja Srpskog naroda i RS i nikako stvaranje "Velike Srbije" od strane Beograda !! Trece, sta njih u Sarajevu briga sta se desava u CG i kakav odnos Srbija ima sa tom zemljom !! Sto jaca vojska, Srbija mirnije spava !! I na kraju...KOSOVO JE SRBIJA !!

Rada

20.04.2021. 14:24

Само нисам разумео зашто Председник није на питање шта мисли о ставу Додика да треба разговарати о мирном разлазу у БиХ хладно одговорио и то да свако има право да изнесе своје демократско мишљење по било ком питању а да ће Србија, поштујући Дејтонски БиХ , исто тако поштовати сваки договор три конститутивна народа проистекао из мирног дијалога. Функционисање БиХ је већ 30 год у тешкој кризи па сваки разговор да се разреши то погубно стање за народе које живе тамо је пожељан укључујући и разговор о мирном разлазу ако никакво друго решење о квалитетном суживоту три народа не постоји. Подршка Председнику и порука да се не упушта у жучну полемику са једним новинаром који то је је познато није наклоњен Србима, већ да прибрано изнесе званично мишљење као Председник Р. Србије а никако да буде испровоциран у изношење личних ставова.