АЛБАНЦИ САБОТИРАЈУ ДОГОВОР 2.922 ДАНА: Навршава се осам година откако је у Бриселу потписан први споразум који регулише нормализацију односа

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

19. 04. 2021. у 09:00

ЗАЈЕДНИЦА српских општина не може да буде никаква невладина организација и за Србију није прихватљиво да призна независност "Косова", па да се онда Заједница формира. Ако се пита Приштина, ЗСО не може да постоји као "једноетничка заједница", а уколико буде имала извршна овлашћења "то ће бити опасније од промене граница".

АЛБАНЦИ САБОТИРАЈУ ДОГОВОР 2.922 ДАНА: Навршава се осам година откако је у Бриселу потписан први споразум који регулише нормализацију односа

Дачић, Ештонова и Тачи, 19. априла 2013. године / Фото АП

Уз овакве ставове двеју страна данас се навршава осам година од како је у Бриселу стављен потпис на споразум за који се веровало да је велики корак ка нормализацији односа Београда и Приштине. Оптимизам који је тада постојао, данас се и не назире.

Од 15 тачака, колико има овај документ, првих шест односи се на обавезе Приштине око ЗСО које она све време игнорише. Задаци који су следовали српској страни, и који нису били нимало једноставни, испуњени су. Упркос свему, актуелни специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак сматра да је споразум између две стране "апсолутно остварив у року од неколико месеци, ако две стране то желе".

У ЗСО, како је договорено, треба да уђе десет општина: Лепосавић, Звечан, Северна Косовска Митровица, Зубин Поток, Партеш, Ранилуг, Ново Брдо, Грачаница, Штрпце и Клокот. Заједница треба да има надлежности у надзору локалне привреде, у областима образовања, здравствене и социјалне заштите, побољшања услова живота повратника на КиМ...

Међутим, оно на шта је тадашњи премијер привремених институција Хашим Тачи ставио потпис Приштина саботира, позивајући се на одлуку косовског Уставног суда о принципима ЗСО из 2015. године, којом се износи низ примедаба, али се исто тако каже да ће ЗСО бити формирана.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже, за "Новости", да то што 2.922 дана Приштина одбија да спроведе одредбе Бриселског споразума којим се обавезала на формирање Заједнице српских општина, нема везе с тим ко је на власти у привременим институцијама.

- Реч је не само о готово три хиљаде дана кршења споразума, већ тај број показује и колико дуго европски посредници у дијалогу нису у стању да обезбеде пуно поштовање споразума. Београд је све своје обавезе испунио и наставља да учествује у дијалогу у најбољој вери да нам је потребно заједничко решење и компромис. Али однос према непоштовању Бриселског споразума показује какав ће однос Приштина или ЕУ имати и према неком другом постигнутом договору. Заједничка будућност и поверење се не могу градити на лажима и преварама, а то је управо оно што Приштина ради пуних осам година - наводи Петковић.

Новости

Поводом очекивања Мирослава Лајчака да све може да се заврши за неколико месеци, некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже за "Новости", да она нису заснована на реалним основама, посебно након избора у Приштини и ставова нових протагониста на власти, Куртија и Османијеве:

- То што је прошло осам година од потписивања споразума, који није до краја испуњен, говори о две ствари - да постоји апсолутни недостатак воље у Приштини да се разговара о било чему озбиљном и да се испоштују преузете обавезе, док истовремено не постоји ни политичка воља оног дела међународне заједнице која пресудно утиче на Приштину, Вашингтона и Брисела, да изврше притисак на Приштину - каже Миливојевић.

Он указује да је ЕУ имала начине да утиче на Приштину, али да није хтела и да постоје разлози зашто се пре опредељује за притисак на Србију:

- Београд не треба да пристаје на ту врсту уступка да испуњава своје обавезе, а да за оне приштинске буде "пуј пике не важи". Поставља се питање: шта даље? Какву перспективу има дијалог ако се не формира ЗСО од које српска страна неће одустати? Ако Приштина не испуни своје обавезе, онда и Београд може да преиспита своју позицију и да се врати на почетне позиције.

ОБМАЊУЈУ И У ЕНЕРГЕТИЦИ

НИЈЕ само Први бриселски споразум документ који приштинске власти не поштују. Шеф дипломатије Никола Селаковић прошле недеље је пред Саветом безбедности рекао да проблеми постоје и у примени оних споразума које Приштина номинално не оспорава и да суштински крши или опструише договоре из области енергетике, правосуђа, слободе кретања, посета званичника...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)